2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Alaszka, “Land of the Midnight Sun”

Alaszkáról a sarki-fény, a jégmezők, a lazac, medvék, sasok és bálnák jutnak az eszünkbe.

[ ÚJ TESZT ]

2. ALASZKA FÉNYEI

Alaszkát az "Éjszakai Napfény Földjének", ( “Land of the Midnight Sun”) is becézik, mivel nyáron szinte 24 órán keresztül süt a Nap. De nem csak ez az egyetlen érdekes fényjelenség vonja magára a figyelmet itt, hanem a sarki fény is, más néven az Aurora Borealis, ez az igen titokzatos elektromos légköri jelenség, ami legjobban a sarkvidékekhez közeli területek fölött figyelhető meg.

A jelenség a protonokból és elektronokból álló napszéllel magyarázható. Földünkre másodpercenként egymillió tonnányi napszél-részecske érkezik 750 km/másodperc sebességgel. Ez ellen, a halálos részecskebombázás ellen, a Föld mágneses burka nyújt védelmet.

Az elektromos töltéssel rendelkező napszél-részecskék kis százaléka azonban az Északi- és Déli-sarkon mégis áthatol a védőpajzson és az atmoszférába kerülve a levegőmolekulákat világításra készteti.

A legújabb kutatások szerint a sarki fényeket az egymásnak feszülő mágneses mezők rövidzárlatszerű, kölcsönös semlegesítődése okozza.

Nagyobb méretben.

menalcas megfogalmazásában: A sarki fény "a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. A töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak (napszél), kisebb hányadukat a Naprendszeren kívülről érkezett részecskék teszik ki. A töltött részecskéket a földi magnetoszféra nagyrészt eltéríti, a mágneses pólusok körüli tartományban azonban bejutnak a légkörbe."

" A részecskék ütköznek a légkör atomjaival, ionizálják és gerjesztik az atomokat, a gerjesztett atomok pedig fénykisugárzással térnek vissza alapállapotukba. A kibocsátott fény az atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős. A jelenség 80–1000 km magasságban fordul elő, de leggyakrabban 100 km magasságban figyelhető meg." Forrás: menalcas

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.