2021. május 7., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Acer Aspire R7 - Egy új korszak

Hosszú volt az út, melyet végigjártam, hogy a végén az Acer különleges ultrabook-tablet kombóját válasszam.

[ ÚJ TESZT ]

Kicsomagolás, külső, hardverek

A Windows 8 megjelenése után a Modern felület adta lehetőségek miatt azért csak-csak jöttek olyan eszközök, amik ugyan egy hagyományos notebook alapjaira épülnek, de valamiért azért mégis mások.

A legfontosabb talán, hogy ha már érintésre optimalizált modern felületet kapunk, akkor legyen ugye eszköz is hozzá, amin tapicskolhatunk, de ha már tapicskolunk, akkor meg kényelmetlen a régi felállás, ezért ki így, ki úgy próbálta közelebb hozni az érintésekre is reagáló kijelzőket a felhasználó felé, és úgymond "tabletesíteni" egy notebookot. Ezen filozófia mellett született az R7 is.

Ízléses csomagolásban érkezik az Acer fura szerzete. Az oldalra kicsúsztatható, többek közt a termék képét is tartalmazó külső borítás után egy fekete dobozt kapunk, melynek fedele levétele után meg is pillanthatjuk magát a gépet.

Mellette és alatta különböző rekeszekben találhatóak a hozzá adott tartozékok, amik nem is mondhatóak túl szerénynek. A szokásos töltőn kívül kapunk egy törlőkendőt, egy vezeték nélküli egeret, egy különleges, "Acer csatlakozóba" csatlakoztatható eszközt, amely egy újabb USB 2.0 portot, egy LAN csatlakozót, és egy VGA kimenetet tartalmaz, valamint egy kapacitív tollat is (Az R7 második kiadásai, azaz a Haswell processzorokkal szerelt változatok, már tollas bevitelre felkészített IPS kijelzőt kaptak).

Az R7 különlegessége, az Ezel névre hallgató zsanér már első látásra feltűnhet. Egy vaskos, a fedlap közepén csatlakozó, alumínium zsanérról van szó, amely lehetővé teszi a kijelző többféle pozícióba állítását. Ez(z)el közelebb hozhatjuk magunkhoz a kijelzőt, vagy akár tablet módba is lecsukhatjuk. Elméletileg a géptest többi része is fémből van, de a fedlap, valamint a billentyű és touchpad körüli rész matt, míg az alsó rész gumírozott bevonatot kapott.

Angol nyelvű bemutató videó

Tablet a pozícióban, mint a videóban láthattuk nem teljesen simul rá a géptestre a kijelző, hanem minimálisan felénk dől, így asztalra letéve vagy ölben használva még kényelmesebb kezelhetőséget tesz lehetővé. Valljuk be, egy 15,6"-os, 2,5kg-os gép nem is arra van kitalálva, hogy menet közben nyomkodjuk.

Ami kinyitás után tűnhet fel, az a billentyűzet és a tochpad megcserélt pozíciója. Elég meredeknek hat első látásra, de amint közelebbről megnézzük, vagy kézbe vesszük az R7-et, látni fogjuk, hogy úgy sem akarjuk majd használni, mert sokkal egyszerűbb a kijelzőt tapicskolni helyette, ha meg asztalon használjuk, úgy is egeret fogunk rákötni.

A billentyűzet numerikus része hiányzik, ez sokaknak lehet fájó pont, ennek ellensúlyozására van egy FN billentyű segítségével aktiválható numerikus rész, ha sok szám bevitelére szorulnánk, és kényelmetlennek érezzük a felső számsoron megtenni.

Ezzel együtt egy egészen használható, szigetes billentyűzetet kapunk, melynek a nyomáspontja ugyan lehetne kissé határozottabb, de nagyobb probléma nincs vele. Ha sötétben segítségre szorulnánk, akkor pedig két lépcsőben aktiválható világítást is kapunk, ami a kijelző adaptív fényerőszabályozásával együtt automatikusan is képes aktiválódni, ha a fényviszonyok úgy kívánják.

Hátulra nem jutott sok minden, csak a hűtés nyílásait láthatjuk itt. Bal oldalán találjuk a fentebb említett "Acer portot", egy HDMI, 2db USB 3.0 csatlakozót, valamint a kombinált hang ki/bemeneti csatlakozót. Jobb oldalon a Kensington zárhely mellett a töltőcsatlakozó, a bekapcsoló gomb, fizikai hangerőszabályozó (tablet módhoz nem árt) egy USB 2.0 valamint egy SD kártyaolvasó található. Elöl nincs túl sok minden, csupán az állapotjelző ledek kaptak itt helyet.

Az oldalsó részek elején található rés a lefele mutató hangszórók nyílásának egy-egy továbbvezetése, melyből egyébként 4 van a gépben, bár nem tudni pontosan hol. Hangzásra egészen korrekt, filmekhez, és zenehallgatáshoz is megfelelő partner lehet.

Bár dobhártyaszaggató mélyekre nem számíthatunk, azért a hangképben azok is helyet kaptak, és a dinamikatartomány is egész korrekt. Csak újratelepíteni ne akarjuk, mert a hozzá kapott Dolby Home Theater szoftver valahogy nem akar ismét üzembe helyeződni.

Alul az előbb is említett hangszórók nyílásán kívül nincs semmi. A gép bővítéséhez bizony csavarhúzót kell ragadnunk.

A kijelző IPS technológiát használó, 1920x1080 pixel felbontású érintő panel, melyet tollal történő bevitelre is felkészítettek. A műszeres mérésektől eltekintve, szép színek, végtelen betekintési szögek, és korrekt fényerő jellemzi. Ez a felbontás erre a méretre több mint elég, sőt, Windows desktop felületet használva még sok is lehet, mert új rendszer ide, új rendszer oda, a desktop alkalmazások felskálázása kb. annyiból áll a Microsoft operációs rendszerének, mintha fognánk egy képernyőképet, és Paintben felnagyítanánk adott százalékkal. Mosott, életlen felületet kapunk. Nagyítás nélkül is használható ugyan, de sokaknak ez már elég apró betűket, gombokat, ezzel együtt problémát jelenthet.

A burkolat alá egy viszonylag korrekt hardvert szereltek. Processzorból egy Intel Core i5-4200U jutott, mellé 8 GB RAM, egy GeForce GT 750M, 1TB-os 5400rpm-es merevlemez, és egy 24GB-os SSD került. Ha egyszerűbb feladatok elvégzésére használjuk, akkor pedig a processzorban megbújó integrált VGA (HD4400) kerül bevetésre, míg a dedikált VGA pihen. Kapható i7-tel és nagyobb SSD-vel, de merevlemez nélkül (jelen esetben az SSD csak processzor cache miatt van), valamint a dedikált VGA-t nélkülöző változatban is.

Ez a hardver alap feladatok ellátását tekintve több mint elég. A Windows-ban való bóklászás, internetezés, zene, videó, Office szolgáltatások használata, vagy egyéb hasonló feladat végrehajtása közben panaszunk semmire nem lehet. A gép alig melegszik, és csendesen teszi a dolgát. Ha a tabletként való használatot vesszük, akkor pedig nem nagyon van ellenfele hardver terén, de persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mégiscsak egy viszonylag nehéz, és méretes eszközről van szó, tehát nem is ellenfele mondjuk egy iPadnek vagy egy Nexus 7-nek.

Ha már tablet. Az elsőre fura elrendezés, egy csapásra értelmet nyer, ha valóban úgy kezdjük el használni, amiért igazából megálmodták ezt a zsanéros megoldást. Több napnyi használat után egyáltalán nem érzem a touchpad hiányát, sőt, asztalon használva is gyakorta nyúlok a kijelzőhöz, annak ellenére, hogy egy egér is kéznél van.

A Windows 8 pedig itt mutatja ki igazán a foga fehérjét, hiszen rövid használat után is már szinte természetesnek tűnnek a kijelzőn végrehajtott kézmozdulatok, annak ellenére, hogy korábban nagyon nem így szoktuk meg. Na meg persze itt jön igazán képbe a Modern felület és alkalmazások áradata is. Noha a konkurens platformok áruháza még mindig jóval több alkalmazást tartogat a számunkra, azért itt is találunk bőven használható dolgokat, és tartalomfogyasztásra, tablet módban használva, élvezetessé teheti a pihenést a Modern alkalmazások használata.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.