2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Alaszka, “Land of the Midnight Sun”

Alaszkáról a sarki-fény, a jégmezők, a lazac, medvék, sasok és bálnák jutnak az eszünkbe.

[ ÚJ TESZT ]

4. MEDVÉK

A jegesmedvék gyönyörű fehér, kedves kinézetű, óriás termetű állatok. Az első számú ragadozók a sarkvidéken. Fő táplálékuk a fóka és a hal, de szükség esetén szárazföldi állatokat is fogyasztanak. Igen jól alkalmazkodtak a sarkvidéki éghajlathoz, vastag bundájuknak és a bőrük alatti zsírrétegnek köszönhetően jól bírják a kemény hideget is. Érdekességük, hogy még a talpuk is szőrös, ezért biztonsággal mozognak a jégen. Az ujjaik közötti uszonyszerű hártya pedig az úszásban segíti őket.

Testhosszuk 2,5-3 m; vállmagasságuk 1,3-1,4 m, a hímek 400-600 kg; a nőstények 300–400 kg körüliek. A fiatalok tömött bundája ezüstfehér, az öregeké kicsit sárgás árnyalatú. A jegesmedvéket könnyen elárulja a havas tájból kivillanó fekete orruk, emiatt fényes nappal, távcsővel akár tíz kilométer távolságból is észrevehetőek.

Mivel a jégmezők nem szolgálnak bőséges táplálékkal, a jegesmedvék mindig vándorúton vannak, a betevőért nem ritkán napi 70 km-t is megtesznek. Növényi eledelt csak a rövidke nyári hónapokban találnak (zuzmó, moha, bogyó formájában). Fő táplálékuk állati eredetű, szinte válogatás nélkül mindent megesznek. Kedvencük a fókahús, de a rénszarvast sem vetik meg. A jegesmedvék az északi sarkvidék rémei, csúcsragadozói, természetes ellenségük alig akad. (Csak a kardszárnyú delfin, az ámbráscet, a grönlandi cápa, valamint a rozmár jelenthet némi veszedelmet számukra)

A barna medvék is nagyon aranyos kinézetűek, és semmivel sem veszélytelenebbek, mint fehér társaik.

Nagyobb méretbe.

A barna medvék is nagyon szeretik a halat, amiből Alaszkában irdatlan mennyiség áll a rendelkezésükre. Annyira el vannak kényeztetve, hogy szó szerint a szájukba ugrálnak a halak. :) A lazac (salmon) az édesvízbe helyezi ikráit, de miközben a tenger felől a folyón az árral szemben úszik, a sziklákon át kell ugrania, hogy elérhesse az ideális bölcsőt. Egy részük ugrás közben a macik gyomrában végzi életét, mert a szemfüles medvék tátott szájjal várják őket a vízben. A sikeres lazacok kis idővel az ikrarakás után a természet rendje szerint elpusztulnak, a kis lazacok pedig a kavicsfészek elhagyása után még kb 1-5 évig az édesvízben maradnak, majd a tengerbe vonulnak.

Nagyban.

Alaszkában meglepő módon nincs kígyó, de egyéb vadállat annál több van.

Nagyobb méretben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.