2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

A Pincegép építésének története #4

A ModTech Hall-on első díjat nyert Pincegépem építésének története, negyedik befejező rész.

[ ÚJ TESZT ]

Festés

Miután az összes darab átesett a felületjavításon - és nem találtam már olyan hibát amit javítani kellett - elérkezett a festés ideje. A ház belső részei matt fekete akril lakkal lettek lefújva. Első körben nem minden darabra jutott elég festék, de minden darab legalább két réteget kapott, némelyik hármat is.

A látható elemek nagy része zöld kalapácslakkot kapott.

A roló darabjait, hogy ne kelljen oldalanként külön festeni, a csapok furataiba csavart facsavar és az arra tekert kis drót kampók segítségével akasztgattam fel.

A kalapácslakkos réteget a finomabb fajta lakkhoz való szivacshengerrel vittem fel a felületekre.

A ház egyes darabjai a kalapácslakk-zöld és a fekete mellett egy másik fajta színre lettek festve. Ez a festék kimondottan padlófestéknek árulják, mivel jó kopásálló tulajdonságokkal rendelkezik, így a kopósabb felületek, mint a billentyűzet tartó tálca is ezt a réteget kapta, más elemeknél csak esztétikai szerepe van ennek a színnek.

Miután minden darab átesett a festésen, készítettem pár képet az összeszerelés előtt az elemek mindkét oldaláról. Sajnos idő közben besötétedett, így a második adagról már kicsit sötétebbek a képek.

Miután az összes darabot lecipeltem a műhelybe, elkezdtem összeszerelni a darabokat. Első körben a monitoros rész készült el.

A HDD-k bölcsőjénél szükség volt még egy kisebb módosításra, hogy azok ne tudják a háznak a rezgéseket átadni. Ehhez kétkomponensű szilikongumit (formagumit) használtam fel, kb 2mm-es rétegben kiöntöttem a kialakított helyet.

Az alaplapos rész sem kerülhette el a sorsát.

A monitoros részbe is bekerült a tartókonzol.

A rolót egy vastagabb szövet tartja egyben, mely valaha lepedőként teljesített szolgálatot, a roló darabjaira pálma erős-ragasztóval ragasztottam fel, miután a pálma lemosóval zsírtalanítottam a felületet.

A szövetet méretre vágtam, jöhetett a ragasztás, elsőnek a szélesebb anyagot bekentem ragasztóval, majd a szövet is kapott egy réteget, miután a ragasztó rétegek bebőrösödtek, egymásra lettek préselve. Ezt a műveletet miden darabnál el kellett játszani, mondanom sem kell jó móka volt a ragasztó gőzben melózni vele .

A burkolatokat tartó kis L alakú lemezkék festésével voltam még gondban, ecsettel iszonyat macerás lett volna festeni, maradt a festékszóró, a gondot még az is fokozta, hogy a kompresszor nyomáscsökkentő szelepe meghibásodott és a teljes termelt levegő ment a festékszóróra.
Megoldást az jelentette, hogy kis kétoldalas ragasztó darabokkal rögzítettem a lemezeket, így a nagyobb nyomással érkező festék sem fújta el a darabokat.

Miután a roló hátán a szövet ragasztása teljesen megszáradt a rolót, a helyére próbáltam, szomorúan konstatáltam, hogy az íves felületél akad, így nem volt mit tenni, fogtam a szalagcsiszolót és alakítottam a darabon, majd újra lefestettem a kalapácslakkal, a javítás alig észrevehető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Lemezhajlító házilag

    Szükségem volt egy lemezhajlítóra a Pincegép készítéséhez, hát készítettem egyet!

  • Mobilrack mod

    Házcsere után zavart a nem egységes előlap, így a tettek mezejére léptem.

  • Külső vezérlőpanel

    A történet még 2007 szeptemberében kezdődött, mikor kislányom nekikezdett jobban jönni menni a lakásban.

  • Egy régi asztali lámpa új élete

    Erergiatakarékosságból ledesre alakítottam egy régi halogén izzós asztali lámpát.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.