2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A CPU-limit nyomában 2.

A Crysis 3 után elvégeztem a DOOM "boncolását" is CPU-szempontból számos érdekes eredménnyel.

[ ÚJ TESZT ]

DOOM - Vulkan renderer

Vajon az előző oldalon látott furcsaságok mennyire tudhatók be az OpenGL sajátosságainak? A DOOM egyik fő értéke a Vulkan renderer, ezen az oldalon a low level API eredményeit elemzem önmagukban. Az OpenGL-esekkel való összevetés sem marad el, persze :)

A CPU-limit evolúciója

Az alapmérések a következőket mutatják:

Meglepetés: a Vulkan mérésekből 3 totálisan VGA-limitált, ezért a két fullHD-s mérés teljesen egyforma eredményt ad. HD-ben az FPS a gyári 6100 mellett közel duplája a fullHD-snek (ez is érdekes, ennyire pixel-heavy motorral eddig nem találkoztam), míg a leskálázott CPU teljesítmény mellett már jóval kevesebb FPS-t kapunk, és végre láthatóan CPU-limites a mérés.

Átfogó teszt gyenge CPU mellett

Nézzük meg az összes eredményt a 2C2T, 2 GHz konfigurációban:

Ahogy az előző grafikonból sejteni lehetett, a fullHD-s mérések GPU-limitáltak, és itt is látható, hogy a Low preset és az Ultra preset + TSSAA között mindössze 30% a sebességkülönbség, tehát nem az OpenGL "hülyesége" miatt voltak ilyenek a számok az előző oldalon. A két HD-s mérés nagyjából-egészében CPU-limites, az összes beállítás kimaxolása már egy kicsit a GPU-t is limitáló tényezővé teszi, ez inkább csak a minimum FPS-eken látható.

A gyári i3 eredményei

Ahogy az OpenGL esetében, itt is megmértem, mit tud a "normális" 6100:

Itt aztán sok látnivaló nincs, teljes VGA-limit mind a négy mérésben - a VGA pedig sokkal érzékenyebb a pixelek számára, mint a beállításokra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Ryzen 3 1200 VS RX 570

    A Ryzen 3 1200 (vagy a hasonló i3-ak) nem elegendő egy RX 570 szintű VGA kihajtásához. Vagy mégis?

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.