AmbiBox hangulatvilágítás monitorokhoz

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2018-08-29 05:00

Megfizethető, remek látványt nyújtó, egyszerű beüzemelhetőségű "ambilight" megoldás monitorokhoz.

Kulcsszavak: . monitorhangulatvilágításambilight

[ Új teszt ]

Bevezető

Évekkel ezelőtt, még a kétezres évek elején a Philips kifejlesztett egy olyan tévé hátoldalába épített fényrendszert, aminek a megjelenített kép alapján változik a színe, a tévé körüli falon szórt fényhatást hozva létre. Aztán később, 2012 környékén az Arduino és hasonló mikrokontrollerek, valamint a Raspberry Pi terjedésének köszönhetően már nem csak a Philips tévé tulajdonososaik élvezhették ezt az egyedi élményt, bár a hozzávalók beszerzése, forrasztás és programozás még sok embert távol tartott - köztük engem is.

Nem kellett hozzá sok idő, és 2013-ban sikeresen lezárult a Lightpack Kickstarter kampánya, ahonnan a készre szerelt piacképes eszközért már hozzá lehetett jutni $80-ért. Ezt követően sorra jelentek meg hasonló és fejlettebb készülékek Ambiscreen, Ambivision és DreamScreen néven.
A közösségi fejlesztéseknek hála mind a hardver, mind a szoftver nyílt forráskódú, így egyre többen ugrottak rá erre a piaci szegmensre, én a lengyel LabTeam 60 ledes, AmbiBox nevű termékét vásároltam meg $60-ért. Öt munkanap alatt ért Angliába.

Csomagolás

Jelöletlen fehér dobozban érkezett a szett, benne a következőkkel:
- kontroller
- 10+2 db 6 RGB-s, öntapadós led szalag RJ11 csatlakozóval
- 4 db gyorskötöző és 4 db öntapadós rögzítő
- EU adapter és UK átalakító
- mikro USB-USB kábel
- használati útmutató és garancialap

A plusz két led szalagon meglepődtem, valószínűleg tartaléknak adták, ha valamelyik nem működne.

AmbiBox

Az AmbiBox lelke az Atmel AT90USB162 jelzésű mikrokontrollere, két oldalán összesen tíz RJ11 konnektor, a rövidebbik felén a tápcsatlakozó és egy mikro USB kapott helyet. Az egészet két vastag akril lap fogja közre, az aljára három kétoldalú ragasztócsík került.

A tetején van egy kis lyuk, ezen át egy apró gombot tudunk megnyomni, ami DFU (device firmware upgrade) módba kapcsolja az eszközt, ennek hamarosan hasznát is vettem.

Tesztüzem

Az útmutatót követve, még a felszerelés előtt telepítettem az Ambibox szoftvert, bekötöttem az összes ledszalagot, az USB kábelt a gépbe, végül csatlakoztattam az adaptert, et voilà!... semmi.
Aztán próbáltam újabb és régebbi verziókat, egy hasonló, Prismatik nevű programot és még mindig sötétség. Irány a gyártó weboldala, ahol találtam egy újabb firmwaret, aminél külön jelzik, hogy nem kompatibilis a legújabb Ambibox programmal. Nem gond, már vagy öt-hat letöltött telepítő vár tesztelésre. Kisebb keresgélés után már azt is megtaláltam, hogyan lehet a firmware-t frissíteni, ehhez az Atmel Flip szükséges. DFU módba kapcsolás után a Windows 10 természetesen nem ismeri fel az eszközt, de a telepített Flip mappájában szerencsére ott a driver. A 17KB méretű firmware felírása gyorsan megtörtént, és újabb programok tesztelése után meglett a befutó: Prismatik (unofficial) 5.11.2.17. Működik!

Felszerelés

A felszerelés elég egyszerű, mivel öntapadós szalagokról van szó, csak egy kis előzetes tervezés kell az elhelyezést illetően.

Kénytelen voltam egy kis eltolást alkalmazni, mivel a vezetékek sajnos nem L alakban kapcsolódnak a led szalaghoz, és a monitor méretének ellenére kissé szűkös volt a hely a 60 lednek.

Kalibrálás

A Prismatik része egy kalibráló varázsló, ahol minden egyes ledsornak megadhatjuk, hogy a kijelző melyik területét figyelje és beállítható a színhelyesség, amit később akár zónánként is szerkeszthetünk.

Háromféle mód közül lehet választani: kijelző követése, fix/random színű hangulatvilágítás és hang vizualizáció. Állítható a fényerő, színerősség, mintavétel-gyakoriság, átmenet sebessége és profilokat is létrehozhatunk a különböző képarányú filmekhez.

Működés közben

Az alábbi két videónál a "smoothness", azaz az átmenet sebessége 50-re van állítva:

Összehasonlításként ugyanez 0-ra, a váltás sokkal élesebb:

Végszó

Kezdjük a negatívumokkal:
- megfelelő szoftver keresgélése
- L alakú csatlakozás hiánya
- közepes minőségű ragasztó a szalagokon (egy-két helyen feljött)
- hajlított monitor miatt nem egyenletes fényerősség
- nappal nincs értelme

És a pozitívumok:
- megfizethető
- egyszerű beüzemelés (a kezdeti szoftver gondot leszámítva)
- remek látvány
- állítólag szemkímélő

Már régóta szerettem volna egy ilyen világítást kipróbálni, a vásárlást nem bántam meg. Nyugodtan ajánlom bárkinek!