2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A csend szimfóniája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Előző írásom is ezen téma körül forgott és most itt a folytatás, azt is érdemes elolvasni,...

[ ÚJ TESZT ]

Előző írásom is ezen téma körül forgott és most itt a folytatás, azt is érdemes elolvasni, aki nem tette annak itt a lehetőség. [link]

[kép]

Miután megvolt a megfelelően halk VGA, jöhetett a többi zajkeltő eszköz eliminálása illetve halkítása.

Alaplap:
Elsőként olyan alaplap kellett amin nincsenek visító 3 centis vagy még kisebb ellenben kis méretüket meghazudtolóan nagy hangú szörnyetegek.
Miután ez megvolt jöhetett a másik fő zajkeltő egység, a proci hűtő.

CPU hűtő:
Olvasgattam a cikkeket és kis kutakodás után rátaláltam a Scythe Ninjára ismét, csak most mint vevő. Íme!

[kép]

Nem is tartott sokáig míg hozzájutottam egyhez, csak akadt egy kis probléma. Konkrétan, hogy nem minden alaplappal kompatibilis és a CPU foglalat mellett szobrozó kondik útban voltak a heatpipeoknak, na itt „kicsit” elkapott az ideg és nekiálltam hajlítani a kondikat amik nem a számomra és a hűtőnek megfelelő helyzetben voltak. (tudom állat vagyok már megaszondták páran . . . végülis csak kb 15° kellett hajlítani) Úgy voltam vele ha elpattan az egyik lába max forraszgatok (szerencsére erre nem lett szükség). Elég brutálisan nézett ki képről is a kicsike, hát élőben még nagyobbnak tűnt. A 25centi széles Thermaltake ház teljes szélességét kihasználja(ha kiszerelném a 92mm-es ventit akkor lenne kb 3 centi a plexiig), hihetetlen szerkezet.

[kép]

Mivel egy 2800+ S754 A64 az alany ezért bátorkodtam passzívan hajtani, persze a megfelelő házszellőztetésről gondoskodni kellett.

A karám:
Erről a Thermaltake Soprano ház tökéletesen gondoskodik is, gyárilag 2x12centis halknak mondott ventilátor van beépítve (annyira azért nem halk alaphelyzetben), és az oldallapba pedig egy 92mm-es venti előtte egy szúnyoghálóval.

[kép]

[kép]

[kép]

Na ez az amit nem érdemes bekapcsolni mert a szívóhang hallatán amit a rácson keresztül gerjesztett azt hittem egy 1600cm3-es sportmotor szűrőházában van a fejem! Szóval ez a versenyzőnk kiiktatva pedig ha be lenne kötve már 3 irányból lenne hűtve a Ninja, de így is szépen hűt úgyhogy nem kötözgetek, nem vagyok én nagymama!
Node vissza a szellőzéshez, ehhez szükség van némi helyre viszonylag kis légellenállással. Úgy értem összevissza lógó kábeleknek és szalag IDE-nek nincs helye, esztétikailag és áramlástanilag sem jó. Miután ezeket száműztem –3 fok a CPUnak!!! Amely kábelekre nem volt szükség azokat a legfelső 5,25”-os helyen elrejtettem amire szükség van azokat pedig körbetekertem egy ilyen ''bandázsolókábellel”.

[kép]

Leginkább esztétikai szempont. A ház elég nehéz így szépen elnyeli a merevlemezek okozta rezgéseket bár néha hallható némi rezgés a meghajtók felől, mikor nem teljesen egy frekvencián rezegnek a meghajtók. Elég kellemetlen hangot tud adni, erre még nem találtam ki semmit, majd alkalomadtán kiötlök valamit. (esetleg valami 5let?)

Előlapi szabályozópanel (Zalman MCF-1):

[kép]

Nos eddig nincs semmi extra, búgó PC túl nagy hűtéssel. Szükség volna némi szabályozásra, először gondolkodtam 3állású kapcsolókban, de végül egy Zalman MCF-1 mellett döntöttem. 4 szabályozó potméter és két 3 állású kapcsoló, ezekkel már igen szép eredményeket tudtam elérni a zaj csökkentésének terén. Sajnos semmiféle mérőműszer nem áll rendelkezésemre, amivel konkrét eredményeket tudnék közölni, de az már mond valamit talán, hogy a merevlemezek hangja a legnagyobb a ketrecben. Fontosnak tartanám megemlíteni, hogy akinek velem egyetemben ''nemcsavarozós” számítógépháza van az 10x gondolja meg, hogy vesz-e előlapi panelt ugyanis a gyors csatlakoztatókkal nem fogja tudni berakni a helyére! Azért semmi sem megoldhatatlan fixálva van a cucc kis ügyeskedéssel.

Táp:
Végül szükség volt egy tápra is, előző tápomat 300W Chieftec egy 8cm-es venti társaságában eladtam (nagyon halk volt) helyette kellett egy újabbat keresgélni, a választásom az FSP 350PNF-re esett 12cm lapáttal az aljában. Tényleg nem hangos de lehetne csendesebb is, ez úton közölném, ha valaki csendes PC-t szeretne az inkább válasszon Chieftecet, halkabb mint ezek az olcsóbb FSP-k. Vagy ha vastag a pénztárca akkor passzív táp . . .
Készítettem egy kisebb tesztet a terheletlen állapotokról, 5V-on és 12V-on futó szellőzéssel is, íme az eredmények 28fokos szobahőmérséklet mellett. A tesztekhez annyit tennék, hozzá, hogy a gyárilag 1800MHz-es processzor a hétköznapokban és a teszt alatt is 2250MHz-n ketyegett.

Teszt:
5V:
- CPU __________________ 48°C
- Alaplap _______________ 34°C
- Maxtor 80GB ___________ 43°C
- Samsung 160GB ________ 39°C
- SanyaPoWeR Geforce 6600 50°C (az új házban 6-7 fokkal melegebb szobában!)

12V:
- CPU __________________ 46°C
- Alaplap _______________ 31°C
- Maxtor 80GB ___________ 38°C
- Samsung 160GB ________ 35°C
- SanyaPoWeR Geforce 6600 48°C (az új házban 6-7 fokkal melegebb szobában!)


Üdv!
Sanya

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.