2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alpenföhn processzorhűtők tesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Két Alpenföhn, egy Noctua és egy EKL versenye olykor meglepő eredményekkel.

[ ÚJ TESZT ]

Jöjjenek az eredmények!

A teszthez használt hardverek:

Intel Core I7 940 @ 3GHz 1.25V processzor.
ASUS P6T alaplap.
3×2GB 1333MHz Samsung memória.
eSac MPT–460P táp.
Alpenföhn GrosClockner RevB.
Alpenföhn Sella.
EKL Cold Tower.
Noctua NH-U9B SE2.

Minden hűtőt három lépcsőben teszteltem, így sikerült megtalálni a legjobb zaj/teljesítmény arányt. Első körben a lehető legalacsonyabb fordulatot állítottam be, ami a ventilátorok teljesítménye és méretétől függően más és más volt, de minden esetben feltüntettem azt.

A grafikonokon a legmelegebb processzormag hőmérséklete látható Celsius fokban!

low

Jól látható, hogy eléggé vegyes eredmények születtek. A Gros Clockner az egyetlen ami 12cm-es ventilátorral van szerelve és igaz, hogy eléggé felmelegedett alatta a processzor, de ilyen alacsony fordulaton szinte néma, már a merevlemez zaja is teljesen elnyomja a ventilátor szélzaját. A Noctua ventilátorához gyárilag kapunk többféle fordulatra beállított előtéteket, ezért azt a hozzá való legalacsonyabb fordulatú előtéttel használtam. Igaz, hogy így is a leggyorsabb volt a ventilátora az egész mezőnyben, de ennek ellenére nagyon halkan végezte a dolgát és a teljesítményével is meg voltam elégedve. Ahogy azt vártam a Sella ventilátora túl alacsony fordulaton járt, ezért nem volt képes megfelelően hűteni a processzort és 95 foknál leállítottam a tesztet a processzor biztonsága érdekében. Az EKL hűtő stabilan tartotta a 87 fokot 700-as percenkénti fordulatszám mellett és így nagyon halkan dolgozott.

Második körben minden ventilátort úgy állítottam be, hogy még optimális hőmérsékleten tartsa a processzort a lehető legkisebb zaj mellett.

mid

A GrosClockner 860-as fordulaton is még hallhatatlan volt és mégis 5 fokkal hűvösebb lett alatta a processzor. A Noctua továbbra is csendes maradt, de mindössze 2 fokkal ment lejjebb a processzor hőmérséklete, ennek ellenére továbbra is az első helyen áll. A Sella elkezdett felzárkózni de a maga 76 fokos eredményével továbbra is az utolsó helyen végzett és a hangja is előjött. Az EKL-nek van a legpörgősebb ventilátora ami szintén megmutatta egy kicsit a hangját, de egyáltalán nem volt hangos és a maga 70 fokos eredményével elcsípte a második helyet.

Harmadik körben minden hűtőnek maximális fordulaton ment a ventilátora.

high

A GrosClockner bár nem tudott 68 fok alá menni, még mindig a legcsendesebb volt a mezőnyben. A Noctua 1700-as fordulaton már elkezdett egy kicsit hangoskodni, de annak ellenére, hogy kettő ventilátor van rajta és azok is viszonylag gyorsak voltak, egyáltalán nem volt hangos, köszönhetően a jó minőségű ventilátoroknak. A Sella nagyon meglepett, mert alaposan felpörgetve bizonyította, hogy képes hűvösen tartani egy ilyen processzort is, bár azt meg kell említeni, hogy ilyen fordulaton már nem volt csendes. Az EKL hűtő sajnos nem szerepelt ilyen jól, mert 68 fok alá nem tudott menni és a ventilátora ekkora fordulaton már hangos volt.

Kíváncsiságból kipróbáltam a Noctua-t 1 ventilátorral, és a Sella-t 2 ventilátorral.

extra

A Sella kettő darab ventilátorral ezres fordulaton 68 fok fölé nem engedte a processzort és ezerhétszáz percenkénti fordulatnál egészen 63 fokig ment le, ami nagyon szép eredmény. A Noctua köszönhetően a nagy hűtőbordájának egy ventilátorral sem okozott csalódást, ezres fordulaton stabilan 70 fokon volt a processzor, ami ezerhétszázon 68 fokra hűlt.

Végül is kiderült, hogy mindegyik hűtő képes normális hőmérsékleten tartani egy ilyen bivaly erős processzort, de zaj szempontjából már más a helyzet. A GrosClockner azoknak ajánlott, akik csendes gépet szeretnének összerakni, de extrém tuninghoz sajnos már kevés lehet. A Noctua bebizonyította, hogy halkan is lehet jól hűteni még maximális fordulaton sem volt zavaróan hangos és e mellett még a tuning sem okozhat gondot neki. A Sella és az EKL hűtő sajnos csak nagy fordulaton volt képes normális hőmérsékleten tartani a processzort és inkább kevésbé melegedő AMD processzorokhoz ajánlom, illetve azoknak akiket nem zavar a zaj, de a gyári hűtőnél minden szempontból lényegesen jobbak.

Néhány szó erejéig megemlíteném a hűtőkhöz adott hővezető pasztát, ugyanis kipróbáltam, hogy különböző pasztákhoz képest milyen eredményeket produkálnak és bebizonyosodott, hogy nagyon jó minőségűek ezért bátran használhatjuk őket.

A Sella-t és az EKL Cold Tower hőtőt AMD processzorra nagyon egyszerűen fel lehet szerelni, még az alaplapot sem kell kiszedni, viszont Intel-hez előbb fel kell szerelni egy lefogató keretet. A GrosClockner-t és a Noctua-t AMD alaplapra is macerásabb felszerelni, de nagyon jól érthető, rajzokkal illusztrált útmutatót kapunk, ezért nem okozhat gondot a felszerelésük.

agressiv

A tesztben használt hardvereket a Merlinhardver.hu bocsátotta rendelkezésemre.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.