Hirdetés

2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Zenehallgatás: évtizedes megszokásaink, "elrontott" igényeink

Tartsuk meg azt, ami van, ésszerű határokon belül, mert ha a körülményekre koncentrálunk, kevesebb marad a lényegből.

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

A felvételkészítés

A valóság az, hogy a zenei kiadványok készítése rengeteg esetben hagyományokra épít. A világ nagy hangstúdiói - ahol nagy sztárok dolgoznak felvételeiken - nem tegnap nyitottak. Nem feltétlen kapcsolódási pont, de az eszközök amin a felvételek készülnek nem mai kütyük, kivéve a konvertereket és a számítógépes rögzítést. Mikrofonok, előfokok, kompresszorok, levellerek, melyek mind-mind ma is gyártott történelmi darabok, melyeknek egyéni hangja van, különböző viselkedése különféle használati módokban. Mindennek megvan a helye, itt szintén ismétli a történelem önmagát.

És hogy milyen egyéni hangról beszélek? Ezek a készülékek tökéletlenek, ez a lényegük. Analóg eszközök analóg alkatrészekkel, melyek nem viselkednek jól nevelt úriember módjára, bunkók, slamposak, pofátlanok, tolakodók vagy éppen lusták, tutyimutyik. Ezért van minden eszköznek egyéni hangja. Lehet csinálni matematikai úton tökéletes kompressziót és hangszínszabályzást, de a kutyát nem érdekli. Nem véletlen hogy a nem „vason” hanem számítógépen készülő zenék is ezt a hangzást akarják. Ezért aztán ott a klasszikus analóg eszközökről modellezett különböző plugineket használják, ahol ezeket az eszközöket nem tudják megfizetni „vasban”. Ezek többé kevésbé azt csinálják mint vas testvérük, csak olcsóbbak, és ha valamit megvettél akkor a számítási teljesítmény határáig annyi van belőle, amennyit akarsz.

Látható, hogy az olcsóbb keretből készülő produkciók is azt szeretnék mint a nagyok. A zene hagyományokra épülő dolog, és semmilyen körülmények között nem tud attól elszakadni. Például ott a torzított gitár ami tulajdonképpen egy véletlen. Mikor létrejött, ott tartott az elektronika ahol. Az erősítő meg nem volt elég hangos, hát meg lett tekerve, aztán torzított. De ez már történelem, mely napi szinten ismétli saját magát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.