Hirdetés

2020. július 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Zenehallgatás: évtizedes megszokásaink, "elrontott" igényeink

Tartsuk meg azt, ami van, ésszerű határokon belül, mert ha a körülményekre koncentrálunk, kevesebb marad a lényegből.

[ ÚJ TESZT ]

A felvétel hallgatása

A következő lépcsőfok, amikor az elkészült produkciót hallgatjuk. Ritka az „értő” hallgatóság, az emberek nagy részének majdnem mindegy min hallgatja a zenét, mert nem ért hozzá. Útközben, fülhallgatón, rádióban, MP3-ban telefonon hallgatja.

Hirdetés

Aztán van az igényes zenefogyasztó, aki lehetőségeihez mérten megadja a módját. Itt aztán elszabadulnak a vélemények a lehallgatási lánc minden pontját érintve. Mindenre lehet pro és kontra érvet találni. A lehallgatási lánc megint sok területen hagyományok és megszokások illetve az ízlés mentén épül fel. Gyerekkori barátom apja villamosmérnök a jobbik fajtából aki szabadidejében DIY audioval foglalkozik. Pár éve megemlítette, hogy nem tudja megérteni a csöves eszközök használatát, mert elektronikai viszonylatban elavultak. Emellé megemlített csak példaként 1%-os torzítási tényezőt. Évekbe telt mire odáig jutottam, aminek válasza is némiképp a cikk.

Menjünk kicsit arrébb, beszéljünk a mobil zenehallgatásról. Telefon, hordozható zenelejátszó, fül- és fejhallgató. Furcsállom az emberek ízlését. Folyamatos központi kérdés a mély hangok jelentős igénye. Én, aki hétről hétre dupla 18"-os szubládákkal dolgozom csak mosolygok ezen. A mély hangok lényege a megmozgatott levegő mennyisége, valamint a felület. Egy koncerten a 80-100 Hz alatti frekvenciatartomány a teljes testedre hatást gyakorol, azért hallod "többnek", holott egy jól beállított "motyót" mérve nincs mély többlet, csak felület, légmennyiség illetve olyan frekvenciatartomány ami otthon kimarad. Ezt a fajta érzetet a consumer audio eszközöket gyártók sunyi módon mély-közép többlettel akarják visszacsalni.

Másik kérdés a hangosság. Van a mastering, mely a lemezek készítésének utolsó munkafázisa. Itt az egyik fő kérdés a hangosság beállítása. Mérve két érték van, csúcs illetve „átlag” (peak/RMS). Minél jobban közelít az átlag a csúcshoz annál nagyobb lesz a hangosság. Persze ez nem ilyen egyszerű, de ez lényegtelen. És a felvételek viszont egyre csak hangosodnak. Az embereknek meg egész egyszerűen ez kell. Volt egy darabig HTC telefonom, Beats sallanggal. A funkciót kikapcsolva is dinamikátlanabb volt az eszköz mint amikkel találkoztam és rendesen szóltak. A Beats katasztrófa volt. Hullámzóvá tette a zenét nyírta a dinamikát a többlet hangosság érdekében, gyorsan kikapcsoltam. És az embereknek ez kell...

Kanyarodjunk vissza a high-end audióhoz, azon belül a kábelhez. Fanatikusok rettenetes pénzt tudnak szánni eszközeik összekötésére. Ez a hifinek számomra legkevésbé megértett területe. A produkciók készítése közben ez egész egyszerűen nincs meg igazán kevés esettől eltekintve. Referencia szint van. Az én két aktív stúdió monitor hangfalam standard jelkábellel van bekötve. A két kábel annyiba kerül, hogy abból 2.1-es hangfalszettet lehet venni ami már nem szól nagyon gagyin, pedig csak sima Klotz kábel Neutrik dugókkal, ráadásul nem is az aranyozott fajtából. Talán itt van az hogy a legtöbb pénzt lehet belerakni a legkisebb különbséget elérve. Úgy kezdtem, hogy hitéleti kérdés, ez itt tud tetőzni, mikor a „rézen veszekszünk”.

És hogy én hogy hallgatok zenét? A lehető legegyszerűbb módon. Van egy iMac gépem iTunessal. Nagyon sok zeném Apple Lossless, akár FLAC-ból konvertálva.
De van MP3 is, és van magasabb mintavételezésű/bitsűrűségű ALAC-om is. Emellé társul egy Roland Quad Capture USB-s hangkártyám, analóg hangerő potméterrel, szimmetrikus kimenettel.
A fent említett Klotz-Neutrik kábelekkel, a sor végén meg két DynaudioAcoustics BM5A stúdió monitor.

Próbálom úgy megtartani a zenét, ahogy van. Nem avatkozom közbe buta equalizációkkal. Nekem az az elvem hogy tartsuk meg azt, ami van, ésszerű határokon belül. Nem fektetek bele túl sok energiát, inkább élvezem a zenét, hisz ez a lényeg.

Ha a körülményekre koncentrálunk, akkor kevesebb marad a lényegből.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.