2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A nagy kínai billentyűzetteszt

Redragon Asura, Karura és Warwolf V-2. Olcsó, de ígéretes billentyűzeteket szereztem nektek.

[ ÚJ TESZT ]

Redragon Karura

Valójában ő volt az első, amelyiket kibontottam a három közül. Őszintén szólva, nagyon vegyesek az érzelmeim vele kapcsolatban. Nekik is van hivatalos oldaluk, szintén egy kisebb teherautóra való termékkel, amikkel jó eséllyel fogok még találkozni, mert felkeltették az érdeklődésem. Ha pedig én találkozok velük, ti pedig követitek az irományaimat, akkor ti is találkozni fogtok velük.

Nos, a legelső, amit megjegyeznék ezzel kapcsolatban, hogy szerintem ez nem specifikusan valakiknek készült, vagy valamilyen felhasználásra, ez leginkább dizájndarab a szigetes kialakítás miatt. A billentyűk alakja és magassága egyértelműen a notebookokéhoz hasonlít a legjobban, ott látni ilyen nagyon lapos és kompakt hatású szerkezetet.

Bár évekig dolgoztam és játszottam notebookon, és egészen kellemessé vált a gépelés is rajta egy idő után, tudjuk, hogy semmi sem tart örökké. Így történt például az is, hogy teleöntöttem francia Desperadossal. Mindketten sírtunk. A noti azért mert nem szerette, én meg azért, mert dögmeleg volt, és az utolsó üveg piám volt. Hogy utána mi következett, azt inkább el sem mesélem.

Szóval egy idő után meguntam a notik szigetes elrendezését is, meg az sem szimpatikus már, hogy éppen csak hozzáérek, és máris leütöttem. Nem a véletlen leütések miatt zavar annyira, hanem sokkal inkább a rövid lenyomási út miatt. Túl hamar lenyomódnak. Persze minden megszokás és viszonyítás kérdése. Ennél a billentyűzetnél sem több az út 2-3 milliméternél, ami azért nem olyan sok. Persze sokan lehet, hogy szeretik ezt a kialakítást, de mivel nem is ez a legfőbb probléma, nem ragadok le itt.

Kézbe véve a legszembetűnőbb az anyaghasználat. Tudjátok, van az a szemcsés műanyag, ami meggátolja a csúszkálást, még akár izzadt bőrfelület esetben is. Na, hát ezt annyira betalálták a gyárban, hogy majdhogynem terranovás fal lett belőle. Olyan rettentően érdes, hogy ilyennel még nem találkoztam. A baj nem az, hogy a test érdes, mert sok mindennel meg lehetne magyarázni éppenséggel, meg még tök jól is mutathatna.

A baj az, hogy az összes billentyű is ilyen. Próbálnék gépelni rajta, de minduntalan azt érzem, hogy terranovás falat nyomkodok az ujjbegyeimmel. Az én finom, úri ujjbegyeim pedig nem erre valók. Zsoltika azon problémázott, amikor meglátta, hogy szerinte nagyon hamar lekopnának a feliratok a billentyűkről, ezt viszont itt helyben szeretném megcáfolni.

Azért nem fog eltűnni róluk, mert ahogy jobban megnéztem, nem is felfestve vannak, hanem ott nincsenek terranovával borítva. És mivel ez a fekete borítás rajta nem fog lekopni nagyon sokáig, csak kifényesedik és lesimul, ezért ilyen veszély nem fenyegeti. Természetesen éltem némi költői túlzással az érdességét illetően, de azért valóban elég érdes. Engem személy szerint zavar, sokkal jobban kedvelem a puha matt felületeket.

A dizájnra és a fényekre egyébként itt sem lehet nagy panasz. Remekül mutat a ketyere szerintem bárhol, elegáns darab, tehát ha valakit nem zavar a lapossága, és az érdesség, akkor hajrá. A fényekkel kapcsolatban több megjegyezni valóm is van. Egy csomó szín közül válogathatunk itt is, 3 fokozaton állítható az erőssége, nem bántja a szemet, kellemes az összhatás. A fényerősség billentyűn belül viszont nem egyenletes. Több billentyűnél is látszik, hogy az egyik pontján erősebb a fény, máshol gyengébb. Ez a Space-en úgy tűnik, mintha szándékos lenne, és elég jól is áll neki, de a többi billentyűről ez nem mondható el.

Ez igazán apróság, és csak sötétben látszik, ha direkt nézi az ember, de úgy gondoltam, hogy felróható a gyártónak. Ami még nagy hiba a szememben, az a Caps-Num-Win Lock hármas. Előbbi kettő ugyanis olyan erős vörös LED-eket kapott, hogy még nappal is enyhén zavaró tud lenni, ha belenéz az ember, de sötét szobában elég csak a közelébe bámulni. Vakon természetesen megint nem érdekes, viszont ha a numerikus pad környékén matatunk, könnyen zavaró tud lenni.

Egy-egy pötty alkoholos fekete filc persze könnyedén megoldhatja a problémát, de akkor is figyelmetlen a gyártó. Az utolsó szidalmam meg csak annyi lenne, hogy a Win Lock LED egyáltalán nem is világít nálam. Ez ugye annyit tesz, hogy billentyűkombinációra letiltja a Windows gomb működését a billentyűzeten, állítólag azért, hogy játék közben ne nyomjuk meg véletlen. Velem ilyen szerintem még soha nem fordult elő, de mivel mindhárom billentyűzetnél ezt látom, elbizonytalanodtam, lehet, hogy ez tényleg egy létező jelenség.

Az USB kábel itt is harisnyázott, és pont ugyanolyan, mint a Warwolf termékénél, csak más színben. A csatlakozó vége aranyszínű, és bár azt írták a leírásban, hogy ,,gold plated", én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. De legalább szép sárga. Tudja má’, mire gondolok.

Képek

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.