Előszó
A teázás nem csupán egy egyszerű cselekvés, mint mikor az ember vizet iszik a csapból. A teázás szertartása egy gyönyörű folyamat, ami hihetetlen nyugalmat képes kelteni az emberben, elfeledteti az élet gondjait, problémáit, segít kiszakadni a mindennapokból. Itt az ideje, hogy megismerjétek a teákat úgy, ahogy eddig még soha.
Bizonyára mindenki fogyasztott már teát, van egy kedvenc fajtája és nagy valószínűséggel a teavásárlás sokaknál annyiban kimerül, hogy leemelnek a polcról egy dobozos (filteres) teát. Van, akinek van egy bevált márka és azt vásárolja, de van, aki ezzel sem törődik különösebben és épp azt veszi meg, ami akciós. A boltokban kapható, többnyire filteres teák nem túl jó minőségűek, mert ezekbe általában a gyengébb minőségű tealevelek kerülnek, a maradék. Persze a filteres tea is fogyasztható, senkinek sem szeretném elvenni a kedvét tőle.
Az igazat megvallva, itthon nem nagyon van kultúrája a teázásnak. Körülbelül a 19. század végére ért el kis hazánkba a tea, és a teázási szokásokat leginkább az angoloktól vettük át. Kezdetekben a teázás a gazdagabb réteg kiváltsága volt. Ekkor még az "ötórai tea" mintáját követték itthon is. Ebben az időszakban egyre nagyobb teret kapott a tea; cukrászdákban és kávéházakban szolgálták fel, a források szerint ezeken a helyeken kitűnő teákat lehetett fogyasztani.
Elsősorban Kínából érkezett hazánkba a tea, illetve Indiából, bár a választék nem volt túl széleskörű. Kicsivel később megérkezett az orosz karavántea is, aminek az ára a szállítás gyorsulásával (Transz-szibériai vasútvonal) egyenes arányban csökkent. Az 1900-as évek elején hatalmas mennyiségben hoztak be teát, emiatt reklámozni kellett, hogy el tudják adni a csordultig telt raktárak készleteit. Végül a posta segítségével a vidéki emberekhez is eljutott a tea, ami eddig kuriózumnak számított a kispolgárság körében.
Hirdetés
Ekkor vált az ő italukká, és harminc évre rá a munkásosztály is fogyasztani kezdte. Elkezdett felgyorsulni a mindennapi élet, ezért lassacskán megszűntek a teadélutánok, és a mostani teázási szokásokhoz hasonlóvá vált a kultúra. Egyre kevesebbszer használták a porcelán teáskészleteket, és mikor megjelent az első villany teafőző, akkor véglegesen megszűntek a hagyományos teadélutánok hazánkban.
Valószínűleg közületek is alig van olyan, aki a kezébe veszi teáskészletét, elkészíti a teát és leül, hogy nyugodtan elfogyassza. Talán a legelterjedtebb az, amikor vizet forral az ember, amit kiönt egy bögrébe és "beledob" egy filtert, esetleg ha nagyobb adagra van szüksége, akkor egy nagyobb kancsóban készíti el és több filtert tesz bele.
Az ősz már javában tart, és ahogy szól a mondás, közeleg a tél! Úgy veszem észre, hogy ebben az időszakban fogyasztják leginkább a teákat. Egyrészt mert a hidegben jólesik elszürcsölni egy jó meleg teát, másrészt a betegségek elleni jótékony hatása miatt. Ebben is különbözünk a nagy teás nemzetektől, hiszen náluk nem igazán függ az időjárástól és az évszakoktól a teázás.
A másik fő ok, ami miatt teát fogyasztanak az emberek, az a koffein. Mint tudjuk, a tea koffeintartalma (nagy általánosságban) a kávéhoz hasonló. Talán a fekete tea a legelterjedtebb, habár napjainkban egyre népszerűbb a zöld tea, hiszen mindenkinek fontos az egészsége, és sokan a fogyasztóhatása miatt is ajánlják, de ez nem teljesen így van, később olvashatjátok, hogy miért.
Visszatérve az eredeti gondolatmenetemhez, a filteres teák helyett érdemesebb szálas (így is találkozhattok vele: darabos, kimért) teát fogyasztanotok. Felmerülhet a kérdés: Miért? Azért, mert ezek jó minőségű tealevelekből készülnek, nagy odafigyeléssel, különféle eljárásokkal. Az ízüket nem lehet a filteres, bolti teákhoz hasonlítani. Aki kipróbálja, egyből érezni fogja a különbséget; sokkal teltebb, gazdagabb íz és illat, gyönyörű színek, és a kinyíló tealevelek látványa hamar lenyűgözheti a fogyasztót. Ebben a cikkemben leginkább a zöld teával fogok foglalkozni, de amennyiben igény van rá, a többi fajtáról is írhatok bővebben.
Teafajták
A világ legnagyobb teatermesztői a következők: India (28,3%), Kína (23,6%), Kenya, Ceylon, Indonézia, Törökország.
Habár számomra leginkább Japán és Kína bír nagy jelentőséggel, hiszen ott termelik a legtöbb zöld teát, azért megpróbálom összefoglalni a legfontosabb fajtákat, hogy aki nem zöld teát szeretne fogyasztani, az is hasznos és érdekes információkhoz jusson, és végre belekóstolhasson a minőségi teázás élményébe.
Röviden tisztáznám a fermentáció fogalmát a teák esetében:
"A fermentáció a teanövényben végbemenő természetes bomlási folyamat, amelynek során a növényi sejtek oxigénnel érintkezve elszíneződnek, ízük, illatuk, vegyi összetételük jelentősen megváltozik. A fermentáció nem egyenlő a rothadással, hiszen itt tervezett, gondosan ellenőrzött és befolyásolt folyamatról van szó."
Zöld tea
Ez a fajta leginkább a kedvező élettani hatásainak köszönheti, hogy olyan népszerű. Nagy arányban tartalmaz antioxidánsokat, amelyek megkötik az öregedésért felelős szabad gyököket a szervezetünkben. Ezeken kívül nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot, mangánt, és fluoridokat is. A zöld tea nem fermentált.
Erősíti az immunrendszert és komoly szerepet játszik a daganatos betegségek, valamint a szív és érrendszeri problémák megelőzésében. A tein (koffein) -tartalma pedig frissítően hat a szervezetünkre; számomra is hihetetlen, hogy egy-két adag meleg zöld tea mennyire fel tud élénkíteni. Egy tévhit, hogy a zöld teában nincs koffein, bár az igaz, hogy nincs annyi benne, mint a kávéban. Míg egy csésze zöld tea 15-40 mg koffeint tartalmaz, addig egy csésze kávéban 50-100 mg koffein van.
Meg kell jegyeznem, hogy mindenki a zöld teának tulajdonítja a szervezetünkre gyakorolt jótékony, illetve fogyasztó hatást, de a többi tea is bír ezzel a tulajdonsággal. Segíti az emésztést is, a zsíros ételeket jobban fel tudja dolgozni a szervezetünk. Minél fiatalabbak a levelek, annál több koffeint tartalmaznak. (Ez nem csak a zöld teára igaz.)
Fekete tea
Mivel a fekete tea hosszan fermentált, ezért a leveleinek főzete erősebb és sötétebb színű a zöld teához képest. A zöld teához hasonlóan ez a fajta is tartalmaz teint, ami lassabban szívódik fel, mint a kávéban található koffein, de hatása tovább tart.
Fehér tea
A fehér tea egy igazi különlegességnek számít a teák között; egyáltalán nem fermentált, csak szárítva van. A többi fajtához hasonlóan ez is rendelkezik a jótékony tulajdonságokkal. Rügyekből, illetve zsenge levelekből áll. A nevét a bimbók körüli levélkéken található fehér bolyhokról kapta. A fehér teában is van tein, de lényegesen kisebb mennyiségben található meg benne, mint a feketében és a zöldben, ezért míg az előző kettőt leginkább napközben ajánlatos fogyasztani, addig ezt a fajtát akár este is nyugodtan iszogathatjuk.
Oolong tea
Ez a fajta tea félig fermentált, többnyire Kínára és Tajvanra jellemző. Ha az ízét kéne jellemezni, akkor ez a fekete és a zöld tea közti átmenet. A színe is valahol a kettő között helyezkedik el. A teintartalma is ekképp alakul. Mindenképp érdemes kipróbálni ezt a fajtát is.
Egyéb teák
Ezeken kívül még megemlítendőek a gyümölcsteák, a gyógyteák, a mate tea, a matcha és a rooibos tea. Ezek nem tartalmaznak tealeveleket (kivéve a matcha), de mivel az elkészítési módjuk hasonló, ezért ezeket is teának nevezzük. Ezekre csak nagyon röviden térek ki.
A rooibos teát egy afrikai cserje kiszárított leveléből készítik, főzete mélyvörös színű, jellegzetes ízű, a C-vitamin tartalma magas. Ez a tea nem tartalmaz teint (koffeint). Sokan kedvelik az egyedi ízvilága miatt.
A mate tea Dél-Amerikában népszerű. Egy örökzöld növény leveléből készítik. Hatóanyaga a matein, ami a koffeinhez hasonlóan élénkítő hatású.
A matcha tea egy különleges tea. Zöldes színű por formájában juthatunk hozzá. Ez nem más, mint porrá őrölt japán tealevél. Ez azért nagyon hasznos, mert nem valószínű, hogy a teázás befejeztével bárki is elrágcsálná a tealeveleket, viszont ebben a formában megisszuk őket, így még erőteljesebben fejthetik ki a hatásukat, épp ezért még erősebb az élénkítő hatása.
A teát kis tálkában egy kifejezetten erre a célra, bambuszból készített matchaseprűvel keverik habosra. Érdekesség még az, hogy ezt a fajta teát sütéshez is lehet használni, sőt igazándiból szinte bármilyen ételnek, italnak különleges ízt adhatunk vele, ráadásul egészséges is. Az sem utolsó, hogy a matcha felhasználásával készített süti zöld színben fog pompázni.

A gyógyteákat valószínűleg nem kell bemutatnom, hiszen mindenki ismeri őket. Röviden annyit kell tudni róluk, hogy a gyógynövények leforrázásával készül ez a fajta tea. Általában a betegségek megelőzésére, vagy az egészségünk helyreállítására használjuk.
Japán zöld teák
Ezeknél a teáknál általában ezt az elnevezést használják, ahogy itt is szerepel, néha kiegészítik a pontosabb fajtával (változattal), mivel egy adott teán belül is vannak különféle változatok.
Sencha
A legnépszerűbb fajta. Számos változata létezik Japánban, elsősorban Kyoto környékén. Az íze enyhén fanyar, a főzet színe világos, sárgás-zöldes színű. Az illata és az íze a frissen nyírt füvet, a bogaraktól hangos, vadvirágokkal teli mezőket idézi. Nagyon karakteres ízű, számomra maga a természetesség.
Bancha
Egy klasszikus japán tea a mindennapokra. A sencha után az egyik legnépszerűbb fajta. Alacsonyabb koffeintartalommal rendelkezik az előzőhöz képest.
Genmaicha
Tradicionális japán keverék, senchából és pörkölt rizsszemekből áll. Az íze a senchához hasonló, de valahogy lágyabb, kevésbé fanyar ízvilág jellemzi, mintha a rizs kicsit elfedné az erőteljes ízeket.
Gyokuro
A japán teaművészet csúcsa, igazi ritka teakülönlegesség. Különleges gyümölcsös ízzel rendelkezik, élénkzöld főzetet ad. Az édeskés aromáját annak köszönheti, hogy szedés előtt néhány hétig kitakarják a közvetlen napfény elől, tehát igazándiból félárnyékban nő, és ez az egyedi szüretelési mód adja a különleges ízét.
Matcha

Porrá őrölt japán zöld tea. Mivel keverék, ezért nagy eltérések lehetnek az adott matcha ízében. A régi, hagyományos ízlést tükröző matcha teák karcosabbak, kesernyésebbek, a közepes árkategóriába tartozók krémesek, a drágábbak egész édesek, végül a legdrágábbak légiesen finomak és erősek. Ez a tea különféle ételek készítéséhez és ízesítéséhez is felhasználható.
Kínai zöld teák
Ezeknél a teáknál különféle elnevezések léteznek. Mivel nagy valószínűséggel nem külföldről szerzitek majd be, ezért igyekszem az itthoni üzletek kínálatát összeszedni, de ha úgy gondoljátok, hogy szükséges, akkor igyekszem kibővíteni az eredeti (tradicionális) elnevezésekkel.
Gunpowder
Kínai zöld tea, a "puskapor" elnevezést a jellegzetes, golyóbissá formált leveleinek köszönheti. Számtalan fajtája, változata létezik. Ez nemcsak magát a teafajtát, hanem az eljárást is jelzi, ezért a kínai teáknál sűrűn találkozhattok vele.
Temple of Heaven (Gunpowder)
A leghíresebb kínai zöld tea, melynek leveleit nagy szakértelemmel golyókká formálják.
Wuyuan Jasmin
A zöld teát jázminvirágokkal együtt szárítják és ennek köszönheti lágy, gyümölcsös ízét. Többféle létezik a jázminvirágos teákból, érdemes utánakérdezni az üzletben, hogy az adott fajta pontosan hogyan készül és hogy mit lehet róla tudni. Ahogy a japán teáknál, úgy itt is több változat, több fajta van az adott teából, nekem úgy tűnik, hogy itt még összetettebb.
Xi Hu Lung Ching
Egy igazi teakülönlegesség, friss aromája hidegen és melegen is élvezhető. Itt kitérnék arra, hogy a teákat érdemes melegen fogyasztani, jobban kijönnek az ízek, bár nagy melegben érthető, ha nem kívánja az ember a forró teát. Igazából azt ajánlom, hogy mindenki ízlés szerint fogyassza a teákat, van aki így, van aki úgy szereti.
Guangxi Green Snail
Guangxi tartományból származó zöld tea, a leveleit spirálformára sodorják, a főzete pedig gyümölcsös ízvilágú.
Jade Dragon

Mao Feng tea, Yunnan tartományból, gyümölcsös, füves ízhatású lágy főzet készíthető belőle.
Jasmin Dragon Phoenix Pearl (Jázmin-gyöngy)
A fermentáció során – a fentebb említett teához hasonlóan – ebbe is jázminvirágot kevernek a fehér tealevelek mellé és golyóbissá formálják. Az íze kellemesen lágy, édes.
China Sichuan Mengding

Sichuan fő teatermelő területéről, a Meng Ding hegységből származó, hosszú szálú zöld tea.
Ízesített teák
Mind a japán, mind a kínai teákból (illetve a többi fajtából is) léteznek ízesített változatok; ezeket most nem fogom egyenként felsorolni, mert ez attól függően is változhat, hogy hol vásároljátok meg. Viszont ne feledkezettek meg ezekről sem. Hihetetlenül jó illatuk van, karakteres ízük. A különböző összetevők versengenek egymással az ízélményért, de az igazi nyertesek ebben a játszmában csak ti lehettek.
Az ízesített teákba néha különféle aromákat szoktak keverni (pl. bergamotte), de leginkább különböző gyümölcsökkel, növényekkel ízesítik (pl. áfonya, rózsaszirom, rózsabimbó, eper, ananász, kókusz, Aloe vera, füge, narancsvirág, napraforgószirom, Bourbon vanília, búzavirág és még napestig sorolhatnám). Tehát amint látjátok, olyan ízeket kóstolhattok meg, olyan élményben lehet részetek, amit a filteres teáknál korábban el sem tudtatok volna képzelni. Ráadásul mindig egy kicsit meglepetés is, ha először vesszük az adott ízt, hogy milyen is lesz.
Mivel elsősorban a zöld teákkal szeretnélek megismertetni titeket, ezért sok teára ki sem tértem, nem tudom, mennyire érdeklődtök majd a dolog után, a lényeg, hogy a lista nem teljes.
Teakészítés I.
Általában egy 2-2,5 dl-es főzethez 1 vagy 1,5 teáskanálnyi teafüvet forrázunk le. A hőfok és az áztatási idő az adott teafajtától függ.
Az áztatási időt és a hőfokot pontosan be kell tartani! Sokan vannak úgy vele, hogy egy-kép perc plusz vagy mínusz nem számít, ez is talán arra vezethető vissza, hogy jelenleg nem nagyon van kultúrája nálunk a teázásnak. Ezeket nem viccből írják le, tényleg nagyon fontos betartani, mert különben a tea nem lesz finom. Ha túl keveset áztatjuk, akkor gyenge, vizes ízű lesz, ha pedig túl sokáig, akkor nagyon keserűvé, ihatatlanná válik.
Leírok pár áztatási időt és hőfokot, de mindig érdemes előtte több helyen is elolvasni, hogy mit ajánlanak. Igazából a tea minőségétől is függ, mivel a szálas teákon belül is vannak minőségbeli eltérések, van jobb és kevésbé jobb, de azért mindegyik jobb a bolti változatoknál.
A jobb minőségű teák általában többször is felönthetőek, ami azt jelenti, hogy miután egyszer kiáztattuk, a tealeveleket nem muszáj kidobni, hanem újra fel lehet őket használni. Az áztatási idő és a megfelelő hőmérséklet változhat, ha többször öntjük fel, ezért érdemes utánanézni, utánakérdezni, hogy az adott tea hány felöntést bír el, és hogy milyen hőmérsékleten, mennyi ideig érdemes áztatni a következő alkalommal. Némelyik tea ilyenkor adja ki igazán az ízét, ezért érdemes kipróbálni.
A fehér teáknál általában több tealevelet kell használnunk.
A gyümölcs és a rooibos teáknál az áztatási idő már jóval rugalmasabb, hiszen ezekben nincs koffein (tein) és keserűanyag, emiatt bármeddig áztathatjuk őket. Általában 8-10 perc a javasolt, de a hosszabb áztatás még gyümölcsösebb és karakteresebb ízt eredményezhet. Érdemes kísérletezgetni, ez is ízlésfüggő.
Én először vizet forralok vízforralóban. Amíg a víz felforr, addig előkészítem a kancsót és a szükséges eszközöket (hőmérő, tealevél, kanál, csészék stb.), majd beleszórom a szűrőbe a teafüvet. Ha a víz felforrt, beleteszem a hőmérőt és megvárom amíg a kellő hőmérsékletre hűl, majd ráöntöm a levelekre és beállítok egy visszaszámlálót. Mikor az lejárt, akkor kiveszem egyből a szűrőt, és fogyasztom a teát. Van amelyik teára érdemes fedőt tenni és van amelyikre nem, érdemes utánanézni.
Általában a kannába forró vizet töltök, amit kiöntök, ha már tölteném bele a leveleket, illetve a vizet. Azért, mert így a tea tovább meleg marad, hiszen maga a kanna már alapból meleg lesz. Olyat is hallottam már, hogy érdemesebb előbb a vizet beleönteni a kannába és utána beleszórni a tealeveleket.
Elkészítés
Fehér tea
Az ajánlott vízhőmérséklet körülbelül 65-70 fok, 1-2 percig érdemes áztatni, a jobb minőségűek akár háromszor is felönthetőek.
Sárga tea
Az ajánlott vízhőmérséklet 70-75 fok körül mozog, szintén 1-2 percig érdemes áztatni és ez is felönthető háromszor.
Zöld tea
A zöld teához 70-80 fokra érdemes visszahűteni a vizet, az áztatási idő 1-2 perc, és a jó minőségű zöld tea négyszer, de akár hatszor is felönthető. Egyes fajtáknál a 60 fok lehet ideális.
Oolong tea
Az Oolong teák a 80-85 fokos vizet kedvelik, általában 2-3 percig érdemes áztatni őket, de mivel ebből is többféle van, érdemes utánanézni a konkrét típusnak. Ezt is fel lehet önteni többször, mint a zöld teánál (4-6).
Fekete tea
A fekete teákat 95-100 fokos vízzel érdemes elkészíteni, fajtától is függ, de általában 2-3 vagy 3-5 perc az, ami ideális, akár kétszer, háromszor is felönthető.
Gyógytea
Akárcsak a feketét, a gyógyteát is forrázni szokás, tehát amint a víz felforrt, ráönthető.
Összegzés
Minden üzletben fel szokták tüntetni általában a tea csomagolásán, hogy meddig érdemes áztatni őket és milyen hőfokon. Én mégis azt ajánlom, hogy azért nézzetek utána az interneten, hogy pontosabb értékeket kapjatok.
Teakészítés II.
Eszközök
Nagyon fontos, hogy ne préseljük be kis szűrőkbe a tealeveleket, vagy ha kisebb a szűrő, akkor csak félig töltsük. Ez azért fontos, mert minél jobban ki tudnak nyílni a levelek, annál finomabb lesz a tea íze, mert az aroma jobban ki tud bontakozni, fejlődni.
Ha a tradicionális módszerekhez hasonlóan csináljuk, az a legjobb megoldás. Ebben az esetben két kannára lesz szükség. (Ez nem tévesztendő össze a hivatalos teaszertartással, ami sokkal bonyolultabb és sokkal több eszközt használnak fel.)
Az egyik kannában érdemes elkészíteni a teát úgy, hogy a tealeveleket beleszórjuk a kancsóba, ráöntjük a vizet, aztán a másikba átöntjük és közben leszűrjük egy szűrővel, majd csészékbe töltjük. Én személy szerint egy darab teáskannát használok. Sok jópofa darabot lehet kapni a teákkal foglalkozó üzletekben.
Szűrők
Többféle szűrő létezik. A legegyszerűbb megoldás talán a papírból készült filter, ez általában egyszer használatos. A pamutfilter hasznos, mert a tea szépen kinyílik benne, a hátránya az, hogy az aroma ízét a pamut beszívja, és többszöri használat után már a tea ízét is befolyásolhatja. Ezért vagy minél sűrűbben kimossuk, kiáztatjuk, vagy egyszerűen lecseréljük egy újra.
Nem ajánlott mosószerrel kimosni ezeket, sőt a "tea világában" igazándiból semmit nem érdemes mosószerrel kimosni, bár a kereskedésekben azért azt ajánlják, hogy mossuk el. Úgy vélem, ezt is mindenki maga dönti el, én például nem mostam ki mosószerrel, csak természetes módon (citromlé, ecet), aztán bő vízzel kiöblítettem, míg meg nem szűnt a szaga. Léteznek még fém teatojások és különböző szűrők. Ezek nem igazán ajánlottak, mivel a levelek csak szűkösen tudnak kinyílni.
A teák ízét is befolyásolja a fémmel való hosszabb érintkezés. Ez persze nem azt jelenti, hogy akinek ilyen van, az ne teázzon, de a fenti megoldások egyszerűbbek lehetnek és jobb ízt eredményezhetnek.

Fémszűrő

Pamutszűrő
Papírszűrő
Teáskannák
Itthon főleg a porcelán és az üveg teáskannák terjedtek el, ez a legegyszerűbben beszerezhető, habár a teaüzletek egyre jobban elterjedtek a fővárosban, ahol már fémkannák és egyéb ritkaságok is kaphatóak. A tradicionális kannák fémből is készülhetnek, szerintem nincs szebb azoknál, de megkérik az árukat. Viszont ha vigyáz rá az ember, egy örök darab, és a szoba dísze.
Ezeknek a belseje mázas. Egyébként érdemes arra figyelni, hogy egyes kannák belseje, főleg a tradicionálisaké, porózus, tehát képes beszívni a tea aromáját, ami akár később egy gyengébb teát feljavíthat, sőt egy idő után akkor is kioldódik a tea belőle, ha üres vizet öntünk bele. A lényeg, hogy ezeket a fajtákat tényleg nem szabad kimosni mosószerrel, mert azt is beszívja, és a mosószeres íz nem épp ideális.
Az üvegkannákban gyönyörűen lehet látni, ahogy a tealevelek táncot járnak, miközben csodás színűre festik a vizet. Lélegzetelállító látvány, szinte hihetetlen, ahogy a kis sodort levelekből kibontakoznak a nagy, eredeti méretű tealevelek.
Porcelán teáskanna
Fém teáskanna
Üveg teáskanna
Teakészítés III.

A víz a tea lelke. Egy régi mondás szerint: a víz a tea anyja.
Sajnos itthon nagyon nehéz dolga van annak, aki jó vizet szeretne a teájához. Akinek van a közelében egy forrás vagy egy hegyi patak, annak nagy szerencséje van, de egy víztisztító berendezés is megfelelő lehet.
Mit tehet az, akinél nincs ilyesmi? Használhat palackozott vizet. Itt ismét nehéz dolgunk van, hiszen a legtöbb itthon elérhető víz magas ásványianyag-tartalmú és ez elnyomja a tea ízét (ez legintenzívebben a többszöri felöntéseknél jelentkezik). A palackos vizekből olyat érdemes keresni, aminek az összes oldott ásványianyag-tartalma nem haladja meg a 400 mg/litert. Egyedül egy ilyet találtam, a Nestle Vera Boscót. Ennek viszont borsos az ára, és nem hiszem, hogy mindenki rászán ennyit a dologra.
A Primavera volt még, ha jól emlékszem olyan, aminek nem volt túl magas, de az is 400 mg/liter feletti. A desztillált víz nem használható, mert egyáltalán nincs benne ásványi anyag. Az ideális víz 7-10-es keménységű. Ami ennél keményebb, azt érdemes túlforralni 2-3 perccel, majd visszahűteni. A 15-nél magasabb keménységű víz már túl magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, elnyomja a tea ízét és bőrösödést okoz a víz felszínén.
Elvileg Budapesten 12-13 nK körüli a víz. Ami még megoldás lehet, az a vízszűrő kancsó. Nekem nincs ilyen, mert annyira nem győzött meg, de ezt is mindenki maga dönti el. Én, mivel nem tudok hozzájutni megfelelő vízhez, ezért általában ásványvizet használok, olyat, ami épp a kezembe kerül, de mindig a lehető legkisebb ásványianyag-tartalmút.
A tea erőssége nem igazán függ az áztatási időtől, inkább attól, hogy mennyi tealevelet használunk fel. Azt ajánlom, hogy az eddig használatos citrom- és cukoradagot hagyjátok el. Persze ez is mindenkinek a magánügye, de aki még sosem kóstolta nélküle, nem tudja mit hagy ki.
Cukor helyett lehet használni mézet. Egy ízesített zöld tea kimondottan édeskés ízű, míg mondjuk a sencha inkább fanyarabb, szokatlan ízű lehet egy "kezdő" számára. Annak sincs értelme, hogy sokan emiatt utálják meg, ezért ha nem esik jól, ne erőltessétek, mert semmi értelme. Azt is lehet, hogy fokozatosan csökkentitek a felhasznált cukor mennyiségét.
Nekem kimondottan ízlett elsőre is, persze eltér a megszokottól, de jó olyat inni, amitől nem ragad össze az ember szája. Itt lesz igazán értelme enni valamit a tea mellé, hiszen a tea maga ízesítetlen. Azt megjegyezném, hogy ha nagyon fűszeres ételt fogyasztotok a teázás előtt, akkor az befolyásolhatja a tea ízét.
Amit még érdemes beszerezni az egy hőmérő; árban ez nem vészes, és így könnyedén tudjuk ellenőrizni vele a víz aktuális hőmérsékletét. Akinek nincs ilyen, az keressen rá az interneten, hogy a víz mennyi idő alatt hűl le az adott hőmérsékletre.
Egy ideig így csináltam én is, de ez azért nem valami pontos megoldás, hiszen sok más tényezőtől is függ, és tényleg nem egy nagy összeg, ráadásul sokkal egyszerűbb, mint méregetni az időt és találgatni, hogy lehűlt-e már. Ha a vizet az egyik tárolóból a másikba öntjük, akkor körülbelül 10 fokot hűl.
Nem árt vásárolni a különféle teákhoz teatartó dobozt, hengert. Igazából az a csomagolás is jól szigetel, amiben kézhez kapjuk őket, és sokáig elvan benne a tea, de azért mégiscsak egy külön doboz az ideális. Esztétikusabb és jobban megtartja benne a tea az aromáját. Érdemes hűvös helyen tartani őket, és ha esetleg átlátszó üvegben tároljuk, akkor mindenképp napfénytől védett helyre tegyük. A tea nem igazán tud megromlani, csak elveszíti az aromáját, gyengül vagy romlik az íze, de megfelelő tárolás mellett sokáig elvan.
Végszó
A mai rohanó világban nem árt néha megállni egy kicsit, megpihenni és észrevenni a szép dolgokat. Amíg elkészítitek a teát, addig se foglalkoztok az élet problémáival, hanem egy kicsit arra figyeltek, amit csináltok. Érdemes szertartásosan végezni, beszerezni egy teáskészletet és akár a család többi tagját is belevonni a dologba.
Azért is jó, mert az ember egy kicsit gyűjtésnek is tekintheti, hiszen jó dolog egy saját kis polcot kijelölni a teáknak, ahol különféle dobozokban tárolja az ember a teát és a hozzá szükséges eszközöket. Egy újabb dolog, amit megtanulhat szinte bárki; egy dolog, amivel több leszel, tapasztaltabb, mint azelőtt.
Mikor elkészül a tea és végre fogyasztható, érdemes lágy (tradicionális japán, kínai stb.) zenét indítani, vagy bármi olyat, amire el tudunk lazulni. Pár korty után a tea kifejti a hatását, átmelegíti a testet, és miközben a gőzölgő tehát nézzük és kortyolgatjuk, lassan elfeledkezünk a mindennapi gondokról – lehet, hogy csak kis időre, de ez a kis idő sokat számít, és úgy érzem, ebben rejlik leginkább a tea csodája.
Egy kis nyugalmat ad, megállót, pihenőt. Persze nem biztos, hogy mindenkinek van ideje az ilyesmire, de ha be tudja szorítani, nagyon ajánlom, mert nagyon megnyugtató. Akinek nincs lehetősége otthon csinálni, az próbáljon ki egy teaházat.
Én úgy vélem, hogy a teázás előkészítése és a tea elkészítése nagyon fontos; egy megfelelő állapotba helyez, hiszen az, hogy épp a teánkat készítjük, lefoglal minket, előkészíti az elmeállapotunkat és a lelkivilágunkat, felkészít, hogy utána elfogyasszuk azt. Jó érzés kicsit elterelni a figyelmünket minden másról, elszöszmötölni vele.
Nagyszerű látvány, ahogy a tealevelek kibomlanak a szemünk láttára, mindezt csodás illat kíséri, végül megcsodálhatjuk és megízlelhetjük a teát. Ne csak azért igyunk teát, mert egészséges, hanem a fent leírtak miatt is. Akinek van rá lehetősége, mindenképp próbálja ki és ha úgy érzi, hogy már-már egy másik világba került, akkor tudhatja, hogy jól csinálja, és megtapasztalhatja milyen érzés, mikor a test és a lélek igazán nyugalomba, harmóniába kerül. Ne sajnáljátok magatoktól ezt a kis időt, elhihetitek, hogy pár ilyen alkalom után sokkal jobban fogjátok magatokat érezni, és ti is vágyni fogtok erre a gyönyörű és sokrétű tevékenységre.
Egy videó arról, hogy miképp áznak és hogyan bontakoznak ki a tealevelek. Sajnos nem a legjobb minőségű, de azért remélem látni a lényeget:
Amennyiben bármilyen hibát találtok a szövegben, akár nyelvtanit, akár hibás információt, elírást, kérem, jelezzétek felém és igyekezni fogok minél előbb javítani. Nem tudom, mennyire érdekel titeket ez a téma, de amennyiben szeretnétek további cikkeket esetleg, akkor azt tudassátok velem valamilyen módon, akár a fórumban is. Arra gondoltam, hogy indíthatok egy rovatszerűséget is, ahol az adott témákat járom még részletesebben körül (teaszertatás stb).
Ha gondoljátok, csinálhatok teszteket, bemutatókat is az adott teákról, amikre épp kíváncsiak vagytok. Ha szerintetek van értelme, akkor egy külön fórumot is létrehozok a teáknak, ahol bárki felteheti a kérdését, segítek (segítünk) a kezdőknek, megvitatjuk, hogy ki milyen teát iszik, a tapasztalatokat és az élet dolgait. Oda is kerülhetne egy összefoglaló – a többi hasonló fórumtéma mintájára. Köszönöm, hogy elolvastátok a cikket, remélem elnyerte a tetszéseteket és ti is kipróbáljátok! Jó teázást mindenkinek!
heiwa - béke (japán kanji)



