2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Amatőr fülhallgató átalakítás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Készítsünk két rossz fülhallgatóból egy jót!

[ ÚJ TESZT ]

Munkamenet

Először is szerezzük be a két alanyt. Ezek nekem rendre:

Gyári Apple füles (természetesen bontatlan, nem dugok ilyesmit a fülembe :D )
És egy elnyűtt kábelű Sennheiser CX 200 Street II

Az egyiknek ugyebár a kábelét nem sajnáljuk, a másiknak meg a recsegőjét (gondolom nem kell magyaráznom, melyik melyik :D ).

Szedjük össze a szükséges szerszámokat:

Amint ígértem, nem professzionális szerszámokat fogok használni, hanem egyszerű olcsó és gagyi eszközöket.

Szedjünk szét 1-1 fület. A gyakorlás miatt először azt szedjük szét, amelyik a kukában fog landolni (nálam az Apple). Ügyeljünk arra, hogy ugyan azt a fület preparáljuk egy időben mind a kettő fülhallgató esetében.

Az illesztésnél megpróbáljuk szétfeszíteni a fül két felét. Mivel ez így is meg úgy is a kukában fog végezni, ezért akár le is vághattam volna róla, vagy kalapáccsal szétverhettem volna, na de akkor hol marad a szerelgetés?

Hupsz, ez leszakadt, na ebből már nem lesz többet fülhallgató, a fene...

Forrasszuk szépen le a vezeték végéről a kis hangszórót. Ha megvagyunk vele, hajintsuk el jó messzire, hogy többet meg se találjuk (természetesen a szelektívbe, mert zöldek vagyunk!).

Most ismételjük meg ugyan ezt a munkamenetet a másik fülhallgatón is, de itt már ügyeljünk arra, hogy roncsolás mentesen szedjük szét! Nézegessük, keressünk rajta gyenge pontot, ahonnan egyszerűbben el lehet indulni.

Az ott jó is lesz, szedjünk elő valami vékony de életlen tárgyat/kést, ami ráadásul merev (esetemben ez egy életlen orvosi szike). PVC vágóval könnyen bajba kerülhetünk, mert az elpattanhat ezzel akár súlyos balesetet is okozhatva.

Nagyon jó, felül már el is engedte. Na igen ám, de alul még mindig tartja valami, nézzük meg.

Nem sokkal lettünk okosabbak, de annyit érzünk, hogy valahol a kábel tövében kellene feszítgetni.

Ez az, végre szét jött. Most a kábel rögzítését nézzük meg a belsejében.

Semmi komoly, kis csavarhúzóval könnyedén ki lehet feszegetni azt onnan.

Mielőtt erről is leforrasztanánk mind két vezetéket, jelöljük meg a pozitív pólust. Én egy alkoholos filccel jelöltem meg.

Most már tudjuk, hogy melyik színű vezeték hova megy, nyugodtan leforraszthatjuk mind két vezetéket.

A fül másik felét ne felejtsük el leszedni a kábelról. Én nem kötöttem ki a vezeték végét, egyszerűen csak levágtam azt, mivel erre a vezetékre már semmi szükségem nincs. A fül két darabját az illesztéseknél szabadítsuk meg a régi ragasztójától. Ez fontos, mert összeszereléskor könnyen keresztbe tehet nekünk és esztétikailag hazavágja a szerkezetet.

Most vissza egy kicsit az Apple füleshez. Csomózzuk ki a kábel végét, húzzuk le róla a maradék fület, tegyük rá a Sennheiser odaillő darabját, majd csomózzuk el a kábel végét úgy, hogy a csomó vége a lehető legrövidebb legyen és a csomó is a legkisebb.

Ezután szedjünk elő egy fogót, de olyat aminek nem laposak a "fogai", hanem van benne egy körív középtájt. Tegyük bele abba a körívbe a forrasztandó fület, finoman, - de tényleg csak érzéssel - szorítsuk meg és ragasztó szalaggal tekerjük körbe a fogó nyelét, hogy ha elengedjük a fogót, a fül akkor is stabilan álljon.

Ezután óvatosan forrasszuk vissza az új kábelünket. A lehető legkevesebbet időzzünk ott a forrasztóval. Ha valamiért sokáig tart odaforrasztani, akkor tegyük le és várjuk meg míg lehűl a fül és csak aztán próbálkozzunk újra.

Most már nincs más hátra, csak össze kell raknunk. Először is a kábelt tegyük a helyére és nézzük meg, hogy így összerakható-e. Ha nem, akkor keressük meg hol a hiba. Vagy a csomó fog rosszul állni, vagy nem voltunk elég körültekintők és maradt egy kis ragasztó az összeillesztendő részeken. Ezeket korrigáljuk és ha meg van, akkor a kábelt szedjük ki a helyéről és kenjünk alá egy kis pillanatragasztót, majd ugyan úgy nyomkodjuk vissza a kábelt, ahogy az előbb volt. Én a Loctite Power Gel-t használom és ajánlom, mert ez nem folyik, hanem gél állagú és árához képest nagyon jó minőségű.

Most kenjünk egy kis ragasztót az illesztésekre is, lehetőleg úgy, hogy az kívülről ne látszódjon, és nyomjuk össze a darabokat olyan erősen ahogy csak tudjuk. Tartsuk is így, ameddig bírjuk és kész is.

Ugyan ezeket a lépéseket ismételjük meg a fülhallgatók másik fülén is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.