2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire V5-131

Kis méretű notebook Intel Celeronnal az alsó árkategóriából. No, de mit várhatunk 70.000 forintért?

[ ÚJ TESZT ]

Belül, tesztcélok

A gépet a garanciát nem veszélyeztetve felboncoltam, amennyire lehetett. Ez nem okozott gondot, mert egy retesz elhúzásával könnyedén ki lehet venni. 14,8 V-os és 2350 mAh-ás akku mérete nem sok jóval kecsegtetett, de kettőn áll a vásár, mert alacsony fogyasztás mellett még sokáig bírhatja.

Az alsó fedlaphoz egy további kis csavart kell eltávolítani, majd előre lehúzni azt. A képen látható, hogy nincs elbonyolítva a gép, elég egyszerűen szerelhető. A hűtőt kicsit alulméretezettnek gondoltam elsőre, erre még később vissza fogok térni. Az alap kiépítésben 320-as merevlemez és 1x 2 GB memória van, sima wifi modullal, Bluetooth nélkül.

A kiépítés kicsit jobban összefoglalva:

CPU: Intel Celeron 1007U - Ivy Bridge alapokon 1,5 GHz
IGP: Intel® HD Graphics
Memória: 1x 2 GB
HDD: Seagate ST320LT 5400 rpm
Wifi: Atheros a/b/g/n
LCD: TN 1366 x 768

Jól látható, hogy a minimumra törekedtek. A CPU 17 W-os TDP-vel rendelkezik, ami a kis akku mellé kell is, ha elfogadható üzemidőt szeretnénk. 64 bitet és az alap virtualizációt is támogatja, csak kérdés, hogy mire elég az ereje.

Az IGP 350 MHz-en fut, de ha kell, 1 GHz-ig fel tud ugrani, így alacsony felbontásban akár játszani is lehet vele. Az egy darab 2 GB-os memória elfogadható alap dolgokhoz, de duálban talán jobban menne. Erre fény derül a tesztek alatt.

Tesztcélok

Kicsit bajban voltam az idő hiánya és amiatt, hogy nem tudtam milyen teszteket lenne érdemes futtatni. A linuxosokat kihagytam, de a már megszokott teszteket kibővítettem az IGP miatt. A következőkre voltam kíváncsi:

- Mekkora a számítási teljesítménye a kis Celeronnak (minek felelhet meg kb.?)?
- Az IGP-től mire lehet számítani (érdemes dual channelbe befektetni pénzt?)?
- Mennyire használható a gép (zaj, fogyasztás akku élettartam...)?
- Megéri a pénzét, vagy olcsó húsnak híg a leve (szubjektív vélemény)?

Az alkalmazástesztekkel viszonylag egyszerű dolgom volt. Csak elővettem egy régi tesztkészletet, kicsit kibővítettem és ahol már volt régebbi tesz eredmény, ott desktop vonalról pár CPU-t feltüntettem a grafikonokon. A tesztelés spontaneitása miatt nem mindenhol van referencia CPU és nincs olyan régi futásom, amelyik mindent lefedne, ezért hiányos is, de nagyjából használható így is. Az IGP teszteknél már bajban vagyok, ezért nincs referencia megadva, de igyekeztem sok tesztprogramot futtatni, hogy ti is össze tudjátok vetni más gépekkel.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.