2023. szeptember 27., szerda

Gyorskeresés

A Négyhengeres Varjú

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Élménybeszámoló és teszt a Kawasaki ZL400 SE Eliminator típusáról, amiért sokmindent (f)eladtam.

[ ÚJ TESZT ]

Teszt

A motor szívét a GPZ szériából ismerős blokk alkotja. Igen, ez egy igazi sportos, soros 4 hengeres erőforrás, amivel ritkán találkozik az ember a cruiser vonalon, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával. Persze ki, mit, hogyan él meg. Számomra kicsit kiábrándító az alacsony fordulatnál jellemző erőtlensége, viszont élvezetes és több benne az erő, ha kellőképpen felpörög, de azt az utcán nem mindig teheti meg az ember, ugyebár. Gyakorlatilag az 50 km/h stabil tartásához 4. sebességi fokozatban 4.000-es fordulat szükséges.


a műszerfal

Ezenfelül csendes és sima járású motor, igazi utcai lopakodó. A Sports Editionnél a fényezés az első dolog, ami szembetűnik a sima verzióhoz képest. Nem szöszöltek csicsával meg virító színekkel, a motor nagy részét feketére festették. A felnik, a kipufogók is feketék, ahogy a blokk és a tank is. Hatásos és nekem sokkal jobban bejön, mint a csupa króm az alapmodellnél. Helyenként arany és króm elemek törik meg az egysíkúságot, de nem estek velük túlzásba.

Még két feltűnő különbség van: az egyik a dupla tárcsafék elöl, a másik a hatalmas gáztartályokkal ellátott kétoldali rugós tag hátul, az ülés alatt. Az ülés hatalmas, manapság a Café Racereken előszeretettel alkalmazott hurkázott mintázata végigmegy az egész felületén, vonzza a tekintetet. Az utas egy kisebb kakasülőn foglal helyet, számára nem áll rendelkezésre olyan nagy és puha ülőfelület, mint a pilótának.

Az üléspozíció nem az a terpesztős chopperes, inkább sportos, a lábtartó alattunk helyezkedik el és meglehetősen nagy felületű.


a hátsó rugós tag

A kormány se nem széles, se nem csutka. Nagyjából vállszélességű és abban a magasságban is van, így a hátunk egyenes. A menetszél telibe veri a mellkasunkat, ami 100 km/h felett már erős kapaszkodásra kényszerít.

A tartalékkal együtt 12 l-es tank szűkösen elég 200 km megtételére. Odafigyelve olyan 6 l körüli fogyasztással lehet számolni városban, de ha már élvezni is akarjuk kicsit, akkor inkább 7 l. Egy szó mint száz, ez a motor sokkal inkább szól az érzelmekről, mint a praktikumról, bár azért városban még mindig sokkal praktikusabb, mint a 300-350 kg-os társai vagy az autó. Könnyen terelgethető, 215 kg-os menetkész tömegével a kisebb termetűeknek vagy a gyengébb nem képviselőinek sem okoz gondot.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • RF 400R rebuild

    Megszívtam, de túléltem, viszont a vas... De akkor hogyan tovább? Egy partra vetett bálna kalandjai...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.