2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A szuper ReadyBoost projekt I.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Home Premium 64 bites Vistát használok. Fél évvel ezelőtt vásároltam a 4 GB-os memória...

[ ÚJ TESZT ]

Home Premium 64 bites Vistát használok. Fél évvel ezelőtt vásároltam a 4 GB-os memória rudacskát, hogy kipróbáljam a ReadyBoostot.
A gépem c2d E6600@3000MHz, 965P-DS3P, 2GB geil 4,4,4,15 900MHz kit. 2Db Hitachi SATA 320GB merevlemez RAID0.
Az eredmény felemás. Nagy programok esetében, főleg az indulás ideje alatt, lassít a ReadyBoost. A leállítást is lassabb mint nélküle.

Rá kellett jönnöm, hogy lassú a pendrive. Elkezdtem gondolkozni, hogyan lehetne 2 darabot szoftveres RAID0 tömbbe rakni.
Van néhány memóriakártyám és 2 db kártyaolvasóm, amik csak kallódnak, mert nem használom őket. Előtanulmányhoz viszont tökéletesen megfelelnek.

Az első nehézség:
Hogyan lehet 2db USB-s memóriát RAID0-ba tenni?
A Windows nem hajlandó elkészíteni az biztos, ezért azonnal Linuxszal kezdtem el a kísérleteimet. Sikerült az OpenSuSE telepítőjével létrehoznom a tömböt. Az XP Prof. felismerte, de a Home Premium tudomást sem vett a RAID létezéséről.
Zsákutca.

A második nehézség:
Ha már 2 db merevlemezem RAID0-ban üzemel, és ezt elfogadja a a Vista Home Premium, akkor 2 db memóriakártyát kellene hasonló módon RAID tömbbe tenni. Az alaplapomon van Gigabyte SATA2 controller ami RAID-ban tudna merevlemezeket kezelni. Most a két szabad csatlakozója ott áll kihasználatlanul.
Keresnem kellett adaptert ami lehetővé teszi, hogy a memóriakártyát SATA merevlemeznek lássa a rendszer.

Compact Flash to SATA adapter találtam.

A hongkongi barátaink gyártják. Gyorsan rendeltem is 2 darabot ebből a csodából. Kevesebb mint 21 euróba került, a postaköltség vitte el a pénz nagy részét.

A harmadik nehézség:
Ha már 2 db adapterem van, illetve meg fog érkezni, kellenek hozzá a kártyák is.

Nagyon jó kártyákat találtam.
Lexar UDMA 4GB CompactFlash-Karte 300x – 45MB/sek, 10 év garancia.
A teljesítményét, csak az ár múlja felül. A tesztbe nem érdemes sok pénzt befektetni.

Ár/teljesítmény alapján 2 GB MaxFlash CF kártyát találtam elfogadhatónak. 18MB/s olvasás, 16MB/s írási teljesítmény mellé 5 év garancia jár. A két kártya alig kerül többe mint az adapterek.
A kártyákat csak akkor veszem meg, ha az adapterek már megérkeztek.

A további lehetőségek.

Már most látszik, hogy ha a valóságban is működik az elképzelésem, sokkal több lehetőség van benne, mint amire eredetileg kigondoltam. Ha az adaptereket úgy szerelem be, hogy könnyen cserélhetőek a kártyák, nagyon rugalmas rendszert lehet kialakítani. Akár operációs rendszert is futtathatok a kártyákról. A Vistán kívül mindennek elég 4-8 GB háttértár. Ideális lehet egy nagyon csendes HTPC számára is ez a megoldás.

A következő részben szeretnék teszteket betenni a RedyBoost teljesítményének változásáról.
(Ha működni fog az elpépzelésem.)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.