2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A Racionális Nézőpont

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogy miről is szól? Az ősidők óta sokakat foglalkozató dologról: párválasztás, elvont...

[ ÚJ TESZT ]

Hogy miről is szól? Az ősidők óta sokakat foglalkozató dologról: párválasztás, elvont fogalommal "szerelem"
Az első szó megmagyarázható, a második nem, az első szónak konkrét evolúciós szűksége van, a második csak lélektani.
"Lelki táplálék" szokták mondani. Ha jobban belegondolunk ezzel az érzéssel próbálhatjuk leplezni,
szépíteni a másik nem iránti testi vágyainkat, aztán megtörténik a dolog, ha jó volt szerelmesek leszünk, ha nem akkor egy egyéjszakás kalanddal többet tudhatunk a hátunk mögött...többnyire. Jobb esetben mindkét fél így érez rosszabb esetben az egyikben ott marad egy űr, egy hiány... úgy érzi cserben hagyták, megcsalták, visszaéltek a "szerelmével".No de mielőtt még valaki lehurrogna hogy egyáltalán nem ez a szerelem még annyit fűznék hozzá, miért is leszünk először szerelmesek a másik nem testébe, arcába, és aztán vizsgáljuk a belsőjét? Megmondom: ÖSZTÖN... Ez nem azt jelenti hogy nincs szerelem, csak a szerelem tudományos szempontból nézve. Miért vannak testi adottságok által szétrendeződött kasztok kevésbé széptől a bombázóig? Miért nincs hím-nő kapcsoltat az ily módon elkülönített szintek között? Nem tudjuk megmagyarázni, az egyik tetszik a másik nem. Miért nem áll szóba egy dögös csaj egy esetlen fiúval ? De mielőtt felhánytorgatnám az élet nagy igazságtalanságait kitérhetünk az állatokra, akiknél az egyedek a másik nem egyedeinek a legerősebbjeit akarják a magukénak tudni. De eddig nem úgy volt hogy az embert az állattól az értelem választja el??
Akkor miért él még mindig bennünk az állati ösztön? Ösztön... Akkor mégis miért érezhetünk hiányt arra hogy valaki szeressen minket, hogy valakit szerethessünk... szerelemből. Szerintem mindenki egyetért azzal hogy akár manapság akár nem, mindegy de az számít rendkívülinek ha egy ilyen dolog jól sül el, szinte mindenkinek van rossz tapasztalata. Általában a célhoz, a kapcsolat megkezdéséhez tartó, vagy a további út keserves, végülis min megyünk át "szerelmünk" fénykorában? Érzelmi magas- és mélypontokon ha boldogok vagyunk nagyon boldogok vagyunk de akármi apróság ami rosszul jött ki nagy pofont adhat nekünk. Nem hív fel, titkolózik, nem hívott el, stb. Legyen az bármi mindig túldramatizáljuk ezáltal egy érzelmi hullámvölgybe esünk ahonnan nehéz kijönni, tartós esetben depresszív, ritkán jobb. Lehetséges hogy szűkségünk van erre a hullámzásra érzéseink életbentartására, nem tudom. De van tovább is... honnan tudjuk hogy "szerelmesek" vagyunk? Egyrészt az előbb említett dolgokból, másrészt abból hogy semmire nem tudunk figyelni, mindig csak Ő jár az eszünkben, keressük az okokat hogy miért illünk össze, miért nem, majd ezeket mérlegelve jövünk rá van-e esélyünk vagy sem, és az érzelmi ingadozás már akkor elkezdődik, de ezt gondolom mindenki ismeri. E sorok olvasása után méltán kérdezhetik hogy akkor nincs értelme szeretni? NEM erről van szó, egy padfirka jut az eszembe: A SZERELEM MÚLIK, A SZERETET SOHA ... nagy általánosítással igaz, tehát beláthatjuk hogy nyelvtani hasonlóságon kívül eléggé különböző a két dolog. Miért van az hogy szerelmünk elmúlik, barátainkat, haverjainkat pedig egy életre megtárhatjuk? És miért? A szerelem intenzívebb dolog lenne mint a szeretet, gyorsabban kifogyna az "üzemanyag"? Nem hinném. Sokkal inkább a két dolog különbözőségével magyarázható.
Szerelem esetében beszélhetünk gyengeségről is, legyengít, mert képtelenek leszünk irányítani gondolatainkat figyelmünket, akaratunkat... ugyanakkor fel is dob, mint valami drog. A szerelemért hányan ölnek lopnak? Pont mint a drogfüggők... Egy átkozott drog. Egy betegség amely lehet jó vagy rosszindulatú, de előbb-utóbb véget ér és a legboldogabb házasoknál is átalakul egymás elviselésébe.
Végszóként beláthatjuk, hogy igenis létezik, és van jó és rossz oldala, és életünk talán a jó oldal megtalálásáról szól.
szól.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.