2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Álláskeresés Magyarországon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövidke történet álláskeresőknek, rendezte az élet, vágta Nimrod. Történt az eset, hogy állást akartam...

[ ÚJ TESZT ]

Rövidke történet álláskeresőknek, rendezte az élet, vágta Nimrod.

Történt az eset, hogy állást akartam változtatni, ez még 2006 nyarán volt. Elegem volt, torkig voltam, nem vagyok senki lábtörlője. Telefonos ügyfélszolgálat 2 évig, ezzel mindent el is mondtam. Aki ismer tudja melyik cég, nem fogok cégneveket írni.

Új hely már megvolt, tehát nem volt köztes időszak munka nélkül. Elkövettem azonban egy hibát. A közlekedést nem vettem figyelembe...
Mérlegelve a fizetést (nettó 70k körül), a munkába járás idejét (napi 4+ óra) és a munkát (telemarketing) úgy döntöttem, hogy akkor most pihenek és közben keresek normális állást, lehetőleg a lakóhelyem közelében.
A bajok nagyjából itt kezdődtek, Pest megyéről van szó, tehát még csak nem is vidék.

Hébe-hóba bejártam Budapestre is állásinterjúkra, többnyire visszajelzések nélkül, de mivel minden egyes alkalom körülbelül 2000 Ft-ba került, ezért hanyagoltam.

Budapest, SAP meló. Fizetés nettó 80k. Nem nyert.

Első munkahely, fröccsüzem közeli településen. 3 műszakos MEO (minőségellenőr). Fizetés nettó 70k körül (próbaidő alatt melós fizetést kaptam, a legalacsonyabb összeget...). 2 hónap után kirúgtak.

Pékség, település ugyanaz, fuvarszervező. Itt nem dolgoztam, csak interjú volt. Fizetés hasonló mint előbb + zsebbe. Inkább női alkalmazott mellett döntöttek.

Nagy távközlő cég Budapesten, szerettük monopóliuma miatt. Meló személyes ügyfélszolgálat, stresszinterjú, fizetés nettó 90-100k körül, folyamatos munkarendben. Csakis közvetítő cégen keresztül vesznek fel az adózás miatt, 1 éves szerződés. Vissza se hívtak.

Informatikus meló Budapesten (lényegében support), fizetés nettó 140k körül. Vissza se hívtak.

Svájci cég, reklámjaival tele vannak az álláskereső rovatok, kiszúrható onnan, hogy összeget is megadnak, 120k, 150k, stb. Normál munkarend vagy akár részmunkaidő, de vállalkozói jogviszony és teljesítménybér. Állás tájékoztatón nem is mondanak összeget, csak mellébeszélés megy a fizetésről. És van pofájuk már a metróban is hirdetni mostanság...

Próba jelleggel, online support meló, távmunka (USA). A cég inkább németországi jelentkezőket keresett, elutasítva.

Műsorszerkesztő meló, fizetés nettó 100k körül, Budapest. Ez sem nyert, mást választottak.

Szintén Budapest, support meló. Állásinterjún derült ki, hogy pornó oldalakat üzemeltet a cég, bevallásuk szerint teljesen legálisan. Vissza se hívtak.

Budapest, pénzintézet. Állásinterjúra nem tudtam elmenni, felsővezeték szakadás miatt, busz/kocsi reggeli dugó miatt már nem jöhetett szóba, késés garantált lett volna. Telefonon problémát jeleztem, új időpontot nem kaptam.

Helyi pékség, irodai tökörészés, szűkszavú hirdetés. Telefonon felhív, majd férfi hang közli: "maga nő?"
Szerintem annyit nem tudnak fizetni, hogy levágjam...

Másik szomszédos településen bankautomata gyár, erről volt is írásom már. 2 műszakos, de beosztástól is függ, sokaknak csak 1 műszak. Közvetítő cégeken keresztül vesznek fel, amik mindenféle pozíciót megjelölnek. A valóság az, hogy csak szalagmunkás lehetőség van, szerződésen pedig egybe vesznek vagy fél tucat teljesen eltérő pozíciót. Ügyes.
A munkaruha árát két hét után ki kell fizetni ha elmész egy éven belül. Eltűnt szerszámokat szintén ki kell fizetni, olyan ember pedig nincs, akinek ne tűnne el valamilyen. Mottó: nincs ideje koppanni.
Két szerszámomnak kelt lába. Fizetés nettó 80k körül. Három hétig voltam, majd magamtól távoztam, nem volt kedvem picit korán rokkantnyugdíjba menni. A hely egyetlen előnye az ingyenes céges buszjárat.

Egy picit merész gondolat, Hamburg (Németország), support meló. Elvileg csak angol kellett volna, telefonos interjún ezzel nem is volt gond, de mivel Németországról volt szó, a németem meg kevés volt (tanultam összesen 2-3 évet), ezért ez sem nyert. Fizetés barátságos, költözést támogatták volna.

Település az egyik szomszédos, két különböző hely, telemarketing. Fizetés nincs, csak jutalék.

Végéhez közeledve Budapest (ekkor már végleg feladtam, hogy bármi emberi állást találjak lakhelyemhez közel), bróker meló. Nagyképűsködő interjú, beetetés kikozmetikázása (csak használom a ti nyelveteket...), semmi konkrétum. Inkább nem vágtam bele, Csak hat vagy hét hölgy hívott az interjúval kapcsolatban, ugyanis egyikük sem tudta, hogy már le lett beszélve, majd interjú után szintén körülbelül négyen hívtak érdeklődve. Mókás, hogy interjú utáni napokban még én szóltam vissza, hogy bocs de nem érdekel a dolog, mégsem jutott helyére az infó az ottani káoszban. Aranyos momentum amikor egyik hívó megjegyezte, hogy jól döntöttem, mert ott tényleg káosz van.

És végül a mostani helyem sok frusztráltság után, Budapest, bank, tulajdonképpen support. Normális fizetés, normális hely, munka pedig akad bőven. Csak 2 év kellett, hogy idetaláljak.
Az írásban sok helyet kihagytam, ez szinte biztos. Sok esetben a dolog a közvetítő ügyetlenkedésén bukott meg, meg kell említeni a vállalkozóis befürdetéseket és a minimálbér közeli hajszolásokat is. Sajnos ez van, de mi is az eredmény? 2 év alatt legalább egy havi fizetést csak interjúkra utazgatással és telefonálásokra költve lett helyem, most, amikor gazdasági világválság van.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.