2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A Linux SSD-re költöztetése

Alignálás, partíciók és hasonló csodák - Linuxosoknak.

[ ÚJ TESZT ]

Az SSD élettartamát növelő hangolások

Mindannyian tudjuk, hogy az SSD legnagyobb ellensége a flash-cellák korlátozott írási lehetősége, mely azonban számítások szerint bőven meghaladja az SSD tervezett élettartamát. Ennek fényében nem áldoztam föl a sebesség és a teljesítmény oltárán, tehát nem végzek olyan finomhangolásokat, melyek eme kettő rovására menne az írási műveletek csökkentése érdekében.

A /home és /var HDD-re költöztetése nem jár sebességcsökkenéssel, hisz a naplózás nem jár nagyméretű és nagy sebességigényű írási műveletekkel, így teljesen jó helyen van a HDD-n, a home pedig egyszerűen a mérete miatt került ide.

Nagyobb, ideiglenes adatmozgással bír viszont a /tmp mappánk, amit szerintem nem lenne jó ötlet a lassú HDD-re költöztetni, de nem is biztos, hogy jó helyen van az SSD-n.
Eme probléma megoldására egy RAMdisk létrehozását és a /tmp ideköltöztetését tartottam a legcélszerűbbnek, mely Linuxon nem is igazán bonyolult, mindkét művelethez az fstab szerkesztése szükséges, egyetlen sorral kell bővíteni:

none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0

Ezzel létrehoztunk egy 1GB-os RAMdisket, amit rögtön be is mountolthatunk a /tmp-be a # mount -a parancs segítségével, innentől az ideiglenes fájlok a RAMot koptatják. Érdemes legalább ekkorát létrehozni, nekem most kicsit több, mint fele van feltöltve, a 4GB rendszermemóriából viszont nem igazán hiányzik. Értelemszerűen az ide másolt dolgok leálláskor törlődnek.

Másik, nagyobb írással járó, sűrűn előforduló műveletünk az internet böngészés, melyet én Firefoxon keresztül intézek. A Firefox, mint minden böngésző szeret cachelgetni, meg sütiket menteni, stb, stb, szóval írogatni, ami nem biztos, hogy annyira jó az SSD-nek.

A Firefox profilmappája ugyebár Linuxon a ~/.mozilla mappában található, nálam ez HDD-n van, ami viszont ütközik a fentebbi "nem lassulunk az SSD életéért sem" alapelvvel, így kissé kacskaringós megoldást választottam.

Dióhéjban összefoglalva: létrehoztam a RAMdisken egy mappát a Firefox profil számára, a home-omban lévő .mozilla mappát ide softlinkeltem, majd egy script segítségével minden rendszerleállításkor ezt lementem az SSD-re, induláskor pedig innen töltöm fel a RAMdiskre. Azért az SSD-re, mert a mappa több, mint 450 MB, ezt HDD-re szinkronizálgatni hosszú időbe telik, eddig is áll a boot/shutdown, SSD-re viszont másodpercek alatt megvan, és csak bekapcsolásonként egyszer jár írással. Hátránya, hogy hirtelen rendszerleálláskor (áramszünet, stb) a mappa nem kerül mentésre, tartalma elveszik, de a legrosszabb, ami ilyenkor történik, hogy eggyel korábbi állapot kerül majd visszaállításra indításkor.

Mindez részleteiben

A RAMdisk létrehozását ugye bemutattam, megvagyunk vele. A mappa átmásolása szerintem mindenkinek menni fog, a softlink létrehozása sem ördöngösség:
a home könyvtárunkban állva kiadjuk a következő parancsokat:
$ rm -R ./.mozilla
$ ln -s /tmp/.mozilla

Firefoxunk mostantól minden esetben a RAMdiskre fog dolgozni, már csak a profil lementését kell megoldani.

Itt az Arch User Repositoryban található firefox-tmpfs-daemon-t használtam fel, és módosítottam egy leheletnyit a szájízem szerint.
Ezt a daemonok közé másolva (Arch Linuxon ez a /etc/rc.d, Ubuntun a /etc/init.d), és azokkal együtt indítva minden rendszerindításkor feltölti a RAMdiskbe a Firefox-profilunkat és minden leállításkor visszamenti azt az általunk megadott mappába.
Figyelem: Senki se telepítse átnézés nélkül a scriptet, módosítsd a saját mappaszerkezetednek és célmappáidnak megfelelően!

... és ez minden, amit el tudok mondani
Ez az első, mélyvizesnek szánt Linuxos írásom, remélem a Linuxos közösség nem fogja nagyon szétcincálni, természetesen kritikát, és javításokat szívesen fogadok.

Köszönetet szeretnék mondani a cikk összeállításában és egyáltalán a saját rendszerem bekonfigolásában nyújtott segítségéért az Arch Linux utolérhetetlen terjedelmű és minőségű wikijének és fórumának, illetve a Google keresőjének, ezen kívül a Jango internetes rádiónak és Android appjának, meg persze a telefonomnak, amelyek a szórakoztatást nyújtották abban a cca. 6 órában, amíg mindkét rendszeremet nagy körültekintéssel átköltöztettem az SSD-re.

Végül de nem utolsó sorban pedig neked, kedves Olvasó, aki elolvastad a cikket. Remélem hasznodra vált.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.