2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alienware 15 R2 - Az erő legyen veled

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kiváló teljesítmény, átlagon felüli üzemidő és hűtés és jó minőségű 4k IPS panel, mi kell még egy csúcsgépbe?

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek, akku, végszó

Először is szeretnék pár szót az üzemidőről mondani. Az ember alap esetben nem vár sokat egy gamer gép akksijától, de ez esetben nagyon is várhatunk. A 92Wh-s telep kifejezetten masszívnak számít a teljes gamer palettát elnézve. Játékkal valamivel több mint egy órát várhatunk a géptől, de az igazán érdekes adatok csak most jönnek.

Filmnézés, netezés mellett energiatakarékos módban 6-7 óra is könnyedén elérhető. Ezt az értéket inkább egy ultrabooktól várnánk. De van e létjogosultsága egy ekkora telepnek? Azt kell mondjam, hogy van. Nálam alapvető fontosságú volt, hogy hosszú ideig bírja az akksi. Ugyan egy 15.6-os gépről van szó és gamer is, de abszolút hurcolható. A 3,2 kg-os súlya ellenére hátizsákban könnyedén magunkkal vihető, mert méreteit tekintve nem lóg nagyon ki a 15.6-os mezőnyből.

forrás:Notebookcheck.net

Benchmarkok:

(Nagyitás)

A 3DMark 11 Performance elég szép pontszámot produkál. Ez szinte pontosan megegyezik az alapórajeles GTX 980m pontszámával. Az órajel 1220MHz/5800MHz volt ami még bőven a maximum értékek alatt vannak.

(Nagyítás)

3DMark 2013-mas tesztjében, egészen pontosan a Fire Strike normál módjában is hasonló a helyzet, mint az előbb, ezt a tesztet is emelt órajelekkel futtattam. Az asztali gépem viszonyításképp: (i5 2500k@4.2GHz/HD7970 OC/8GB)csak 6500 pontot tudott kb. 15%-kal kevesebb FPS-sel. A húzás nélküli teszt egyébként 6540 pontot ér.

Az SSD ugyan nem gyári (Samsung 850 EVO) de azért lefuttattam a tesztet. Aki gyári SSD-vel rendeli meg az Samsung 951-et kap. Az előnye abban ki is merül, hogy másfélszer gyorsabb az olvasási sebessége.

A HDD viszont gyári és nem is olyan rossz fajta. Valós körülmények között is 90-120MB/s-t produkál, ami teljesen rendben van. A fordulatszáma 7200 és relatíve csendes, szóval az is ok.

Futtattam még ezen kívül Cinebench R15-öt. Az eredmény 662 pont lett, ami így elsőre nem mond sokat. De ha azt nézzük, hogy egy asztali i7 3770 és az újabbak körül az i5 6600k is ennyit tud, úgy már egy fokkal tisztább a kép. Nyers erőben nincs hiány. Egy szálon 140 pontig jutott, ami szintén elég korrekt eredmény.

Végszó, Gyakorlati tapasztalatok két hónap után

Két hónap után elég részletes képem van már a laptopról, hogy le merjek vonni néhány következtetést.
A teljesítmény ugyanúgy, mint elsőre most is kiváló teljesen belakott rendszer mellett is. Az üzemidőt sem nyirbálja meg a sok háttérben futó folyamat így most is kiemelkedő e téren is a masina.
A hűtés így a nyár derekán azért már dolgozik rendesen, illetve dolgozna, mert a gép a vártnál sokkal kevésbé melegszik.

Egy BIOS update alkalmával a csere idejére a gép felpörgette maximumra a ventiket. Ekkor esett le mekkora tartalék van még a hűtésben. Gyakorlatilag alap használat közben teljesen néma vagy csak alapjáraton pörög, de komolyabb játékok közben se visít zavaróan. Ölbe véve se melegszik fel komolyabban.
Ha valakinek mégis magasak lennének a hőfokok, akkor a BIOS-ban bekapcsolhatja a ventilátorok "performance"-módját ami megemeli az alapjáratot.

Összegezve:

+ Kiváló teljesítmény
+ Átlagon felüli üzemidő és hűtés
+ Jó minőségű 4k IPS panel
+ Jó bővítési lehetőségek (2db M.2 SSD slot, Thunderbolt 3, Saját fejlesztésű port)

És akkor jöjjön néhány negatívum:

- A wifi modul nem képes hosted network létrehozására, tehát nem tud működni AP-ként.
- Sokszor előfordul, hogy elfelejti, hogy a rákötött monitor az elsődleges megjelenítő így néha újból fel kell nyitni, illetve le kell csukni a fedlapot (BIOS update után sokat javul a helyzet 10-ből 1-szer azért még így is előfordul)
- A boot idő lehetne kicsit rövidebb
- Csak szoftveresen vezérelhető billentyűzet háttérvilágítás

Abszolút rétegtermék, de megvétele Ajánlott feltéve, ha versenyképes áron jutunk hozzá főleg külföldről.

Azóta történt

  • Acer Aspire Nitro

    Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

  • Acer Predator Helios 300

    A jelenlegi gamer mezőnyben az Acer gamer gépeinek csúcsa méltó ellenfele bármelyik másik játékos gépnek.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.