2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

A nagy kínai fülhallgatóteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Olcsón is lehet nagyon jót? Lemerültem az Aliexpress legmélyebb bugyraiba és mutatom, mit találtam...

[ ÚJ TESZT ]

Összefoglaló

Összefoglaló:
Eredetileg feleslegesnek tartottam ezt a részt, mivel úgy éreztem e nélkül is kerek egész a történet, ha az ember végigolvassa, de közkívánatra következzen az összefoglaló. A bevezetőben írtam, hogy nem lesz sem rangsor, sem győztes, mégpedig azért, mert lehetetlen objektíven összeállítani egy ilyet, ha a téma ennyire szubjektív. Ehhez továbbra is tartom magam, viszont ez nem akadályoz meg abban, hogy kiemeljem az erősségeket, gyengeségeket és a konklúziót, illetve kitérjek a személyes kedvencekre.

Kedvenceim:
A lista szereplői közül a legközelebb az ANV áll hozzám, amit le sem tagadhatnék, mert bármennyire is törekedtem az objektivitásra, nehéz volt róla rosszat írni, főleg a 10 dolláros árán.

Valójában pedig nem igazán természetes a hangja, elég audio-technicásan nyújtja meg a teret, a mélye is éppen hogy nem kevés, mégis annyira nem fülhallgatósan szól, annyira könnyed, légies, nyitott fejhallgatós a hangja, hogy egészen új élményt nyújt vele sok unalomig ismert zenénk. Akinek ez így szimpatikusan hangzik, és nem zavarja a kicsit világosabb karakter sem, az mindenképpen adjon neki egy esélyt. Nézőpont kérdése mit tekintünk hátránynak, erősen közép centrikus a hangja, emiatt kicsit kevésnek érződhet a mélye, de zavaró tüskék nincsenek a hangjában.

Másik kedvencem a két faházas, nevezetesen az Awei ES-Q9 és a Xears OEM, bár utóbbival nagyon ritkán sikerül kényelmes pozíciót találnom a mérete miatt így ez sajnos megmarad elméleti kedvencnek. Az Awei viszont a driver-flex ellenére is fantasztikusan szól, ha ár-értékben kellene győztest hirdetnem, biztosan erre tenném a voksom, mert ennyiért szerintem nincs párja. Külön öröm, hogy kellemes, a legkevésbé sem fárasztó meleg hangja van, mélye se nem kevés, se nem sok, és igazából bármivel kiválóan összeillik, amit pedig nem győzök elég sokszor hangsúlyozni, hogy remek három dimenziós tere van, ami viszonylag kevés szereplőről mondható el a listáról.

Nagyon bejött még az ED3 is, ami szép feszes, kontrollált mélyekkel rendelkezik, nem fárasztó a hangja annak ellenére sem, hogy egyébként világos, analitikus karakter. Eleinte nagyon elvarázsolt az ATE hangja is, de az ANV minden szempontból leváltotta nálam, bár hozzá kell tenni, hogy az ATE melegebb, lágyabb hangú, több méllyel, kiegyensúlyozottabb hangképpel, de emellett kicsit tompa, fátyolos is, emiatt nyert nálam az ANV, ami sokkal tisztább, részletezőbb. Tehát ha valakinek tetszik a szellős hangkép, de az ANV túl világos, vagy kevés a mélye, akkor az ATE simán lehet befutó, ahogyan az volt nálam is egy darabig.

Technikailag és kényelemre az ED9, amit mindenképpen ki kell emelni, ha valakinek egyszerre kell V és analitikus karakter az mindenképpen ezt válassza, mivel nagyon jól testre szabható a hangja a szűrők cseréjével, továbbá könnyen moddolható is. Feltétlen meg kell emlékezni még a Rock Zirconról, amely nagyon testes, meleg, lágy hanggal rendelkezik, mely nem kifejezetten basshead, ellenben telt, karakteres, aki a teljes alsó tartományt meg szokta emelni, annak ezt ajánlom.

Végül, de nem utolsósorban ott az ED10, aminek semmi zavaró hibája nincs, kicsit olyan, mint a mixtúrája mondjuk az ED3 és EDR1 előnyeinek, mellőzve azok hátrányait, megspékelve egy kicsit jobb térrel, ami egy rövid ideig szintén betöltötte a kedvenc szerepet, de sajnos az ANV ezt is elhomályosította (súlyozzátok a fentiekkel, mert nem jobb objektíven, ez csak az én ízlésem).

Ajánlatok:
Itt kicsit összevonom a dolgokat, egyrészt hogy ne legyen túl hosszú, másrészt vannak közös nevezők, harmadrészt nekem bizonyos stílusok – ilyen például a rock vagy a nagyon elektronikus irányzatok – kiesnek, így nem tudom, ki milyen preferenciával hallgatná őket.

Akinek a kiegyenlített hangzás jön be (vagyis semmi számottevő emelés), azok az ED3, ED10, ED9 (réz filter), ATE, Awei ES-Q9, Xears sorozatból válogassanak. Ebből a KZ modellek – az ATE kivételével - hidegebb, analitikusabb hangúak, az Awei és a Xears meleg karaktert képviselnek – ez innentől abszolút preferencia kérdése, kinek mi tetszik jobban.

Akik szeretik a teltebb, mélykiemelős modelleket, akkor az EDR1, ED9 (arany filter), Rock Zircon, Fuqing modellek között válogassanak. Ebből az EDR1 és a Zircon meleg hangú (a Zircon nagyon), az ED9 abszolút V karakter (csak az arany filterrel!) a Fuqing pedig abszolút basshead kategória.

Akik szeretik a V karaktert, vagyis rendesen emelt mély és magas, annak legjobban az ED9 felel meg az arany filterrel, nagyon enyhén pedig ide lehet érteni az ED3-at, de minimálisan van csak emelve mind a mélye, mind a magasa, ahogyan kicsit hasonló elvet követ az ED10 is. Ezek ugyan szerepeltek a kiegyenlített kategóriában is, de ugye mindenkinek máshol húzódik az a bizonyos határ, tehát döntsétek el az olvasottak alapján, ti hova soroljátok.

Akik középcentrikus karaktert keresnek pl. akusztikus gitárhoz és női vokálhoz, azok legjobban az ANV-vel járnak, de még tehetnek egy próbát az ATE-tel is, illetve megfelelő illesztékkel akár az Awei is befutó lehet.

Potenciálisan zavaró kiemelések:
Az ED9 középmagasai, illetve magasai könnyen zavaróak lehetnek, agresszív karakter, aki ezt nem bírja, ezt mindenképpen kerülje – azzal a kiegészítéssel, hogy a réz színű szűrő moddolható, így jelentősen csökkenthető a magasak karcossága, mennyisége. Az ED3-nak is van egy kis középmagas kiemelése, de sokkal szolidabb, szerintem azzal a többségnek biztosan nem lesz gondja. Az ANV ugyan nem emel a magasakon, de nagyon közép centrikus, ezért hosszabb távon a középmagas itt is fárasztó lehet kicsit, rövidtávon biztosan nem az.

A mélykiemelés erősen ízlés kérdése. Az EDR1-ben már érezhető mértékű a mélytartomány kiemelése, szerintem mégsem fárasztó, gyorsan hozzá tud szokni a fülünk, kivéve ha tudjuk, hogy ez nem a természetes mennyiség és ez zavar minket. Az ED9 arany filterrel már erős V karakter, így az sok lehet, de ott van a réz filter, amivel lapossá tehetjük az alsó tartományt, így ez a döntés a kezünkben van.

A Rock Zircon erősen emel a mélyeken, ez annak már sok lesz, akit zavarnak a látványos emelések, és nem is csak egy szűkebb tartományra korlátozódik, hanem a szub tartománytól egészen a középig tart. A basshead besorolású fülhallgatókra ki sem térek, az mindenkinek egyértelmű gondolom :)

Remélem sikerült kicsit emészthetőbb formába öntenem, ha még mindig kérdéseid vannak, tedd fel a fórumban, szívesen válaszolok!

Azóta történt

Előzmények

  • Vsonic VSD2S bemutató

    Generációváltás a belépőszinten - a Vsonic VSD szériájának legfrissebb fülhallgatója

  • Vsonic VSD5 bemutató

    A shenzeni kristálykagyló újratöltve: gyakorlatilag minden téren előrelépés történt a VSD3S-hez képest.

  • Audio-Technica ATH-CHX7iS SonicFuel fülhallgató

    Az alany a gyártó 2013. októberében bemutatott különleges, hibrid kialakítású fülhallgatóinak "nagyobb", drágább tesója.

  • Vsonic VSD3 bemutató

    A Vsonic nevű kínai IEM gyártót leginkább az ár/érték aránya tette híresé, ennek fényében mertem meghallgatás nélkül VSD3-at rendelni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.