2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

A Forma-1 kedvencei és legjobbjai

A mai F1 kedvenc pilótái és csapatai. Statisztika. Szavazás. Prohardveres felmérés, második rész.

[ ÚJ TESZT ]

Kedvenc versenyzők - felsőház

6. Sebastian Vettel (57 pont)

Sebastian Vettel

A felmérés egyik nagy kérdése az volt, vajon a zsinórban négy VB címet szerző Vettel hol végez a népszerűségi listán. Sejthető volt, hogy nem nyeri meg, de a pontos pozíciót nehéz lett volna megtippelni. A hatodik hely mindenesetre némileg talán gyengébb a vártnál, én például negyediknek vártam volna.

Teljesítménye idén közel makulátlan volt és bizonyára szerzett új híveket magának, de a Multi21 botrány kapcsán meggyőződésem, hogy el is veszített jó párat. Hogy viszonylagos népszerűtlensége milyen összefüggésben lehet/befolyásolhatja-e a legjobbak listáján elfoglalt második pozícióját, nagy kérdés. Mint a bevezetőben említettem, sokak szerint mindenképpen. De mi az igazság? Jelen cikkemben külön oldalon foglalkozom ezzel a kérdéssel.

5. Jenson Button (60 pont)

Jenson Button

Vettel esetében meglepetés volt viszonylagos népszerűtlensége, Button és Hülkenberg esetében ugyanez mondható viszonylagos népszerűségükről. Jenson idei éve nagyjából annyira volt szürke, mint amennyire az autója - mind átvitt, mind a szó szoros értelmében. Bár elverte az újonc Perezt, a fölénye közel sem volt meggyőző, pedig a fiatal mexikói első (és egyben utolsó?) évét töltötte a McLarennél, és összességében sem nevezhető nagyon tapasztaltnak.

A rutinos brit versenyző idén új csapattársat kap, egy még Pereznél is tapasztalatlanabb újoncot, akit mindenképp vernie illene. Bár ki tudja, ugyanezt mondták annak idején Alonso és Hamilton párosával kapcsolatban és tudjuk, mi lett belőle.

4. Nico Hülkenberg (88 pont)

Nico Hülkenberg

A fiatal német jól szerepelt már a legjobbak rangsorában is, ám ezúttal még előkelőbb pozícióban végzett. Rendszeresen végez előkelőbb helyen, mint amit aktuális autóját figyelembe véve várna tőle az egyszeri szurkoló, ez pedig tuti recept a népszerűség felé.

Hülkenberget mindazonáltal egyelőre nem legnagyobb kedvencként emlegetitek, inkább amolyan szimpatikus fickóként, akinek szívesen szorítotok a nagy favorit(ok) mellett is. Ezt jól példázza az, hogy Nico az őt a stabil negyedik helyre repítő pontszámát egy első, 5 második és 12! harmadik helyezéssel szedte össze.

Ezzel összesen 18 jelölést gyűjtött, többet, mint bárki más, a győztesünket és a harmadik helyezettet leszámítva. Utóbbitól is csak egyetlen vokssal maradt le. Ami a jövőjét illeti, 2014-re ismét csapatot vált, ám ezúttal legalább nem evez ismeretlen vizekre, hiszen visszatér a Force Indiához. Más kérdés, hogy ő minden bizonnyal jobban örült volna az ismeretlen (vörös? fekete-arany?) vizeknek... Ezzel együtt, ha továbbra is így folytatja, igazi közönségkedvenccé válhat.

3. Lewis Hamilton (126 pont)

Lewis Hamilton

A népszerűségi lista első helye egy pillanatig sem volt kérdéses, a második azonban annál inkább. Végül Hamilton két ponttal lecsúszott róla, de így is egyértelmű, hogy rengetegen szorítotok 2008 világbajnokának. Míg Hülkenberg 18, addig Hamilton 19 jelölést kapott, ám mégis jóval több pontot gyűjtött, mert esetében a szavazatok eloszlása sokkal egyenletesebb volt.

2. Fernando Alonso (128 pont)

Fernando Alonso

Alonsót kevesebben kedvelitek, mint a mögötte végző két pilóta bármelyikét, ám sok első helyének köszönhetően előttük végzett. Tíz fórumozó is első helyen jelölte meg kedvencei között. Vettelel szemben tetemes a pontelőnye, tehát kimondható, hogy egyelőre jóval népszerűbb nagy riválisánál.

Nagy titkot nem árulok most már el azzal, hogy az első helyen Kimi Räikkönen végzett. Ezzel Alonso nem csupán a mezőny egyik legjobb, de az egyértelműen legnépszerűbb pilótáját kapja maga mellé 2014-re. Komoly kihívás lesz ez számára, és nagyon nem mindegy, hogy hogy végződik kettejük csörtéje.

1. Kimi Räikkönen (182 pont)

Kimi Räikkönen

Räikkönen első helyéhez kétség sem férhetett. Előzetesen is számítani lehetett rá, hogy első lesz, vagy második helyen végez Alonso mögött, ám pontelőnye számomra meglepő. Jóval több, összesen 24 jelölést kapott, mint bárki más, ezen belül 11 első helyes szavazatot. Idei teljesítménye talán egy árnyalattal halványabb volt a tavalyinál, ám még így is magabiztosan verte a rengeteget fejlődő Grosjeant. Sok évértékelés látott napvilágot, melyek Grosjean egész éves teljesítményét jobbnak látták, mint Kimiét. Személy szerint nem értek egyet ezekkel a véleményekkel.

Räikkönen 51 ponttal többet gyűjtött csapattársánál, ráadásul mindezt úgy, hogy két futammal kevesebben vett részt. (Ennek okait ne firtassuk, a kettejük által nyújtott teljesítményhez ugyanis nem sok köze van.) Szerintem rosszabb teljesítménnyel ez nehézkes lenne, azért meg ne emeljük piedesztálra Grosjeant, mert neki épp az évad vége sikerült jobban, míg Kiminek az eleje.

Räikkönen és a megérdemelt jutalom

Ha a jövőbe tekintünk, hatalmas feladat vár Räikkönenre. Azt az Alonsót kellene második Ferraris újoncévében elvernie, aki jelenleg a mezőny egyik legjobbja, és aki évek óta simán veri Massát. Ha Kiminek ez sikerül, azzal hatalmasat nőhet az ázsiója, arról nem is beszélve, hogy akár további VB címeket is begyűjthet. Egy biztos, kettejük párharca jó eséllyel az előttünk álló év legizgalmasabb csapaton belüli csatája lesz. De egészen biztosan a legjobban várt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.