2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Pofonokat oszt az LG-nek a Samsung

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az LG nagyon szépen ráfordult a kapura a G6-tal, de megtorpanni látszik, a labda már a Samsungnál van.

[ ÚJ TESZT ]

2017 jelene...

Az idő telik, LG G6 Ázsiában elrajtolt visszafogottan, de mégis sikeresen, Európában nagy a csend. Itt-ott felbukkan egy ár, jönnek a tesztvideók, első leírások, de megvásárlás, mint opció, nem elérhető. Nagyon időpont sincs rá. A felbukkanó árak meg, háááát, nem feltétlenül mutatják a "csonkított" európai példányhoz méltó szintet, bátran lőnek az elvárható árcédulák fölé. Időközben befutott az S8 bemutató, ami klasszisokkal jobbra sikerült.

Az LG elmesélte, milyen szorosan dolgoztak együtt a Qualcomm embereivel, a Google-lel, nyomatták a HDR10, Dolby Vision, és más hangzatos szavakat, erre a Samsungnál végighallgathattuk ugyanezeket (jó, ott Mobile HDR Premium volt) de a Qualcomm-mal kicsit szorosabb volt az együttműködés, hiszen egy érezhetően erősebb hardvert kaptak az S8-ak, a G6 nem kapott. Kérdés, hogy mihez kellhet?! Egyetlen szoros együttműködés maradt el az S8 kapcsán, az Imangi Studios - akiknek a Nickelodeon Kid's Choice Awards díjas Temple Run játékot köszönhetjük. Na, ők nem értek rá a Samsunggal foglalkozni, mert az LG-s fiúkkal és lányokkal játszottak.

A kijelző itt is fontos pont lett, akik vicsorogtak a 18:9-re, és a lekerekített kijelzősarkakra, azok elcsendesedtek, hiszen mint látható, egy trend indult el.
De(!) a Samsung 18,5:9-es képarányt adott meg, természetesen lekerekített kijelzősarkakkal.
Ennek tényleg semmi értelme, csak annyi, hogy a hardveres testre mért ütések után, könnyed balegyenes és jobb egyenest kapjon az LG, hiszen szép próbálkozás volt a nyújtott kijelző, de itt nyújtottabb, és szép volt az 5,7"-os méret, de ez itt 5,8". És emiatt az apró jelentéktelen eltérés miatt természetesen nagyobb a Samsung felbontása, és pixelsűrűsége.

Egyetlen nüansznyi dolog miatt egy összehasonlító oldal azt dobja ki, hogy nagyobb képernyő arány, nagyobb kijelző, nagyobb felbontás, nagyobb pixelsűrűség, és mégsem nagyobb a készülék, sőt! És súlyra is kevesebb. A Samsung biztosan elismeri, hogy szép dolog a 79%-os kijelző-előlap arány, de ők ezt egy közel 85%-kal fejelték meg, és igen, a telefon keskenyebb az LG készülékénél. Egy újabb számadat, amit behúzott az S8. Továbbra sem jelentős dolgok, és a G6 0,1 mm-rel vékonyabb. (Gondolom, lecsiszolták a hátulját, hogy egy dologban pontot szerezzenek.) A kijelzőhöz tartozik a védelme is, amit a Samsung Gorilla Glass 5-tel oldott meg, az LG, ha jól tudom, ennek a 3-as verzióját használja. (Ha nem, akkor se kövezzetek meg). Reméltem, hogy ez is, ahogy a hardver is, az írisz szkenner kihagyása is, belső tárhely visszafogása, lézeres AF elhagyása, és sok egyéb apróság a költséghatékonyság miatt történt. Bár csak hozzávetőleges árakat tudunk, ez nem igazán mutatkozik meg eddig.

A Galaxy S8-ak bemutatkozásán kiderült, hogy rengeteg legyártott készülékük van, és szinte azonnal felbukkant számos áruházban az előrendelés lehetősége, meglepő módon olcsóbban, mint azt az előzetes pletykák találgatták. Nagyon vártam az LG G6-ot, éreztem, hogy náluk az előny, erre minden ütőkártyájukra 1-2%-ot rádobott a Samsung, és olyan multifunkciós eszközt rakott le, hogy ha az LG megcsinálta a tökéletesre csiszolt telefont, akkor az S8 már több, mint egy okostelefon. Látványos volt a desktop üzemmód, az is, hogy egy olyan multifunkciós mindenes kütyüvel van dolgunk, amivel a Samsung azt erőlteti, hogy egyetlen eszközben legyen az életünk. Nem mondom, hogy ez jó, de a várható jövő. És ezek csak szoftveres trükkök, mégis egy picit magasabbra emeli a lécet ezáltal. Ahol tud meglepetést okozni a G6, az a kamera, ami előzetesen látva fantasztikus.

Nekem tökéletesen kiegészítené a fényképezőmet a nagylátószögű kamerája, hiszen inkább tele és fix objektíveket használok. Sajnos az LG-hez a hozzáállás sem olyan pozitív idehaza, mint a Samsunghoz, mind fogyasztói, és kereskedői oldalról. Egy agresszív árpolitikával visszahozható lenne a verseny, bár a sok apróság (minimális számadati előnyök), a "parasztvakító" feature-ök (írisz szkenner), és a tényszerű előnyök (erősebb hardver, 5.0-s Bluetooth, ANT+, USB 3.1, 64GB belső tárhely, AKG headset, 8Mpixeles előlapi kamera HDR-el, és autofókusszal) kérdésessé teszik, hogy a jelenlegi (várható) árkülönbség elegendő-e!?

Volt szerencsém mindkét telefont kézbe fogni, az S8-at picit nyüstölni is, és a G6 nagyon szép és elegáns, a Samsung mégis exkluzívabb, szemcsalogatóbb, amolyan igazi "eyecandy". Sokan félnek az LG hátlapjától, hogy csúszós. Nem kell félni, az! A Samsung sem panaszkodhat, de az LG jobban csillog, és jobban is csúszik. A G6 most mindenben egy kicsivel lett túlszárnyalva, de a legnagyobb ütést ő mérte magára azzal, hogy hiába építkezik jellemzően 2016-os évre jellemző hardverelemekkel, hiába a korai bejelentés, a készülék sehol, talán igazán olcsóbb sem lesz. Csalódott vagyok, és nagyon várom, hogy valami történjen, mert tökéletes lenne a G6 számomra. Utolsó reménysugár, hogy talán kapunk a G6 mellé exkluzív Temple Run pályákat. :)

Azóta történt

Előzmények

  • LG K8 4G LTE - K, mint közepes

    Ha nem elsődleges a kiváló fényképezés és az állandó játék, akkor a készülék egy megfelelő társ lehet.

  • Samsung Galaxy S5 az iPhone 6 ellen

    Avagy a 2014-es év titánjai a mindennapokban: az alumínium és üveg csoda, valamint a faragható márvány.

  • Samsung Galaxy S6 Edge Plus

    Akár a méretét, a megjelenését vagy a hardverét nézzük, a készülék "támadás egy másik dimenzióból"!

  • LG G3 és LG G Watch R

    Manapság divatos az okosóra és okostelefon kombinációja: lássuk mit tud az LG házon belüli kombó megoldása!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.