2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.

[ ÚJ TESZT ]

Statisztika: Pilótapreferenciák

Láthattuk tehát a legjobbak sorrendjét bizonyos csapatpreferenciák (illetve antipreferenciák) mellett.
Felmerülhet azonban a kérdés, hogy hogyan is festenek vajon ezek a listák, ha a pilótapreferenciákat vizsgáljuk?

Először az egyes versenyzőket nem kedvelő szurkolók véleménye alapján készült eredményeket ismertetem. Kizárólag olyan szavazatokat vettem figyelembe, melyeknél a kedvenc versenyzők listája hiánytalan volt, továbbá nem szerepelt rajta az adott pilóta.

Vettel drukkerek nélkül

1. Alonso 77%
2. Vettel 50%
3. Hamilton 36%
4. Räikkönen 28%

Alonso drukkerek nélkül

1. Alonso 60%
2. Vettel 60%
3. Hamilton 37%
4. Räikkönen 32%

Hamilton drukkerek nélkül

1. Alonso 65%
2. Vettel 64%
3. Räikkönen 30%
4. Hamilton 23%

Räikkönen drukkerek nélkül

1. Alonso 68%
2. Vettel 64%
3. Hamilton 45%
4. Räikkönen 8%

Ami a csapat - pilóta keresztpreferenciákat illeti, a Red Bull és a Vettel szurkolók között a legerősebb a korreláció. Így nem jelent nagy meglepetést, hogy Alonso a Vettel szurkolók kihagyásával örvend a legnagyobb elismerésnek.

Látható az is, hogy a Ferrari és az Alonso szurkolók között kisebb az átfedés, mivel Vettel némileg jobb eredményt ért el a Hamilton illetve a Räikkönen drukkerek mellőzésével, mint az Alonso drukkerekével.

Természetes, hogy a legjobbakra szavazás során nem képesek tökéletesen eltekinteni elfogultságuktól a szurkolók. Az adatok elemzése során azt tapasztaltam ugyanakkor, hogy az elfogultság nem befolyásolta jelentősen és végképp nem döntően az eredményeket. Ezzel együtt érdemes pár szóban itt-ott kitérni erre a kérdésre.

Megvizsgálható például, hogy az egyes pilóták szurkolóit kizárva mennyire esik vissza az adott versenyző elismertsége a referenciaértékhez (vagyis a végeredményhez) viszonyítva. Nos, míg Vettel és Alonso mindössze pontjai 6 illetve 16%-át veszti el, addig Hamilton esetében 41, Räikkönen esetében pedig 68%-os csökkenés látható, ha saját szurkolóinak véleményét nem vesszük figyelembe.

A következő eredmények az egyes versenyzőket kedvelő válaszadók véleményét tükrözik. Egy szavazat itt akkor számított, ha az adott fórumozó kedvencei között szerepelt az adott versenyző.

Vettel szurkolói

Sebastian Vettel

1. Vettel 73%
2. Alonso 50%
3. Hamilton 30%
4. Räikkönen 30%

Alonso szurkolói

Fernando Alonso

1. Alonso 91%
2. Vettel 41%
3. Hamilton 31%
4. Räikkönen 24%

Hamilton szurkolói

Lewis Hamilton egy jól sikerült bukósisakja

1. Alonso 79%
2. Hamilton 59%
3. Vettel 35%
4. Räikkönen 26%

Räikkönen szurkolói

Kimi Räikkönen

1. Alonso 74%
2. Vettel 44%
3. Räikkönen 43%
4. Hamilton 31%

Az elfogultság mérésének egy másik módja, ha azt vizsgáljuk, hogy az adott pilóta mennyivel nagyobb elismertségnek örvend saját szurkolói körében, mint az összes szurkoló esetében. Az ily módon kapott felülértékelés mértéke Alonso esetében 30, Vettel drukkereinél 38, Hamilton szurkolóinál 51, míg Räikkönen kedvelői körében 72%.

Alonso extra elismertsége saját szurkolói körében tehát kisebb, mint Vettel, Hamilton vagy Räikkönen felülértékeltsége az őket kedvelő fórumozók között, ám eredendően nagyon magas elismertsége miatt ez mégis egy elképesztő, 91%-os értéket eredményez.

Az Alonsót ünneplő tömeg Monzában

Ráadásul ezáltal az első helyek túlnyomó többségét maga Alonso kapja saját kedvelőinél, így a többiek, de különösen Vettel elismertsége jóval alacsonyabb, mint a Ferrari szurkolói körében. A referenciaértéktől azonban nem tér el jelentősen.

Érdekesség, hogy míg a Ferrari drukkerei kicsit jobbnak, addig Alonso szurkolói némileg gyengébbnek tartják Vettelt az átlagos véleményhez képest. Ugyanakkor Vettel még gyengébben szerepelt Hamilton szurkolóinál és Kimi drukkerei esetében sem kapott sokkal több pontot.

A látszólagos ellentmondás (Vettel rendre több pontot gyűjtött az egyes versenyzők kedvelőit kihagyva kapott csoportok esetében, mint az adott versenyzők kedvelőinél) oka nem más, mint a különböző minta a két esetben: a versenyzők szurkolói csoportjainál sok olyan szavazó véleménye is számított, akik csak 1-2 pilótát jelöltek meg kedvencként.

Az értékek összehasonlítását pedig tovább nehezíti, hogy voltak olyanok is, akik egyáltalán nem jelöltek meg kedvenceket, így a részletezett listák egyikénél sem vehettem figyelembe a véleményüket, ám a referenciaértékek számolásánál igen.

Végül két speciális listával zárnám a sort. Az első azok véleményét tükrözi, akik sem Hamiltonnak, sem Vettelnek nem szorítanak.

Hamilton és Vettel nélkül

Hamilton & Vettel

1. Alonso 71%
2. Vettel 59%
3. Räikkönen 31%
4. Hamilton 25%

Az eredmény megerősíti, hogy Vettel elismertsége stabilabb és nagyobb, mint Hamiltoné. Sebastian nem csak megtartotta a referenciaértékét, de még növelt is rajta saját és Hamilton szurkolói csoportjának kizárásával. Ezzel szemben Hamilton sokat veszített a saját drukkerei kitiltásával, hiszen így még Räikkönen is simán megelőzi és pontjainak mindössze 64%-át kapta.

A második speciális lista azok szavazatai alapján készült, akik sem Alonsót, sem Vettelt nem kedvelik.

Vettel és Alonso nélkül

Vettel & Alonso

1. Alonso 65%
2. Vettel 56%
3. Hamilton 38%
4. Räikkönen 33%

Érdekes módon Vettel és Alonso szurkolóinak kitiltásából Räikkönen profitált a legtöbbet, ám ezzel együtt is maradt a 4. helyen. Míg Alonso valamennyit veszített, addig Vettel kicsit javított a referenciaértékéhez képest, de kettejüket még így is csaknem 10% választja el a kapott pontokat tekintve.

Összefoglalva kijelenthető, hogy Alonso és Vettel elismertsége a legstabilabb a versenyzők közül. Alonso nem a saját vagy a Ferrari drukkereinek köszönheti első helyét, hiszen ezek szurkolók véleményétől eltekintve is stabilan az első helyen végzett.

Sőt, majdnem minden szurkolói csoport őt tartja ma a legjobb versenyzőnek. Egyedül akkor csúszik le a dobogó tetejéről, ha kizárólag Vettel vagy a Red Bull szurkolóit kérdezzük meg.

Ami Vettelt illeti, az ő második helye is kétségek nélküli. Imponálóan veri Hamiltont a kettejük drukkerei kitiltásával kapott szurkolói csoportban és meglepően erős az elismertsége a Ferrari szurkolói körében is.

Hamilton harmadik helye sem forgott veszélyben. Ugyanakkor érezhetően sokat számított nála, hogy saját szurkolói véleményét figyelembe vesszük-e az adott szurkolói csoportban, vagy nem.
Räikkönen 1-2 ritka kivételtől eltekintve minden listán ott végzett, ahol a végeredmény is listázza, azaz a negyedik helyen. Meglepő volt, hogy a McLaren drukkerei tartják a legtöbbre.

Elfogultság terén azt tapasztaltam, hogy bár nincs döntő hatással az eredményre, azért megfigyelhető. Míg Alonso és Vettel esetében a mértéke legfeljebb közepes, addig Hamilton és főleg Räikkönen esetében komoly elfogultság figyelhető meg, mely jelentősen befolyásolja a saját szurkolóik legjobbakról kialakult véleményét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.