2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alpenföhn processzorhűtők tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Két Alpenföhn, egy Noctua és egy EKL versenye olykor meglepő eredményekkel.

[ ÚJ TESZT ]

A versenyzők

Ebben a tesztben többféle árkategóriát képviselő processzorhűtőt vizsgáltam meg, A két legfontosabb szempont, zaj és teljesítmény szerint értékeltem a hűtőket és olykor, elég meglepő eredmények születtek.

Első versenyző az Alpenföhn GrosClockner RevB

A 2×4 db 8mm-es hővezető csővel szerelt nagyméretű masszív hűtőbordát egy 120mm-es folyadék csapágyazású ventilátor hűt, ami garantálja, hogy csendesen végzi a dolgát. A RevB annyiban különbözik az első generációs GrosClockner-től, hogy új lefogató szerkezet került rá, így már nem csak AMD, hanem Intel processzorokra is könnyedén felszerelhető. A maga 9500FT-os árcédulájával a legdrágább a mezőnyben.

Második versenyző az ugyancsak Alpenföhn által tervezett és gyártott Sella.

sella

Ez az Alpenföhn belépőszintű hűtője, 2×3db 6mm-es hőcsővel és egy 9cm-es ventilátorral rendelkezik. Elsősorban AMD processzorokhoz ajánlott, de természetesen kapunk mellé lefogató szerkezetet Intel processzorokhoz is és, hogy mennyire bírkózik meg az Intel közismerten forrófejű processzoraival, az hamarosan kiderül. Ára 5500FT.

Harmadik versenyző az EKL OEM piacra szánt Cold Tower fantázia nevű hűtője.

ekl

Ez a hűtő szintén 2×3db 6mm-es hővezető csővel és PWM-es ventilátorral van szerelve, a ventilátor a gumírozott felfogatásnak köszönhetően valószínűleg nagyon csendes. Önmagában csak AMD processzorra lehet lefogatni, de vásárolható hozzá lefogató keret, amivel bármilyen Intel processzorra felszerelhető. Ára 3500Ft + 500Ft az Intelhez való kiegészítő.

Hogy legyen mihez viszonyítani, kipróbáltam a Noctua NH-U9B SE2 hűtőjét is.

noctua

Ez a hűtő 2×4db 6mm-es hőcsővel van szerelve és a dupla ventilátornak köszönhetően extrém nagy teljesítményű processzorok hűtésére is alkalmas, fogyasztói ára 12000Ft környékén van.

A méréseket 21 Celsius fokos szellőzés nélküli szobában, asztalon összeállítva végeztem és így pontosan ugyanolyan értékek születtek, mint egy jól szellőztetett házban. Terhelésnek a legjobban fűtő Prime95 "In-place Large FFT" processzor terhelő tesztjét használtam, a hőmérsékleteket pedig AIDA64-gyel vizsgáltam és minden esetben a legmelegebb mag hőmérsékletét jegyeztem fel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.