2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 valaha volt legjobbjai

Minden idők legjobbjai. A legnagyobb kedvencek. PH!-s felmérés, harmadik, befejező rész.

[ ÚJ TESZT ]

Záró megjegyzések

Az eredmények kapcsán remélem érdekes eszmecsere alakul majd ki a cikk hozzászólásainál. Örömmel veszek minden véleményt akár az eredményekkel, akár magával a cikkel kapcsolatban is. Ami a saját véleményemet illeti, szerintem a legjobbak lista első harmada, 10-15 helyezettje nagyon szépen összeállt, egy friss, aktuális helyzetkép a sport mai szemmel megnevezhető legjobbjairól.

Az idősebb, legendás versenyzők és a fiatal, mostanában visszavonult, vagy jelenleg is aktív pilóták szinte felváltva követik egymást, szerintem nagyszerű egységet alkotva. A lista további része már talán kevésbé forradalmi, de nincs vele komoly gond. Főleg, hogy a szavazatok relatíve alacsony számának köszönhetően a lista második felében lévő pilótákra már rendre csak nagyon kevés voks érkezett.

Összességében azt gondolom, hogy a közösség együttes erővel talán hitelesebb és "erősebb" listát állított össze, mint amit külön-külön írtunk, vagy mint amit a kedves most még nem szavazó olvasó állítana össze. Érezhetően van súlya a kialakult sorrendnek.

Nyilván sokan lesznek, akik nem értenek majd egyet azzal, hogy ez egy jó eredmény. Ez rendjén is van és épp az ellenkezője lenne meglepő. Mint a cikk elején is kitértem rá, a kérdés nagyon összetett és többféleképpen is megközelíthető, így világos, hogy mindenki más végső sorrendet tart ideálisnak. A kommenteknél bárki leírhatja, hogy ő kiket gondol a valaha volt legjobbaknak és miért.

Megemlíteném még, hogy a következő szavazásnál is számítok mindenki szavazataira. Úgy tervezem, hogy a mai legnagyobb kedvencek / legjobb versenyzők típusú szavazás legközelebb a 2014-es idényt követően, december-január környékén lesz, all-time best szavazás pedig két év múlva esedékes leghamarabb.

A szavazásokra többször is fel fogom hívni a figyelmet, mind a PH! F1-es topikjában, mind itt a Logouton, személyes bejegyzésben.

A valaha volt legjobbak: pár szó a TOP10-ről

Az első két helyezett (Senna és Schumacher) toronymagasan kiemelkedett a mezőnyből. A 40 szavazó több, mint 80%-a ezen két versenyző valamelyikét jelölte meg a listáján első helyen, azaz őt tartja minden idők legjobbjának. Összesen 18 első helyes szavazat érkezett Sennára és 15 Schumacherre. Rajtuk kívül csak Fangio (4), Prost (1), Mansell (1) és Räikkönen (1) zsebelhetett be legjobb pilóta voksot.

A listát böngészve megfigyelhetjük, hogy bár kaptunk egy egzakt sorrendet, a legjobb versenyzők lényegében párosával holtversenyben végeztek. Senna és Schumacher, Prost és Fangio, Alonso és Lauda, Räikkönen és Vettel, továbbá Häkkinen és Mansell között egyaránt pár pontnyi különbség alakult csak ki.

A különbség az összes említett páros esetében nagyon kicsi. Annyira, hogy egyetlen további szavazó képes lett volna megfordítani nem csupán bármelyik, de akár mindegyik páros egymás közötti végső sorrendjét is egyszerre. Még úgy is, ha mind a 10 versenyzőt felírja a saját listájára. A párosok között ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoztak. Emiatt a végeredmény akár így is mutathatna:

1.-2. Senna és Schumacher
3.-4. Prost és Fangio
5.-6. Alonso és Lauda
7.-8. Räikkönen és Vettel
9.-10. Häkkinen és Mansell

A bevezetőben említettem, hogy a lineáris 10-9-8-...-2-1 pontrendszer szerint is meg fogom vizsgálni a legjobbak sorrendjét. Megtettem, és ezt a listát kaptam:

1. Senna (327 pont)
2. Schumacher (310 pont)
3. Prost (207 pont)
4. Fangio (178 pont)
5. Alonso (168 pont)
6. Lauda (162 pont)
7. Vettel (92 pont)
8. Räikkönen (85 pont)
9. Häkkinen (71 pont)
10. Mansell (62 pont)

Látható, hogy az előzetes várakozásomnak megfelelően lényegében semmin sem változtatott a pontrendszer módosítása. Az egyetlen eltérés, hogy az egyik majdnem holtversenyes páros, Räikkönen és Vettel helyet cseréltek. Mivel azonban mind az öt páros esetében kicsi volt a különbség, az lett volna a meglepő, ha minden változatlan marad.

Remélem, hogy érdekesnek találtátok a cikket. Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta, illetve külön köszönöm azoknak, akik szavazatukkal segítették a létrejöttét!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.