2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 808 - A három muskétás

A már hivatalosan is az utolsó Symbian okostelefonról olvashattok, a Nokia 808 PureView-ról.

[ ÚJ TESZT ]

Vásárlás - Feeling

Hol vásároljak?

Lehetőleg ott, ahol ha baj van a telefonnal, nem fognak elhajtani minket. Egyszerű az ok. Nem tömegcikk, és a javítása azon túl is okozhat gondot, hogy az eladó bolt hajlik a problémánk megoldására. Képzeljük csak el mi történik, ha az 1 + 234 év garis telefonunkat, amit amúgy bőven 100 ezer alatt vettünk, fogjuk és visszavisszük, hogy kamerahibás.
A Nokiától tudom, hogy egyetlen pixelhibára már cserélik a kamerát. Hozzátéve, ez egy nagyon-nagyon drága alkatrész. Persze ez akkor igaz, ha a készülék hivatalos Nokia garanciás. Ez elég ritka, eltűntek szépen lassan a piacról. Ami meg fellelhető, az bőven 100 ezer fölött kapható kézhez. Én ebből a megfontolásból vettem telenorost. Ott a garancia hivatalos Nokiás, és még csak nem is kell egyben kipengetni érte az a kicsit kevesebb, mint 100 ezret.

A GSM boltokkal nem tudom, mi a helyzet, de nem kívánom senkinek azt, hogy vissza kelljen vinnie. GSM bolt vs. Nokia garancia! Létezik harmadik alternatíva is. Ez a szembecsukós verzió. Olcsó, garancia nélküli, és ráadásul új. Ezzel is lehet próbálkozni. A későbbiekben virtuálisan szét is szedjük a telefont, mire lehet számítani meghibásodás esetén.

Hands On - Kézbe véve:

N8 után, aminek jellemzően sima tapintása volt, a 808-as kicsit olyan, mintha érdes lenne a burkolat felülete. Közelről megnézve valóban nem simára fújt, mint az előd. A súlya közelít a 200g-hoz. Ez a másik dolog, amin kiakadnak. Én úgy vagyok vele, hogy a 216 g-os E90-et nem übereli. Személy szerint tetszik is, hogy van benne valami. Az anyaghasználattal nincs különösebb baj. Amiben látok némi kivetni valót, az a hátlap, mely pattintós elven működik. Aki sokat vált SIM-et, annak előbb-utóbb elkopik, és nyomkodás közben olyan érzést kelt, mintha elmozdulna.

Tapasztalatból mondom, hogy érdesség ide vagy oda, nagyon könnyen kezd rá hatni a gravitáció. Hála Istennek, hóba ejtettem be, nem pedig betonra. Ez az én hülyeségem volt, mert vigyázok rá, és nem úgy veszem elő mint ahogy sokan szokták a telefonjukat. Az enyém még a keményen olajos környezetben is csili-vili állapotban marad. Elő-elő fordul, hogy ha csörög, nem veszem elő, mert hozzá nem nyúlok piszkos kézzel :P Ennyit nem ér meg a főnök, tudom, hogy valamit akar. :)

Három színben kapható: fekete, fehér, piros. A sorrend az előfordulásukat jelzi. A fekete a tömegcikk, a piros ritka. Fehérből pedig valamivel több van, mint pirosból.
A feketén nem hajlamos mutatkozni a rárakódott kosz. Fényben azonban gyalázatos képet tud festeni. A fehéren minden apró porszem meglátszik (keressétek meg a 41,5 megapixeles képen). Ezért sem lett nekem ilyen. A piros átmenetes, mert ugyan látni rajta az olajos ujjlenyomatot, de könnyen eltávolítható, és valamivel nehezebb is észrevenni.

A doboz a mai trendeknek megfelelően apró, kicsivel nagyobb, mint maga a készülék. Gyári tartozékként kapunk egy USB töltőt, egy adatkábelt, ami egyben a töltő is. Ha tovább kutakodunk, előkerül egy WH-209-es agybadugós füles, leírás és az 1400 mAh-s akku.
Nem vagyok benne biztos, de érzésem szerint egy HDMI kábelnek is kellene itt lenni, a gond csak az, hogy Magyarország más dimenzió.

Ezért külön megvásároltam. Erről annyit mondanék, hogy tökéletesen együtt tud működni a Samsung 2494HS-el. Kész élmény használni! >> Rövid bemutató

Kezdetek:

N8 után semmiféle gondot nem okozott a felépítése és használata. Tudtam, mire számíthatok, tisztában voltam az apró kis hülyeségeivel, a sorrendiség fontosságával és kb. mindennel. A 808-as tulajdonképpen egy jól felturbózott N8-as. Nem csak hardveresen, de szoftveresen is kapott némi pluszt. Amiben óriási változás történt, az a méret, súly, és kialakítás.

Elkövettem egy hibát rögtön az elején. A FP1-et OTA-n keresztül frissítettem FP2-re, majd beállítottam. Nem tudtam, hogy ha alapból FP2-est telepítek rá Phoenix-szel, akkor kissé változik a telefon. Az elején küzdöttem kamerahibákkal amiket a szenzornak tudtam be, végül egy program hibája miatt kapott a telefon egy teljes újrahúzást. Ekkor jött rendbe minden. Pl. kamera, Abode Reader nem light, hanem full lett, és még sorolhatnám.

CameraPro 41,5 Mp

Original Camera Software 38 Mp

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

  • Nokia Camera gyorstalpaló

    Szeretnél minél jobb képeket készíteni Nokia telefonoddal? A cikkből mindent megtudhatsz erről!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.