2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

A világítós, az LCD-s és a minőségi

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokféle ma kapható univerzális távirányító közül ebben az írásban hármat részletesebben bemutatok.

[ ÚJ TESZT ]

Még mielőtt elkezdjük, hadd tisztázzak valamit. A programozható és a tanítható távirányítók között az a különbség, hogy a programozhatóaknál csak a gyárban eredetileg beállított készülékeket / funkciókat ismeri a távirányító. Ezek között lehet válogatni. Esetleg Firmware frissítéssel lehet ezen változtatni. (Bár ilyenre most nem tudnék konkrét példát mondani) Ha az eredeti távirányítón van olyan funkció ami az univerzálison nincs akkor azt nem fogja tudni kezelni. A Tanítható ezzel szemben annyival másabb, hogy ha valamit nem tud a távirányító akkor azt meg tudja tanulni az eredeti távirányítótól. Vagyis van benne egy vevő dióda is így a gyárban beprogramozott funkciókat kiegészíthetjük újabbakkal. Például olyan funkciókkal is, amiket az eredeti távirányító tud, de az univerzálison nincs ugyan olyan gomb.

Ők lennének akiket le kell váltani:

Ők az univerzálisok akikről ez a cikk szól:

[Nagyobb méretben]

Jelen írásomat azért készítettem el mert most kellett kicserélnem a három éve használt Thomson távirányítómat és ezért megpróbáltam alaposabban utánajárni a mostani termékeknek. Melyik mit tud, mit és mennyiért érdemes megvenni és így tovább. Sajnos még ezek után is sikerült elsőre rossz döntést hoznom ezért fordulhatott elő, hogy most három univerzális távirányítóm van. De ha már így történt, akkor kihasználom a lehetőséget és részletesebben bemutatom őket.

Az első legyen a legrégebbi: Thomson ROC 4207

Még ma is lehet kapni bár egyáltalán nem mai modell. Én 2007 elején vettem ha jól emlékszem 8000 Forint körüli összegért. Akkoriban ez volt az egyik legolcsóbb tanítható távirányító. A résztvevők közül ennek van egyedül „rendes doboza”. Vagyis felbontás után visszazárható és rendes téglatest formájú. Adnak hozzá rengeteg nyelven megírt használati utasítást is többek között magyart is. (Érdekesség képen itt megemlíteném, hogy én Németországban, Kölnben vettem meg és még így is benne volt a magyar használati utasítás.) Elnézést kérek viszont a néhol pontatlan fogalmazásért ennél a távirányítónál. Ez azért van mert az évek során már csak használtam, nem kellett programozni, illetve nekem már nincs meg a doboza sem és a papírjai sem.

A Külső: Az általam készített képeken jól látszik az elmúlt évek használatának nyoma. A távirányító formája nagyon jó belesimul a kézbe. Ami fémnek látszik az az is. A két oldalsó dísz csík és a középső gombok valódi fémből vannak. Az egész távirányítón a gombok felülete egy enyhe domború ívet ad ki. A hátsó burkolat viszont sokkal különlegesebb formájú, alul ahol az elemek vannak körülbelül 2,5 centiméter vastag és a távirányító teteje felé haladva fokozatosan elvékonyodik 1 centiméteres vastagságig. Erre még optikailag rá is tesz az oldala ami nincs mivel, az oldalsó díszcsíkra alulról rásimul a hátulja. Az anyagválasztás is jó, nem izzadós olcsó műanyagból van a hátlap. Az előlap fényes fekete műanyagból van. Ezen minden kis apró szennyeződés meglátszik és az összes ujjlenyomatot eltárolja. A gombok elrendezése a szokásos, mindhárom távirányítón nagyjából azonos. Felül a készülékválasztó gombok, alatta a navigációs gombok a csatorna és hangerő léptető gombok, majd az alsó harmadban a szám billentyűk vannak. Mivel az elemek az aljánál vannak a súlypont is jó, nem akar kiesni az ember kezéből. Adnak hozzá egy kis asztali tartót is amiben állítva tudjuk tárolni.

A belső: Négy készülék kezelésére alkalmas ez a távirányító. Ahogy már említettem tanítható, így nem volt probléma a tavaly megjelent beltéri egység távirányítóját is ráprogramozni. A jelenlegi távirányítók közül ez az egyetlen, amelyiknek a teljes billentyűzete megvilágított. Esetünkben kék színnel. Sőt a terezők még arra is figyeltek, hogy a sötétben könnyebben megtaláljuk ezért a világítás bekapcsoló gombja fluoreszkál a sötétben. 32 programozható és vagy tanítható gomb van rajta, ami az idők során nekem már kezdett kevés lenni. ( a 4 készülék is, de ez más téma) Könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy elfogytak a szabad gombok akár egy videomagnónál is. Az EPG-s beltéri egységekről nem is beszélve. Ami jó pont viszont, hogy a középső négyirányú tárcsa több funkciós. A navigációs gombokat a csatornaléptetést és a hangerőt tudjuk vele kezelni. A tanítása rendkívül egyszerű és könnyű. Nekem mindig sikerült elsőre. A LED jó helyen van elhelyezve illetve a NYÁK lap ki van vágva alatta, így kényelmesen akár a plafon felé célozva is működik a távirányító. Tud Makro-t is, így ha nagyon lusták vagyunk beállíthatjuk, hogy egyszerre kapcsolja be a TV-t a DVD-t és a Hifit vagy váltson bemenetet például. De a variációk korlátlanok. Én személy szerint nem használom ezt a funkciót mindössze újkorában próbáltam ki néhányszor. Amiért le kellett cserélnem az az volt, hogy a nyomtatott áramköre elkopott. Eddig ezt elképzelni sem tudtam, hogy ilyen megtörténhet, de amikor szétszedtem bebizonyosodott a dolog. Az történt ugyanis, hogy a gumigombok aljára ragasztott kis vezető lap, ami a NYÁK-on összezárja az áramkört lekoptatta az áramvezető réteget. Gyakorlatilag ezt úgy képzeljétek el, hogy a NYÁK-on minden gomb alatt van két darab háromágú villa egymásba tolva pont annyira, hogy éppen ne érjenek össze. A nyomógombok aljára ragasztott kis korong fog ugyanis egyszerre hozzáérni mindkét villa ágaihoz így zárva az áramkört és így végrehajtva a kívánt funkciót. Ez felhasználói szempontból úgy jelentkezett, hogy csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem működik bizonyos gomb. Ezt a kellemetlen hibát még tetézte, hogy nagyjából egy évvel ezelőtt érdekes hangra lettem figyelmes. Minden alkalommal, amikor bekapcsolt a billentyűzetvilágítás halk, de azért hallható magas frekvenciás elektromos zaj hallatszott a távirányítóból. Ez annyira azért nem zavaró, mert csak akkor lehet észrevenni, ha csendes jelentnél tart a film.

Az eddigiek ellenére én nem bántam meg, hogy ezt a típust és márkát választottam annak idején. a Fent említett hibák miatt nem mondom, hogy ajánlott darab. De remélhetőleg ezeket a hibákat kijavították az utódnál.

Következzen az első utód jelölt: Philips SRP2008B

Ő a kivétel mert nem tanítható. Mindössze az előre gyárilag megadott kódok között lehet keresgélni. Árban 3000-4000 Forint között van bolttól függően. A Típusnévben található 2008 valószínű a fejlesztés éve lehetett, mert a csomagoláson több helyen is 2009 szerepel. Maradjunk annyiban, hogy legalább egy de inkább két évvel fiatalabb modell mint a Thomson. A csomagolásnál maradva ennek már a jól ismert vágóeszköz nélkül nyithatatlan egyszer használatos hegesztett műanyag tokja van. Ezt mindössze annyival próbálták enyhíteni, hogy kívülről van ráragasztva a meglepően jó anyagból készült papírborítás. Így legalább az élei nem vágják el az ember kezét. A lapos csomagolás ellenére egy meglehetősen vastag, magyar nyelvet nem tartalmazó használati utasítás van még benne. A garanciajegy és a fénymásolt magyar nyelvű használati utasítás a hátoldalra van ragasztva egy utólagos tasakban. Ez sok terméknél van ma már így és csak annak fényében furcsa, hogy a Thomsonhoz Németországban is volt magyar használati utasítás. De legalább nem a Google fordította, értelmesen van megfogalmazva.

Külső: Az első kézbevételnél két dolog tűnik fel rögtön. Elsőre az, hogy meglepően könnyű és ezen nem sokat változtat az sem, ha teszünk bele elemet. Az itt említett három távirányítóból messze a legkönnyebb. A másik dolog pedig a minőségi műanyagok használata. Már a házát alkotó matt fekete műanyag is nagyon jó tapintású, de az igazi meglepetés a gombok anyaga okozza. Szinte simogatják a felhasználó ujját. Nagyon jó kézben tartani ezt a készüléket. Nem egy túl dizájnolt modell azt el kell ismernünk a franciák távirányítójához képest pláne. Ez is alul a legvastagabb nagyjából két centiméter és felfelé vékonyodik úgy fél centimétert. Mint már írtam az előlap és a hátlap ugyan abból az anyagból készült. De mivel jól választottak ez jó így. Az előlap a gombokkal együtt teljesen sík nincs benne semmilyen irányú ív. A hátlapnak az alsó élei erősen le vannak kerekítve így kényelmes tartani. De azért látszik rajta, hogy a téglatest volt a kiinduló forma. A Thomsonnál meg inkább a henger lehetett. A fehér gombokból arra lehetne következtetni, hogy van háttérvilágítás, de sajnos ez kimaradt.

Belső: Ez már nyolc készüléket tud kezelni. Ezért valamivel több 39 programozható gombja van. Illetve a gyári kódkatalógus nagyjából a duplája a Thomsonhoz készítetteknek. Megpróbáltak mindenre felkészülni a Philipsnél. Sajnos ez nem sikerült teljes mértékben. A beltéri egységeknél is zavarba ejtően sok számomra ismeretlen távol keleti gyártó termékét megtalálni, de sajnos a GlobalTeq kimaradt. Pedig nekem ilyen kellett volna. A kódok között egyébként többféleképpen is tudunk böngészni. A legegyszerűbb az amikor kiválasztjuk az adott funkciót például: TV majd addig nyomjuk a kikapcsoló gombot a távirányítón ameddig a TV nem reagál rá. Ha kikapcsolt akkor jó eséllyel a többi gomb funkciója is működni fog. De ha mégsem akkor sincs nagy baj, mert csak néhányat kell tovább léptetni a kódok között és meglesz az ideális beállítás. Nekem így sikerült beállítanom 4 készüléket, de az ötödiket a Globalteq-et sajnos nem ismeri. Ebben csak egy Dióda van, vevő ugyebár nincs. Sajnos az elhelyezése sem túl jó, nagyon mélyen ül a NYÁK-on és oldalra egyáltalán nem nyitott a távirányító ezért pontosan kell célozni vele, hogy reagáljanak a készülékek. Makro-t nem tud. Egyesével kell nyomogatnunk mindent.

Akinek olyan készüléke van amit ismer az bátran vegye meg. A súlya ellenére masszív dolog benyomását kelti, az anyaghasználata kiemelkedő és könnyen programozható. Megéri a pénzét.

Végül pedig jöjjön a jelenleg használt távirányítóm: HQ RC UNIVERS34

Vagy más néven Emgeton C1. A neve attól függ, hogy hol vesszük meg. Árban nagyjából 5000-6000 FT között van. Ennek is egyszer használatos hegesztett nyithatatlan műanyag tokja van mint a Philips-nek. Csak itt az élei nincsenek papírral borítva. Hasonló a helyzet a használati utasítással is. A csomagolásban mindössze négynyelvű használati utasítás van. Az angol ráadásul úgy kezdődik, hogy „ha valami nem egyértelmű az ön nyelvén írt kezelési útmutatóban, akkor használja az angol változatot”. Bíztató. Na de lássuk a magyart. Ez is egy utólagos tasakban volt a csomagolás hátuljára ragasztva és kellemesen csalódtam benne. Tíz A4-es oldal részletes leírással és ábrákkal. Látszik rajta, hogy gondosan megcsinálták, nem egy robot fordította. Érdekes módon a gyártó honlapján már nincs fent ez a típus. Szerintem ennek ellenére nem lehet, túl régi konstrukció nagyjából 1-2 éves ha van.

Külső: Kibontás nélkül is feltűnik, hogy mennyire nagy a távirányító. Meg kell szokni az biztos. Továbbá ez a legnehezebb is a három közül. A formát könnyű lesz leírnom, mert a téglatestből indultak ki a tervezők és ott is maradtak. Csak az alja és a teteje van lekerekítve. Az előlapja teljesen lapos, csak a hangerő és program léptető gomboknál van rajta egy kis mélyedés. A hátlap teljesen párhuzamos az előlappal, a felső egyharmadban van rajta egy hosszúkás nem túl mély vájat. Az elemek ebben is alul vannak. Súlyelosztása meglepő módon egyenletes, vagyis az elemek nélkül bizony az eleje a nehezebb! Ez több mint furcsa a többiekhez képest. Az oldala sincs túlbonyolítva, gumiból készült szürke csík van ráragasztva. A bemutató egyetlen tagja, amelyiken van LCD kijelző. Ez van legfelül, alatta a már említett sorrendben vannak a gombok. Eleinte furcsa volt nekem, hogy gumiból van az oldala, de lassan egy hónapja megvan és most már az a furcsa, hogy a többi miért nem ilyen. Kézben tartani nem túl jó a formája miatt. A tömegével nincs gond, de a majdnem szabályos téglatest forma nem túl ideális. Az anyagválasztás rendben van, de azért a Philipstől elmarad. Sokkal durvább a gumi és a műanyag is érezhetően más. Remélhetőleg ami pénzt megspóroltak a külső dizájnon azt a belsőre költötték. Lássuk csak.

Belső: Nyolc készülék vezérlésére képes, tanítható, LCD kijelzőn keresztül barangolhatunk a menüben. Eddig jól hangzik. Ezen van a legtöbb szám szerint 42 tanítható és vagy programozható gomb. Könnyedén át tudjuk venni az eredeti távirányítók speciális gombjait is, mert van hova beállítani. Fel van tüntetve az is, hogy akár a ventilátort vagy a klímát is vezérelni tudja, de gyanítom ez igaz minden tanítható távirányítóra. Csomagoláson lévő marketing szöveg ki tér rá, hogy van háttérvilágítás, ami megkönnyíti a használatot sötétben. De van itt egy kis bökkenő. A világítás csak az LCD-re van és arra is csak olyan halványan, hogy először azt hittem nem is világít. Ez sajnos nem csak az én példányom egyedi hibája, külföldi fórumokon is ezt írták. Ráadásul a napi használathoz nem kell az LCD, csak a beállításokhoz. Ha az kész, akkor csak az energiát pazarolja. Mivel a távirányító az LCD-n keresztül szövegesen kommunikál velünk a beállítása tanítása gyerekjáték az angolul tudóknak. Van benne nyelvválasztás, de magyar sajnos nincs. Mondanom sem kell, hogy így sokkal hamarabb végzünk a beállításokkal, mint a másik kettőnél amelyek LED villogással kommunikáltak. Az LCD háttérvilágítása kék akart lenni, a funkcióválasztó gomboké pedig sokkal jobb vörös. Ezek villognak is ha bármely más gombot megnyomtunk a távirányítón. Sajnos, amikor készüléket választunk a hozzá tartozó gomb csak addig világít ameddig nyomjuk. Ezt jó lett volna, ha úgy csinálják mint a Thomsonnál van, hogy miután megnyomtuk még égve marad egy pillanatra így le tudjuk olvasni, hogy jót választottunk-e ki. A gyári kódtábla meglepően hosszú annak ellenére, hogy tanítható készülékről van szó. A kódtábla használatával állítottam be 4 készüléket amiket ismert: Sony TV, Sony HIFI, Sony DVD és Panasonic VHS magnó. Ez sem ismerte a Globalteq gyár beltéri egységét ezért ezt meg kellett tanítanom neki. Több furcsaságot is tapasztaltam a tanítás során. Az első az volt, hogy az eredeti távirányító „EPG” funkcióját ráprogramoztam a „Show View” feliratú gombra. De ezt elfelejtettem és nem sokkal később ráprogramoztam a „Display” feliratú gombra is. Amikor ez eszembe jutott, hogy már be van állítva kiléptem a programozásból, hogy akkor melyikre tárolta el. Gondoltam független a dolog ezért mindkettőn ott lesz de tévedtem. Csak a „Display” működött. A „Show View” nem. De jelet sem küldött ha ezt megnyomtam nem világított a DVB gomb sem. Na nem baj gondoltam nyomok rajta egy resetet. Nem meglepő módon mindent visszaállított eredeti értékekre, csak éppen onnantól semmit sem tudtam programozni a „Show View” gombra ha a DVB volt kiválasztva. A másik érdekesség maga a tanítás módja. Szokásos módon szembe kell helyezni a távirányítókat lehetőleg asztalon, és a használati utasításnak megfelelően addig kell folyamatosan nyomni az eredeti gombot ameddig az LCD-n meg nem jelenik a „Success” felirat. Ezt hajszál pontosan be is kell tartani, mert ha túl későn vagy túl korán engedjük el az eredeti gombot akkor rosszul tárolja el. Nálam előfordult az, hogy több jelként tárolt el valamit. Például csak kettesével tudtam léptetni a csatornák között. A Teletext meg bejött aztán el is tűnt, mert azt is sikerült duplán eltárolnia. Ez is tud Makro-t de nem próbáltam ki. A LED-ek egész jó helyen vannak, túllógnak előrefelé a NYÁK-on és szerencsére a burkolat nagy ívben nyitott körülöttük. Nem ad olyan nagy célzási szabadságot mint a Thomson, de azért lehet vele tükörből csatornát váltani.

A nem túl kényelmes forma és a beállítási furcsaságok ellenére elégedett vagyok vele. Az árát mindenképpen megéri, hiszen ha megnézzük, hogy egy hasonló tudású Logitech vagy ONE FOR ALL mennyibe kerül, könnyen megbocsájtjuk neki ezt a néhány hibát.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.