Hirdetés

2023. december 7., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Akai Glory G3 – Kezdő androidosnak ideális?

Annak ajánlom, ki most vesz először okostelefont vagy androidos telefont és fontos számára az ár/érték arány.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver, üzemidő, kamera

Több helyen tévesen 2 x 1,2 GHz-esnek írják a processzort, gondolom, kis embercsalogatás, de sajnos csak 2 x 1,0 GHz-es. Ennek ellenére jól pörög a kis telefon, akadás, kis gondolkozás csak ritkán tapasztalható, amikor több alkalmazás is fut a háttérben.

Nyugodtan futtathatunk vele beszélgetés közben hívásrögzítő alkalmazást, semmilyen lassulást, hangminőség-problémát nem tapasztaltunk.

LED-es jelzőfény nincs, és sajnos itt is kispórolták a touch key megvilágítását, de Peti két nap alatt tökéletesen megtanulta a helyzetüket és a kezelésüket.

Android 4.2.2. Jelly Bean fut a telefonon, 512 MB RAM és 4 GB ROM társaságában, rendszerfrissítésről utánaolvasás után sem találtam semmit, valószínűleg nem is lehet. Én mondjuk szívesen megnéznék rajta egy Cyanogenmod 10.1-et vagy 10.2-t. Itt a teljes rendszermentés mérete MobileUncle Tools-szal 1,04 GB, a Cyanogenmod biztosan tudna rá csinálni egy 100-200 MB-os, sallangoktól mentes romot, ami repülne még ezzel a hardverrel is, de úgy gondolom, ezt sem fogjuk megérni.
Az Antutu-tesztje azt hozta, amit vártam tőle, „jobb napokon” ez 10.000 fölé is mehet.

A kijelző. Hát igen, a kijelző még mindig az egyik pont, ami miatt nem drága ez a telefon. Olcsó, 480 x 800-as felbontású, 262.000 színű TFT. Jobban/elfogadhatóan reagál az érintésekre, mint az előző cikkemben taglalt Mijue M7, de ez is csak két érintőpontos.

Pixeleket nem nagyon lehet felfedezni rajta, még a színek is rendben lennének, de a betekintési szöge nem valami jó, egy-két irányból alig lehet látni valamit.

Fényereje alig változtatható a beállításokban, 40%-on szinte ugyanaz, mint 70%-on. Automatikus fényerőszabályzás nincs, közelségérzékelő nincs. Utóbbival kapcsolatban érdekesség viszont, hogy a fülhöz emelésnél majdnem mindig elsötétítette a kijelzőt, lehet, hogy a gyorsulásérzékelőt, esetleg az elülső kamerát használja erre a célra?

A legtöbb launcher szépen fut rajta, mi a Nova Launcher mellett döntöttünk, kicsi, nagyon jól személyre szabható, kevés memória kell neki. Engedett a rábeszélésemnek Peti barátom, miszerint ne a gyári billentyűzetet használja írásra, hanem az ingyenes TouchPal X-et. Az elején még fogta a fejét rendesen, de két hét alatt szépen megtanult swype-olni.

A készülék rádiója jól fogja a jelet, RDS-es.

A GPS, a Bluetooth és a wifi jól működik, nem fogyasztanak sok áramot/erőforrást, a wifi hotspotot is képes működtetni. Viszont NFC nincs, és az OTG-t sem tudja.

Asztali számítógépre dugva szépen, gyorsan másol, nagyjából elfogadható az adatátvitel sebessége.

Az telefonon lévő alap alkalmazások az androidos körökben jártasoknak ismerősek, semmi extra: jegyzet, hangrögzítő, naptár, e-mail, galéria, kamera, videolejátszó stb. stb., eltekintenék a teljes felsorolástól.

Időzíthető a telefon ki- és bekapcsolása is, teszteltük, működik.

Jól futnak rajta az alkalmazások, gondot/akadást csak a nagyobb játékok jelenthetnek.
A widgetek, live wallpaper-ök sem jelentenek neki kihívást, kezeli őket szépen, gond nélkül. A főoldalra ki lehet tenni háttérnek videót is, de érzésem szerint ez azért megfogja kicsit a rendszert, nem ajánlom.

Hátsó hangszórója megfelelően szól, elég hangos is, recsegést nem tapasztaltunk.

Az akkumulátor, noha csak 2000 mAh-s, nagyon jól bírja, teljesen meg vagyok vele elégedve. Sajnos az ilyen kicsi burkolatokba nem szoktak vagy nem szeretnek/tudnak nagyobb akkumulátort beépíteni. Persze van erre ellenpélda is, ebbe a 3,5 colos telefonba például 3000 mAh-s aksit erőltettek bele, bizonyosan jól bírhatja.

Egész napos wifizéssel, GPS-használattal és facebookos chateléssel, pushbulletezéssel, emailezéssel, akár 5 óra 30 perc kijelzőidővel, egész jó.
Átlagos használat mellett esélyes a 2-3 nap is.

Ez a jó eredmény gondolom, hogy az MTK-s processzor és az olcsóbb TFT-kijelző kisebb fogyasztásának köszönhető, valamint a Setcpu beállításainak is. Utóbbiban sajnos csak három frekvenciát tudunk beállítani, de több mint a semmi.

A GPS sajnos kicsit lassan talál jelet, az első műholdakat csak másfél perc után láthattuk pirosan, és utána még 1-2 perc kellett, mire zöldre váltottak. Tehát indulás előtt nyugodtan gyújtsunk rá egy cigire, ami 5 perc kb., és mire beülünk az autóba, lesz jelünk is. A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy ha egyszer megfogta a jelet, utána stabilan, jól működik.

Első kamerája elég gyengécske, selfie készítésére aligha alkalmas, inkább csak akkor jó, ha skype-olunk, így legalább láthatunk valamit az illetőből. A cikk megjelenése előtt Peti ezt azzal szeretné kiegészíteni, hogy jó fényviszonyok mellett egész jó a kép.

Ahány oldal, annyi megapixelesnek írják a hátsó kamerát: 3,1, 2,1.
De egy biztos: gyenge minőségű, életlen, a színeket rosszul visszaadó képek. Méretei: 2048 x 1536 pixeles képeket tudunk vele csinálni, ez ugye elvileg 3,1 MP. LED-es villanó is található a készüléken, ami szinte olyan, mintha ott sem lenne a sötétebb helyeken.

Zseblámpának még elmegy, de ehhez se fűzzünk nagy reményeket. A tesztképek a HD Camera Ultra alkalmazással készültek.
A gyári fotóprogram sem csinál szebb képeket/videót.

Tesztvideót is készítettünk, ezzel: Cinema FV-5 Lite, de sajnos akadós, laggos felvételek készültek, bemutatásra nagyon nem érdemes. Röviden tehát a kamera csak végszükség esetén jó, ha más nincs.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.