2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

A játékipar fejlődése, avagy régen se volt jobb...

Annyi a negatív felhang a játékipar állapotával kapcsolatban, hogy talán nem árt reálisan ránézni mi is folyik.

[ ÚJ TESZT ]

A digitális világ öl, butít és nyomorba dönt...

Fúj Steam, fúj digitális letöltés, nekem dobozos játék kell!

Kezdjük a Steammel. Anno a Steamet én is a világ fájdalmaként éltem meg. Ez volt az az időszak, amikor a Steamben előferdült, hogy nem tudtam belogolni, mert egy hibaablakot dobott be (User ID ticker error). Ez annyira szép volt, hogy még a Bender CS képregényekben is meg lett említve:


Steam anno domini MMIII.

Azóta azért fordult a világ. A Steam ma már meglehetősen stabil (kopp-kopp), a PC-s játékpiac alfája és omegája lett. Annyira, hogy a nagy kiadók, mint az Electronic Arts vagy az Ubisoft saját módra lekoppintotta. A Steam pedig jó. Ott tartunk, hogy a játékainkat egy kattintásra elérhetjük, eldönthetjük melyek legyenek feltelepítve, melyeket frissítse és így tovább.

Ráadásul a Steam csodás kis akciókat csinál, ahol néha egészen nevetséges szintre csökkenti néhány játék árát. Ha történt valami jó a PC-s játékiparral, akkor az a Steam. Kellett neki pár év, na jó, jópár év, amire kiforrta magát, ám ma már csupa-csupa pozitív hozadéka van, például a korábban említett vásárlás visszavonásának lehetősége.


Steam leárazások... Say no more...

Rendben, dobozos játékot akarsz, ez az AAA címeknél általában a mai napig megvan (Hehh... a Fallout 4 Pipboy editionból nem tudtak eleget gyártatni...). A többinél nincs, de most egy pillanatra álljunk meg. Miért akarhat valaki dobozos játékot? Hogy a doboz fent figyeljen a polcon? Végül is lehet.

De ugyanakkor a dobozban sokszor már csak egy kupont találsz, amellyel aktiválhatod a játékot. A DVD lemez, mint adathordozó picit már elavult mára, lássuk be, már olyan érzése van az embernek a DVD-k cserélgetése közben, mint hajdan, mikor még a három és feles floppy-kat rakosgattuk a meghajtóba.

De rendben, retro hangulatod van. Találomra felütöttem a GoG.com-ot. Régi nagy kedvencem, a Dungeon Keeper 2 uszkve 700 forint alatt volt akkor elérhető. 30 napos visszafizetési garanciával...

Akkor pedig még nem is beszéltem az olyan dolgokról, mint a játék aktivációs kódokkal való csencselést, és azt, hogy ez milyen lehetőségeket nyújt, ami dettó a játékosoknak jó.

Miért nem hozunk elő pozitív példákat?

Az ember hajlamos a hibákat meglátni, miközben elmegy a pozitív dolgok mellett. Tudomást vesz róla, talán még használja is, de elismerni nem hajlandó. Mintha gyengeség lenne dícsérni. Pedig a játékipar tele van csodás fejlesztésekkel is.

Kezdve ott, hogy újabb és újabb játékstílusok keverednek ki és landolnak az előttünk lévő gépeken a DotA játékmodból született MOBA játékok, jönnek ki olyan játékok, mint a Minecraft vagy a Kerbal Space Program. Vagy ha 15 éve valaki azt mondta, hogy free-2-play játék, akkor maximum valami ultragagyi távol-keleti izometrikus szerepjátékok juthattak az ember eszébe. Most ott tartunk, hogy válogatni tudunk az igényesen kivitelezett, jól kinéző free-2-play játékok között.

Fejlődik a játékipar, és bárki bármit mondjon, aki manapság azt mondja, hogy nem talál kedvének való játékot, az bizony füllent, nem is kicsit.

Nem, nem mondom, hogy minden rendben van a szinte nulla tartalmú fizetős DLC-kkel vagy a félkészen kidobott játékokkal, mint a Metal Gear Solid V.: The Phantom Pain például. De ilyesmik voltak 10 és 20 éve is, nem a modern kor hozadékai és igen, be kéne látnunk, hogy régen sem volt jobb...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.