2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A ''hekkerek''

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az írás nem azokról a hackerekről szól, akik valóban feltörtek oldalakat, szervereket,...

[ ÚJ TESZT ]

Ez az írás nem azokról a hackerekről szól, akik valóban feltörtek oldalakat, szervereket, stb, és értenek a számítástechnikához, hanem arról az előbb említettnél lényegesen nagyobb csoportól, aki azt hiszi, hogy Ő a nagy ''hekker'', de legalábbis ezt állítja magáról. Megfenyeget, h feltöri a szerverem, beveri a pofámat, lenyomozza az ip alapján, hogy hol lakom, és megmondja a mac címemből a barátnőm mellbőségét. Nevezhetjük őket netcigánynak is.

Alapvetően ezen elmlékedés megírásának gondolata akkor ütött szöget a fejemben (Jézus, eza mondat...), amikor elolvastam ezt a cikket: [link] Röviden, akik nem akarnak sokat olvasni, a cikk írója ''netköcsög'' néven említi azokat a kockákat, akik életükben nem láttak nőt, virtuális világukban élnek, és minden internetes közösségi portálon flame wart idéznek elő. (Gy.K.: anyádcsata)

Valóban, léteznek ilyen, tényleg bezárkózott emberek, akik egész életüket a gép előtt töltik jópár éve, és valamilyen szinten tényleg alkalmatlanok a szocializációra, ugyanakkor az unintelligens flamelő barmok nagyrésze véleményem szerint nem ezek körül kerül ki.

Régebben operátorként ténykedtem jónéhány dc hubon, ahol elég nagy mennyiségben fordulnak elő a fent említettek. És ezek bizony nem azok a 35 éves szűz kockák. Nagyon nem. Hogy mégis kik ezek? Egyrészt jórészük taknyos kölyök (12-15 korosztály) (Nem a koruk, hanem a mentalitásuk miatt használom ezt a megnevezést, félreértések elkerülése végett), akik monitor mögül megmutatják, hogy ők bizony kurvakemények. Másik igen komoly részük már kinőtt ebből a korból, de sajnos csak fizikailag, helyesírása egy vidéki általános iskola hatodik osztályában is elég égő lenne, de Ő elmagyarázza nekem, hogy szét lesz verve a pofám, menjek a k... anyámba, egy szar senki vagyok, és amúgy is, minden operátor buzi. Hát, szerintem azoknak a száma, akik ilyen formában keménykedtek, legalább három jegyű számmal lenne leírható, és a legtöbbjük beigérte, hogy idejön, és jól szétveri a pofámat, letépi a karomat, bajszomnál fogva kihúzza a gyomromat, szétlő, stb. Azóta is jönnek. Monitor mögött bizony mindenki nagyon kemény. Egy idő után persze az ember poénra veszi a dolgokat, és adja alájuk a lovat, volt, hogy órákon át biztosították a szórakozásomat.

Az előbb említett népes csoportnak azonban van egy, az előzőnél sokkalta feltűnőbb alcsoportja, amelyik rendelkezik minimális számítástechnikai tudással, pl beszerzett egy portscannert, létrehozott egy dc hubot, avagy csak operátor lett a haverja hubján, és tud 3 parancsot. (!Kick, !drop, !ban) Szinte biztos vagyok benne, hogy ezen emberek szeretnék eltakarni családjuk elől netes életüket, ezért akkora arcot növesztenek, hogy az teljes egészében eltakarja az előttük található monitort. És akkor aztán nagyon kemények. Ezekkel kapcsolatban két elég érdekes storyt idéznék:

Az első eset még 2005 nyarán történt, amikor is hárman üzemeltettünk egy szervert, hosting céllal. Nem is volt ezzel semmi gond, egészen addig, amíg az a srác, akinek a nevén futott a szerver bérlet, és az otp számla, nem kezdte el lenyúlni a közös lóvét. Ennek nyilvánvalóan sem a harmadik tag, sem én nem örültünk igazán, elvégre nekünk volt benne több munkánk. A dolog elég nagy veszekedésbe torkollott, amikor is a szervert nevén viselő srác megváltoztatta a root jelszót, és közölte, hogy húzzunk melegebb éghajlatra. Mivel a határozatlan idejű szerződés megkötéséhez be kellett fizetni pár havi előleget, kicsit morcosra vettük a figurát, elvégre a srácnak ezzel a megmozdulásával pár tízezer forintunk elúszott. Ezután hamar rávílágítottunk arra, hogy egy debian alapú szervert távolról viszonylag nehezen lehet elérni a /etc/passwd file törlése után. Neki sem sikerült. Ekkor közölte velem, h én most bizony kurvára szét leszek verve. Ennek oka az volt, hogy így kénytelen volt a szolgáltatót megkérni, hogy a bérelt szerveren hárítsa el a hibát. A szolgáltató erről kiállított egy 5000ft-os számlát, amit a srác nyilván nem tudott azonnal rendezni, viszont a szolgáltató nem volt hajlandó felmondani a szerződés, amíg tartozása van. Ezért még egy havi bérleti díjat kellett fizetnie, tehát összesen körülbelül 40.000 forintjába került ez a kis ''móka''. Ezt később az email címe olvasgatásából tudtam meg. Aki meg olyan hülye, hogy ugyanazt a jelszót használja mindenhol, és nagyon kemény, annak számolnia kell azzal, hogy egész véletlenül msn partnerlistája is a múlt homályába vész. Ő nem számolt vele, de nagyon mérges volt, amikor bejelnetkezett... Természetesen ekkor már egy egész banda készült az agyonverésemre. Még mindig élek.

Következő eset egy még keményebb emberkével játszódott le, aki az egyik, szerveremen futó hubon küldött el engem az édes k anyukámba, amit én nehezményeztem, majd barátilag kivágtam. Ezen felbuzdulva komoly tudását felhasznála ip-t cserélt (dsl), majd visszajött, és Ő megmutatta, hogy nagyon kemény. Először is elmondott mindennek, majd beírta a szerverem tűzfalon kinyitott portjainak (közel sem teljes) listáját. Valamint természetesen Ő is közölte, hogy mindjárt feltöri azt. Nagyon megijedtem ennek hatására, egészen olyannyira, hogy ajánlottam Neki egy sört fogadásból, ha sikerült. Úriember biztosra nem fogad, ezért kikapcsoltam a tűzfalat is, mert nem lett volna fair a fogadás, ha az ssh egyedül az én ip címemről érhető el. Mondanom sem kell, hogy a sör nálam maradt. Persze ez nem szegte kedvét, és továbbra is szídott engem mindehol, ahol csak tudott. Ezt egy idő után megelégeltem, és emlékeztettem rá, hogy hol lakik, hogy biztosan haza találjon. Valamint, a biztonság kedvéért emlékeztettem a barátnője lakcímére is, amennyiben haza már nem merne menni. Azóta nem kerültünk szóváltásba.

Legjobb tudomásom szerint mindkét fentebb említett személynek barátnője van a mai napig, és mindkettő nagykorú. Néha én is elcsodálkozom rajtuk.

Tanulságként javaslom mindenkinek, hogy ha az interneten megfenyegetik, azonnal, kapát-kaszát elhányva meneküljön. Mert itt bizony mindenki kurvakemény.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.