AMD Athlon 200GE - Az ébredő Vega

  • (f)
  • (p)
Cikk – Írta: | 2019-04-03 05:00

Új gép került a családba, melynek lelke egy Athlon 200GE, de vajon mit tud régebbi játékok alatt?

Kulcsszavak: . 200geamdvega 3vegaigpuapujáték

[ Új teszt ]

Bevezető

Ismételten üdvözlöm a Logout hasábjainak olvasóit, remélem kellemes olvasmány lesz! :)

Utóbbi cikkemben, ami nem is olyan régen volt, egy GT 1030-at vizsgáltam meg, mivel átmeneti kártyaként használtam pár hónapig. Most ismételten egy "VGA-t" vettem górcső alá, egészen pontosan az AMD Athlon 200GE-ben lévő Vega 3 iGPU-t.
Ennek az apropója, hogy karácsonykor új gép került a családba, egészen pontosan szüleimhez. Eddig az én lassan négy éve levedlett Core2 E4400 - 4 GB RAM -HD7730-as gépemet használták, de kezdett egyre lassulni, a Win10-et is nehezen bírta (tudom, nem épp a legjobb döntés volt), így jött a gondolat, hogy ez egy szép családi ajándék lenne.


A gép lelke. :)

Karácsony előtt ~1 hónappal el is kezdtem nézelődni. Nagyjából egyértelmű volt, hogy egy 200GE lesz a gép alapja, mert az Intel árai még viszonylag magasan voltak, szóval választási lehetőség sem volt nagyon (ár-érték arányban főleg AMD volt a nyerő). Árban sem szerettünk volna nagyon elrugaszkodni, a bűvös és egyben lélektani 100.000 Ft-os határt lőttük be célösszegnek, amit végül sikerült is betartani. Egészen pontatlanul 95.000 Ft körül állt meg a teljes gép. Lehetett volna még faragni az árból, de én mindenképpen jobb minőségű alkatrészeket szerettem volna, nem a legolcsóbb, fapados megoldásokat. A gép a rendelés gomb lenyomása előtt így nézett ki:

Alaplap: Asrock B450M-HDV
CPU: AMD Athlon 200GE
Ram: 2*4Gb Patriot Viper 4 3000 MHz
SSD: 120Gb Kingston A400
Ház: Cooler Master MasterBox Lite 3.1
Táp: Chieftec Eco Series 400W


Még összeszerelésre várva

Röviden, hogy mit-miért választottam:

Alaplap: Mindenképp B450 chipsetet néztem, nem sokkal drágább, mint egy A320-as lap, viszont jobban felszerelt, és tuningot is támogatna, ha lenne olyan BIOS amiben a 200GE-nél is fel van oldva, de ehhez a laphoz nincsen :) , és ami még egy fontos szempont volt, hogy van rajta mindenféle kimenet, nomeg akad rajta valamiféle VRM hűtés is. Jelenleg D-Sub monitor van rákötve, de ez bármikor változhat.

CPU: Jelenleg szerintem az egyik legjobb választás egy olcsóbb, otthoni gépbe. 2 mag / 4 szál, 3,2 GHz-en, egy relatíve erős iGPU, ami kereken 1000 MHz-en ketyeg, és jelenleg nagyjából 16 ezer forintért megkapható. A hozzá kapott hűtőnek alapból kicsit morgó hangja van, de BIOS-ból leszabályozva már szinte hangtalan.

RAM: Ryzenek között gyakorlatilag "nép- RAM" jelzővel lehetne illetni. 20.000 Ft környékén megkapható, nagyon jók vele a tapasztalatok, és jól bírja a magasabb órajelet is. IGP miatt mindenképp dual channelt szerettem volna, nem mellesleg majdnem ez volt a legolcsóbb 2*4 GB-os KIT is.

SSD: Tudom, ez speciel nem éppen a legjobb választás, és pár ezressel többért lehetett volna jobb is, de amire használva lesz, arra ez bőven elegendő, nagy fájlok nem fognak rajta mozogni. Lesz rajta egy Windows 10, és netezgetés, nagyon extrém esetben befigyel 1-1 YouTube videó is.

Ház: A Cooler Master MasterBox szériával már van saját tapasztalatom egy Q300L tekintetében, és azzal is nagyon meg vagyok elégedve. Kitétel minimum egy USB3.0 és lehetőleg a felső részen legyenek a gombok. Ami meglepett, hogy a dobozban volt csomagolva még két szettnyi műanyag díszelem (fehér és fekete színekben), amiből gyárilag piros van a gép elején. Külön öröm, hogy ez a ház annyira betalált kinézetben, hogy a gép rögtön fel is került az asztalra látványosságként, a rádió (amit meg viszonylag ritkán használunk) pedig kullogott be a gépnek kialakított részbe, ugyanis annak a helyére került. (enne örömére került bele utólag még egy apróság, de erről később)

Táp: a jó minőség volt az elsődleges szempont, és viszonylag olcsó, de itt az ár semmiképp nem mehetett a minőség rovására. Eleinte FSP Hexa+ 400W volt a kiválasztott, de rendelés napján megtaláltam az Eco 400-as tápot, ami hasonló minőségű, viszont kicsit olcsóbb volt, így lecsaptam rá. Hátránya, hogy PCI-e csatlakozó nincs rajta, de előre láthatólag ez a gép sosem fog dedikált kártyát látni.

Monitor, billentyűzet és az egér maradt a régi. Ezek sorrendben AG Neovo K-A19, Delux K7005, és egy Logitech MX1000 Laser.

Mérés menete, tesztelt programok

Az alapötlet ismételten onnan érkezett, hogy én viszonylag kevés magyar írást láttam erről a processzorról, főleg IGP-re vonatkozóan, ezért valamennyire talán hiánypótló is lesz, bár azóta a Prohardver megelőzött február elején. :D
Szóval muszáj volt alávetni egy alapos tesztelésnek a gépet, részben azért, hogy kiderüljön, minden klappol és működik rendesen, és ami a hátsó szándék, hogy összejöjjön használható mennyiségű tapasztalat egy cikkhez. Egy gyors összerakást követően meg is kezdődött a gép kínzása tesztelése. A mérés nem volt egyszerű, mivel nem tudhatott mindenki a gépről, így viszonylag sunyiban kellett méregetni a gépet, holtidőket kihasználva, amikor nyugalom van, és ha gáz van, gyorsan szaladni a rejtekhelyre a géppel, de végül sikerült mindent megcsinálni rajta, amit szerettem volna.


Összeszerelve

Mérés menete

A mérés menete alapvetően ugyanaz, mint ahogyan eddig is szoktam csinálni. Ismételten a jó öreg MSI Afterburner, és a hozzá tartozó RivaTuner Statistic Server (RTSS) programokat izzítottam a játékok méréséhez. Mindegyik játékot háromszor mértem le, majd ezt átlagolva készült belőlük egy szép kis grafikon. A szokásos maximum/átlagos/minimum FPS-ek mellett ismét az 1% és a 0,1% low FPS-t is lemértem. Illetve majdnem minden játéknak. Az egyik játék a mérés során az Age of Empires III volt, viszont az RTSS sehogy sem akart működni vele együtt, így itt sajnos, ez egyszerűbb, fapadosabb Fraps-et voltam kénytelen használni, ez legalább működött. Emiatt itt csak maximum/átlag/minimum FPS van a táblázatban. És hogy ne csak játékok legyenek, bekerült néhány szintetikus teszt is, hogy melyek is, azt kicsit alant lehet majd olvasni.

A méréshez használt monitor nem az, amit végül a gép meghajt, hanem ismételten egy Samsung UE40J6200-as TV, a méréseket ezen készítettem el, mivel inkább a FullHD teljesítményére voltam kíváncsi. A gép nagyrészt alapon üzemelt, a RAM-nál volt egyedül betöltve egy XMP profil, így 2667 MHz-en üzemelt, sajnos 200GE esetén ez a maximális. Az iGPU pedig 2GB VRAM-al ajándékoztam meg.

A tesztelt játékok ill. programok listája:

1. csomag:
- Call of Duty 2 (2005, FPS)
- Age of Empires III (2005/2007, RTS, minden kiegészítővel)
- Medal of Honor Airborne (2007, FPS)

2. csomag:
- Assassin's Creed II (2009, TPS)
- Need for Speed The Run (2011, Verseny)
- Counter Strike: Global Offensive (2012, FPS)

3. csomag:
- Fortnite Battle Royale (2017, BR)
- World of Tanks (2010/2018, MMO)

Szintetikus:
- Cinebench R15
- Intel Burn Test (IBT)
- Aida64 Memory Test.

Mivel azért nem egy erőműről beszélünk, inkább régebbi ill. néhány "esport ready" címet válogattam, mert ha ezzel valaki játszani is fog, valószínűleg inkább a nosztalgia iránti vágyakozását fogja kielégíteni, mintsem BF V menjen 4K Ultra beállításokkal. :)

Na és akkor a rengeteg szóPH!osás után következzenek a tesztek, még mielőtt halálra unja magát az olvasó, a sok száraz információtömegtől. :) Először a szintetikus teszteket biggyesztem ide, majd a következő oldalakon jönnek a játékok eredményei.

Cinebench R15


CPU


OpenGL

Intel Burn Test

Túlságosan nem akartam megkínozni a gépet, ezért nem very high, csak high beállításon futott, egészen pontosan 10 kört.

Aida64 Memory Test

Sajnos csak a trial verziót tudtam használni, emiatt itt-ott kicsit foghíjas a táblázat:

Játéktesztek - 1. rész

A sok kapkodásban valamit sikeresen félrenéztem, és nem a legfrissebb drivert, hanem egy régebbi, októberi drivert sikerült feltelepítenem, nevén nevezve a 18.9.3-as Adrenalin Edition-t, emiatt elnézést kérek. Gondolkodtam, hogy bekerüljön-e a tesztbe az én i5-öm IGP-je, de múltkori próbánál nem volt minden teljesen okés, és a környezete is teljesen más a gépnek, így szegény 200GE csak saját magával tud versenyezni. Akkor hát jöjjön az igazság:

Call of Duty 2

Mondhatni ikonikus játék, a Medal of Honor Allied Assault széria mellett nagy kedvencem a CoD 1-2, többször végigjátszottam, de mindig élvezetes volt, nehéz megunni. Legutóbbi alkalommal voltam olyan merész, és legnehezebb fokozaton is kipróbáltam. Hát, a Pointe du Hoc küldetésnél elakadtam, sehogy nem sikerült továbbmennem, így nálam elbukott a partraszállás.
A mérések a tréningtől kezdve a németek egyik főhadiszállásának robbantásáig ment, ez idő alatt kb. 3x5-10 percnyi játékmenetet sikerült mérni.

Nagyon szépen ment a játék, nem volt vele probléma, nagyobb füstnél ill. közeli kamikaze támadásoknál csúszott a számláló 30 FPS alá. Ezt leszámítva teljesen jó.

Age of Empires III

Bár a sorozat első és második része nálam kimaradt, a harmadik egy nagy favorit nekem. Nagyon hangulatos játék, egy nagyon jó kampánnyal, aminek egy egész érdekes kis sztorija van, néhol meglepő érdekességgel, amiket első végigjátszáskor még észre sem vesz az ember. Ez is az a fajta játék, amit bármikor előhúzok, régen testvéremmel is sokat játszottunk hol egymás ellen, hogy a gép ellen. Így tűkön ülve várom, mi lesz az Age of Empires IV-ből, amit 2017-ben jelentettek be, és azóta nem sok hír van felőle.
Mivel egy játék alapból viszonylag hosszúra is el tud nyúlni (főleg, ha egy expert gép ellen vívunk) így egy olyan játékot indítottam, amiben minden fel van fejlesztve maximumra. A méréshez leginkább csatajeleneteket használtam, kettő a gép támadása, a harmadik pedig az én végső csapásom volt, amiben próbáltam minél több épületet is pusztítani.


További beállítások, csak linkelve: Beállítások 2

Ahogyan mondtam az elején, itt csak max/átlag/min eredmények látszanak, a Fraps miatt. A játék kiválóan ment, 1-1 kisebb beröccenés, de tökéletesen élvezhető volt. Még jó, hogy éjfél körül mértem a játékot és aludni is kellett, különben könnyen ott ragadtam volna előtte egy darabig...

Medal of Honor: Airborne

Az általam utolsó, igazán kedvelt Medal of Honor rész, bár ebben az is közrejátszhat, hogy ez volt az, ami még II. világháborús témát öltött fel magára. A karakterünkkel itt egy ejtőernyős katonát formálunk meg, így minden pálya elején egy repülőből kell kiugranunk, de ha nem akarunk, akkor egy idő után a bajtársak hátsón rúgnak, és kiesünk a gépből. Ez amiatt érdekes, hogy így nagyjából bárhol kezdhetünk a pályán, ahol nekünk tetszik. Szerintem ez sokat hozzáad az élményhez.
A mérés a Husky nevezetű pályán volt, szintén 3 x 5-10 percnyi játékmenettel.

Mint látható, minden maximumon volt, és így is bőven jól lehetett játszani. Ahogyan CoD2-nél, úgy itt is egy-egy sietősebb támadásnál be tudott akadni, de ezt leszámítva teljesen flottul ment.

Játéktesztek - 2. rész

Assassin's Creed II

A szériából talán az egyik kedvencem, nagyon érdekes sztori, Ezio karaktere is egy szerethető karakter, és elég hosszú singleplayer tartalmat ad a játék. (Aki esetleg az ACI után nem folytatta a játékot, annak mindenképp ajánlom a II. részt, meg fog változni a véleménye a szériáról, tapasztalat :) ) Először betöltöttem az egyik mentést, de mint kiderült, az teljesen ki van maxolva, így legfeljebb a városban tudtam volna szaladgálni. Szerencsére van egy másik mentés, ami meg viszonylag az elején van, ez lett felhasználva végül.
Az első két mérés két kültéri küldetés volt, amiben volt egy kis harc, sasnézegetés, úszás, ugrálás, szaladgálás, minden, ami kell, a harmadik pedig egy katakombákban lévő küldetés.

Szépen ment a játék, egy-egy nagyobb beakadást leszámítva kellemesen lehetett játszani, nem is nagyon tudok mást írni hozzá.

Need for Speed: The Run

Kedvelem nagyon az NFS szériát, Underground 1-2 örök kedvenc, és nekem összességében az utolsó rész, a Payback is bejött. A The Run, ami nekem mindig olyan kakukktojás volt, többször is belekezdtem, de valahogy mindig meguntam, számomra nem volt olyan élvezetes. Kicsit amolyan ágyúgolyó futam feelingje van, de engem nem kötött le annyira most sem.
A kezdő menekülés után az első három versenyt mértem le.

Az eddigi játékokat nagyjából közel maximum beállításokon lehetett játszani, Full HD mellett, viszont itt bár a felbontás maradt, a beállításokat le kellett venni, különben megmutatta a processzor, hogy tud retró módban működni, ezáltal diavetítőként funkcionálni.
Egészen jól ment a játék, nem a legfolyamatosabb volt, de élvezhető a játékmenet. A meneküléses jelenet ugyan nincsen benne a mérésben, de ott is figyeltem a számlálót, nagyjából hasonló értékeket kaptunk volna.

Counter Strike: Global Offensive

Egy ideje már csak ritkán játszom vele, néha haverokkal összeülök pár meccsre, de magamban ritkán van kedvem játszani. Ez részben lehet amiatt is, hogy ingyenes lett a CS:GO pár hónapja, és érzéseim szerint a csalók is megszaporodtak a játékban. Bár mostanában Battle Royale részét szoktuk játszani, ott nem érezni ezt szerencsére még. No de, a mérések nem ott készültek. Mivel az előző cikkemben szembesültem vele (természetesen akkor, amikor már mindennel kész voltam...) hogy van a Steam műhelyben egy benchmark teszt, így most nagy örömmel beizzítottam, és azt használtam.

Még Full HD, de már teljesen minimum. Egy szó, füstgránát. Ez a rákfenéje, a benchmark alatt ezt nehezen bírta (ahogy én szoktam, szépen becélzom hova menjen, és fix, hogy az egyetlen tereptárgyon ami ott van, visszapattan a pofikámba).
Kipróbáltam kíváncsiságból maximum beállításokon is, akkor olyan ~40-60 FPS között ment, szóval inkább javaslom a minimum beállítást.

Játéktesztek - 3. rész, Konklúzió

Fortnite Battle Royale

A méltán népszerű BR játék, bár én már egy ideje nem játszom vele, mert az építés nem megy túl jól, anélkül meg nehéz a játék. Titkon várom, hogy legyen egy olyan mód, amiben nincs építkezés, akkor visszatérnék rá, az biztos. v7.10-es verziót teszteltem, ezen belül 3 kör Close Encounters kört mentem, teljesen minimum, FullHD.

Hát sajnos elég gyengén futott eme népszerű játék, közelharcban, viharban, mindenhogyan elég komolyan akadt a játék. Erősen javasolt alacsonyabb felbontás és/vagy kisebb resolution scale-t beállítani, ha valaki élvezhetően szeretne játszani vele. Részben feledékenységem okán én elfelejtettem megpróbálni az alacsonyabb beállítást, így nem tudom úgy hogyan futott volna.

World of Tanks

Miután a játékba elég régen léptem be (jó-jó, előző cikkem miatt pár hónapja, de azelőtt aztán tényleg régen), kaptam egy nagyobbfajta ajándékpakkot, bár fogalmam sincsen, hogy az ajándék és a régen belépés összefüggenek-e vagy csak valami szerencsés kiválasztott vagyok. A csomagban volt 5 millió kredit, 5000 kötvény, ami szintén nem nagyon tudom, mire jó, ill. a réges-régen a játékban legendássá vált T-50-2-es tankot. Mivel én akkor még nem játszottam, nem tudom, hogy ugyanolyan-e, mint régen. Ezenkívül valamilyen bérleti lehetőség miatt pihent a garázsban egy Scorpion G prémium tank is, ennek örömére ki is próbáltam, úgyis mindig kíváncsi voltam rá.
Itt a mérés menete, hogy mentem egy sima csatát, és próbáltam minél jobban izzasztani a processzort... vagyis izé, minél aktívabban segíteni a csapatot a győzelemhez.
Pálya: Lakeville, Scorpion G, VIII szint.


Beállítások 2, Beállítások 3

Szerencsémre az RNG a pártomra állt, és egy nagyon jó csatában dobott be, nem X-es tankok közé (mondjuk utólag belegondolva, lehet azért, mert most mentem először Scorpion G-vel), sikerült is majdnem végig életben maradnom, és lődözni párat, végül nyertünk. Mondjuk én kicsit megnehezítettem a saját dolgom, mert az új tank okozta izgalom hevében se javítókészlet, se gyógyító csomag, se tűzoltó készülék nem volt nálam, ezért a fél meccset hibás ágyúval nyomtam le.

Najó, sok lesz a dumából, szóval a játékot először megpróbáltam egy "Medium preset"-tel is, de így elég játszhatatlan volt, ezért a mérések alatt inkább "alacsony preset"-re állítottam, így viszont tökéletesen ment a játék, semmi problémát nem tapasztaltam. Természetesen HD kliens verzió volt telepítve a játékból. Tudom, hogyha magam állítgatom még a csúszkákat, akkor jobban be lehetett volna állítgatni, de most inkább az egyszerű kocajátékos elvét követtem, és csak megnyomtam az egyik előre beállított értéket.
Próbáltam automata beállítást is, de hasonló eredményeket hozott, érdemi különbség nem volt.

Konklúzió

Összességében nekem nagyon kellemes és pozitív csalódás az AMD kis processzora. Kapunk egy 2 mag és 4 szálas processzort, ami az alap felhasználásra, mint internetezés, Office, filmezés, stb. bőven elegendő, akár magasabb felbontáson is. Emellé "ajándékba" kapunk egy egészen korrekt integrált grafikus vezérlőt, amivel, ugyan nem az új játékokkal, de nosztalgiázni, ezáltal régebbi címeket játszani nagyon is jól lehet rajta. Szóval ilyesmi felhasználásra szerintem jelenleg az egyik legjobb választás, én nyugodt szívvel tudom ajánlani. Egy olcsóbb VGA-val még kicsit újabb, single player címek is beleférnének. Talán egyszer, egy másik cikkben *gondolkodós szmájli*

Utólag beültetett apróság

És a végére hagytam még egy apróságot. Mivel a gép külsőre annyira megtetszett mindenkinek, hogy kikerült a kis rejtett zugából, akkor jött még egy ötlet. Mivel a ház oldala átlátszó plexi, rögtön jött az ötlet, hogy akkor miért ne világítsuk meg? Még az én gépemhez rendeltem régebben 5050 RGB szalagot, amiből maradt még ~1,5 méter, ami pont elég volt ebbe a házba. Gyorsan beszereztem hozzá egy vezérlőt, Apum segítségével ráoperáltuk a tápegységre, és tádámm, máris készen volt a világítás a házikóban. Abból a szempontból gyakorlati haszna is van, amióta megvan az új gép, egyre többször maradt bekapcsolva, mivel eléggé csendben van, sokszor megfeledkezünk róla. Viszont a leddel így már határozottan jelzi, hogy még működésben van.
A kép minőségéért előre is elnézést, csak telefon volt kéznél. Ha nem felejtem el, lövök egy normálisabb fotót is erre alkalmas eszközzel. :)

A végleges helyén, szépen megvilágítva :)

Ezzel a képpel szeretném zárni írásomat. Ha ezt a mondatot olvasod, az azt jelenti, hogy végére értél a cikknek, amit nagyon köszönök, remélem élvezetes volt. Kommentekben várom az építő jellegű kritikákat. AMD vs. Intel és bármilyen játékok közti fröcsögést/hitvitát pedig kérem mellőzni!

SyMbioTe