2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A számítógépeim Evolúciója

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Commodore 64 Emlékszem arra, amikor megkaptam az első „számítógépemet”, talán lehettem...

[ ÚJ TESZT ]

Commodore 64

Emlékszem arra, amikor megkaptam az első „számítógépemet”, talán lehettem 5 vagy 6 éves (90-es évek közepe). Egy Commodore 64 volt, egy csoda, melynek köszönhetően elkezdtem lassan beleszeretni az ilyen dolgokba. Iszonyatosan sokat játszogattam vele. Joystick, bazinagylemez, szalagos beolvasás, meg minden ami kell =D. Akkoriban tiszta menőnek számítottam ezzel a géppel, aztán egyszer, amikor unokatesómnál jártam megláttam a következő lépcsőfokot, egy 486-os konfigot, a régi jó wolfeinstein-el XD.
Nekem se kellett több, egyből rácuppantam a gépre és elkezdtem fűzni ősöket, hogy nekem is kell egy ilyen taliga. Hát nagyon nem tetszett nekik az ötlet, de mindig azt mondták, hogy majd egyszer…

[kép]

Pentium korszak

Aztán eljött ez a nap, ha nem tévedek a 8. szülinapom alkalmából kaptam egy újabb csodát. Egy Pentium MMX 200MHz-s csoda volt, amiben volt egy S3-as csoda videó kártya és egy 3,2GByte-os merevlemez (sajnos már nem tudom, hogy mennyi memória volt benne =/ ). Valami hihetetlen volt… 15''-os kis Belinea monitor, 1024*768 max felbontással volt ''mellékelve''. Win 3.1-el kaptam a gépet, de hamar felkerült rá egy Windows 95 is =). A gép iszonyatosan jó volt, emlékeim szerint a Quake első részével idegeltem ki ősöket. Teltek az évek és hát kezdett felette elég alaposan eljárni az idő, de ami megmaradt, hogy az utolsó operációs rendszer egy Windows ME volt rajta.

[kép]

Az új évezred =)

2000-ben vagy 2001-ben karácsonyra újabb gépszörnyet kaptam, ami akkor elég erősnek számított. Egy 800MHz-s Celeron, 256MB RAM-al, Geforce 2 MX-el és 40 gigás Maxxtor winchesterrel. de a monitor maradt a régi. Na ez a gép hozta meg az új korszakot életemben, ezen kezdtem el mindenféle dologgal foglalkozni, a HTML-től elkezdve a photoshop-on át a különböző programnyelvekig. Nagyon sokáig megvolt, aztán szereztem egy P4-es 2,4 GHz-s gépet 2006 végén, melyet egy darabig bitoroltam, aztán újra vissza kellett térnem a régi kis cerkára. Sokszor raktam bele egy két apróságot, például egy 128-as memóriát még dobtam bele, meg egy két vinyó és egy cd író került bele. Egyetlen egyszer volt vele gond (a melegedést leszámítva, ugyanis a kis cerka proci mocskosul tudott melegedni…) amikor elposszant a márkás tápom egy áramkimaradás miatt és kilett cserélve, egy „Vargáné és Társa” tápra… Azóta bánom, hogy hagytam belerakni azt a tápot, ugyanis egy idő után olyan szinten hangos lett, hogy az valami brutális, de én meg már nem akartam pénzt nagyon ölni ebbe a gépbe.

[kép]

Jelen

Most 2007-ben úgy döntöttem, hogy beruházok egy új gépre. A következő dolgoknak kellett megfelelni az új „áldozatnak”:

- két magos processzor
- minimum 1 giga ram
- méretes winchester a zenéimnek
- DVD író
- Geforce videókari, ami nem csak egy hétig viszi a játékokat szépen... (lehetőleg DX10)
- és ami nagyon fontos, HALK!!! legyen

A terv megvolt, az is hogy honnan szedem össze a pénzt, de az élet közbeszólt (mint oly sokszor) és kénytelen voltam lemondani az eltervezett videókariról, ami egy Geforce 8800GTS lett volna felezett memóriával. Először a 8800 után igazából 7900GS-t akartam venni, de közbe meg észrevettem, hogy megjöttek az új 8600-os kártyák és lehet előrendelni őket, aztán akkor meg úgy döntöttem, hogy az lesz, de minden teszt más-más eredményt mutatott. Aztán megláttam a PH!-s tesztet és kicsit elgondolkoztam, úgyhogy maradtam a 7900GS-nél... Nem bántam meg. A prociból nem voltam hajlandó leadni, ezért egy C2D E4300-as lett, ugyanis alacsony FSB-vel rendelkezik, ezért egy lassabb RAM-al is kilehet hajtani. Alaplapnak egy Asus P5N-E SLI-t akartam mert az SLI-t is ki akarom majd egyszer próbálni, de sajnos nem tudtam beszereni ezért egy Abit IB9 lett az áldozat. A RAM végül is 2x1GB A-Data lett, mely 667MHz-re van hitelesítve, és ezt tökéletesen ki is hajtom belőle =). A winchestert és a DVD-írót előre bevásároltam, melyek egész jól teljesítenek. A vinyó egy 250GB-s Samsung Sata-II-es csoda lett, a DVD-író pedig egy LG lett (Lightscribe-os, 16x-os írás, stb..). A winchester gyönyörűen, hangmentesen végzi a dolgát, míg az író nagyon gyorsan tele írja a DVD-ket, viszont ha erősen dolgozik nem túl csendes... A régi gépben is volt egy darabig (800-as cerka), ami mondjuk közel se tudta elég gyorsan hajtani ezt a csoda cuccot. Most ez a gép van a tulajdonomban, de ezt most már szeretném folyamatosan szinten tartani, mindig egy-két aprósággal bővítgetni fogom, hogy ne avuljon el, így nem kell majd egyszerre iszonyatos mértékű összegeket ráfordítani. Szándékomban áll az egész gépből a maximumot kihozni ezért az első dolgom egy egyszerűbb vízhűtés beszerzése lesz szerintem, vagy valami bikásabb, de halk léghűtés. Évekig elhanyagoltam ezt az egész „hangtalanságot”, de most már kezdett ennyi idő után elég zavaró jelenség lenni, viszont ez a gép még az ''álmaimat'' is felűlmúlta, és ebben szerepe van a 420W-s Trust tápnak is...
Gépháznak egy Aerocool Magic 3D-t ([link])néztem ki, ez még pont elfér a helyén és szerintem marhára jól is néz ki... Majd mostanság beszerzem azt is, addig marad a régi gépház =)
A teljesítmény brutális, nem gondoltam volna, hogy már csak a sima egyszerű alkalmazásokban is ennyivel gyorsabb egy p4-es gépnél... nagyon is beváltotta a hozzáfűzött reményeimet, úgyhogy szerintem nagyon is megérte a sok spórolás és meló =) de természetesen még így is egy kicsit besegített drága anyukám, úgyhogy ezúton is (nemmintha valaha is ilyeneket olvasna ;P) köszönöm neki =)

videókáryta:
[kép]

az alaplap:
[kép]

Végszó

Csak az érdekesség kedvéért elárulom, hogy még valahol megvan a régi kis commodore, és szerintem majd valamikor előkotorászom valamelyik szekrény mélyéről és megnézem hogy megy e még az öreglány =)
Majd írok még arról is egy jó kis cikket =)

Az írással kapcsolatos kritikákat pedig szívesen fogadom (hiszen abból tanul az ember)... =)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.