2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A csendes és hűvös Asus ENGTX 550 Ti

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy VGA csendesebbé tétele és egy kis BIOS modding meleg nyári szombat estére hangolva.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, hűtés

Tesztünk alanya egy Asus gyártmányú ENGTX550 Ti DC/DI/1GD5 típusú VGA, melyen kisebb hűtés moddingot, illetve BIOS szinten egy kis alulfeszelést fogunk végrehajtani.

Főbb jellemzői:
-GPU órajel: 910 MHz
-Shader órajel: 1820 MHz
-Memória órajel: 4104 MHz ( 1026 MHz GDDR5 )
-Memória sávszélesség: 192 bit
-Memória mennyisége: 1 GB
-Hűtés: DirectCU

Egy rövid bekezdés erejéig kitérnék a hűtésre:

DirectCU:

Ahogy a képen is látható, igazából semmi extrát nem jelent az Asus által megalkotott feature, csupán annyit, hogy a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a GPU felületével, ezzel jobb hatásfokú hőelvezetést biztosítva a grafikus processzorunk számára.

Nálam lényeges szempont a PC halk működése. Amikor megvettem ezt a kártyát, bíztam benne, hogy nem kell majd tákolni, mert be fogja váltani a hozzá fűzött és több helyen is olvasott halk működéssel kapcsolatos reményeimet...Nem így lett.

A VGA már 2D üzemmódban, terheletlenül is úgy zúgott, mint egy méhkas, a játékok alatt produkált hangjáról nem is beszélve. Külön VGA hűtőre nem akartam költeni, így hát megpróbáltam egy kis házi bárkaccsal megoldani a problémát. Jelentem sikerült, ez lett belőle (a képek minőségéért elnézést kérek, de sem technikai, sem elméleti hátterem nincs, hogy jobb minőségűeket gyártsak) :

Igen, az ott egy Coolink Swif2 1200 (120 mm, 800rpm, maximális légszállítása 60.4 m3/h, zajszint 8,5 dB/A!), a gyári DirectCU hűtés bordájához rögzítve. Igaz, nem a legszebb látvány, de tökéletesen megfelel a VGA hűtésére és ami a legfontosabb: hangtalan. Fix 800 rpm-en pörög, semmi hangja és a kártyát is hűvösen tartja.

A gyári hűtővel sajnos nincsenek dokumentált eredményeim a hőmérsékletet illetően, mivel 1 napig volt a kártyán, viszont teszteket futtattam vele természetesen és teljes terhelés alatt a GPU hőmérséklete bizony elérte a 75-78 C fokot is, teljesen gyári beállítások mellett és iszonyatos zaj kíséretében.

Az "új hűtés" megtette áldásos hatását és a GPU hőmérséklete 70 C fok alatt maradt terhelés közben, de nekem ez sem volt elég, így hát nekiálltam, hogy alacsonyabb feszültségértékek mellett tudjam üzemeltetni a VGA-t.

A gyári GPU beállítások és hőmérsékletek moddolt hűtővel:
2D: 0,95 V--> 35 C fok
3D: 1,1625V--> 69 C fok

Az általam belőtt értékek és hőmérsékletek:
2D: 0,75V-->31 C fok
3D: 0,95V--> 59 C fok

Terhelés alatt sikerült a GPU-t 60 fok alatt tartani, szuper.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.