2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 808 - A három muskétás

A már hivatalosan is az utolsó Symbian okostelefonról olvashattok, a Nokia 808 PureView-ról.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver telepítése - Csinosítgatás

Engedjétek meg, hogy a szoftveres részre ugorjak, mindenféle miért nélkül. Itt lehet valamit tenni a használhatóság és a felhasználói élmény növelésének érdekében.

Nincs lelki erőm újra leírni azt, amit az N8-nál ([link]). Pontosan ugyanazt kell csinálni mindkét esetben, kivétel ez alól, hogy az RM-807 kell nekünk, és egy friss Phoenix, ami ismeri ezt az RM kódot.
Talán még annyit tennék hozzá, hogy amikor várakozik a Phoenix a szoftver telepítésére, akkor az N8-cal ellentétben itt a kivehető akku miatt az eljárás az, hogy akku ki, adatkábel csatlakoztat, akku be, és bekapcsológombot nyomva tartani, míg el nem indul a folyamat.

A navifirm a cikk megjelenésére már bezárta kapuit, a Nokia letiltotta a hozzáférést. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet letölteni a szoftvereket, csak annyit, hogy a jelek szerint nem jelennek meg itt az új frissítések. Hála égnek, a nekünk kellő 1508-ra végződő 059M970-es kód (808 Black) éppen belefért az időbe. Ezt a kódot kapják azok a telefonok, amiket ebbe a régióba (MO és környéke) szántak. Ebben biztosan van magyar nyelv.

Azt nem tudom, más országokban miként jártak el szoftveres téren, de az biztos, hogy mi függő telefon esetén is a független érintetlen szoftvert kapjuk meg. Egyszerűen szerintem lusták voltak vele foglalkozni, ami nekünk csak jó. Emlékezzünk csak az N8-ra, még ma is olvasni olyan hozzászólásokat, amiben arra várnak a felhasználók, hogy a Tré kiadja rá a Belle Refresh-t. Tartanak a garanciavesztéstől, mert más régiós szoftvert raknak rá. Ezt inkább nem folytatom, aki összefutott ott velem, az tudja, mit gondolok.

jobb klikk a nagyobb méretért

Semmiféle egyéb módszert nem ajánlok szoftverezésre. Aki nem hiszi, annak elmesélem, milyen, amikor egy E7 nem megy, nem megy, de szervizben már igen. Ők nem suite-oznak!
A suite-ot fel se rakjátok! Max. akkor, ha képeket és egyéb dolgokat szeretnétek menteni. A térképeket sem innen telepítjük, hanem WiFin keresztül a térképtöltővel.

Fentebb emlegettem egy 1508-ra végződő szoftvert. Ez azért érdekes, mert még ma sem jelent meg OTA-n azoknak, akik hűek a Nokiához, bíznak a csodákban és várják a megváltást. Navifirmről kb. 1 hónapja tölthető, azóta használom. Megjelentek olyan irományok, miszerint ez egy gigantikus frissítés, meg így meg úgy gyorsul tőle a telefon. Jelentem a 1507 és a 1508 között én nem tapasztaltam különbséget. Talán annyit, hogy a Contre Jour gyakrabban indul hibamentesen.

Mindegy, melyik van fent, az egyéb frissítések meg fognak jelenni OTA-n. Pl. nagy képernyő javítás, Flickr-twitter-youtube feltöltés, több elem megosztása galériából, több elem küldése galériából, kameratulajdonságok elérése automatikus és kreatív üzemmódban is, stb...

Hallottam olyan híreket is, hogy ez egy visszavont szoftver. Én nem tudom... Jól működik. Mindenki döntse el, melyik kell neki.

Ha készen vagyunk a szoftverrel és bebootolt a telefon, tanítsuk meg neki a WiFinket, majd engedjük rá a szoftverfrissítésekre. Ha ezzel végzett, a térképeket indítsuk, és a térképtöltővel frissítsük az adatbázist. Következhet az áruház frissítése, amit az első indításkor kötelezően fel kell tenni, különben nem indul el a korábbi verzió. Ha ezzel is megvagyunk, ajánlom mindenkinek, hogy állítsa be a telefont, pl. SMS érvényességi idő, hívásidő-kijelzés és társai, tehát az alapokat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Csinosítgatás(virágnyelven):

Innentől kicsit virágnyelven írom, mert megint felhúzok valakit, és nem győzzük majd csitítgatni ;) A hogyan és a honnan nem lesz leírva. Megkérek mindenkit, PÜ-ben ne keressen.

Ugye a szoftvert kicsit átírtuk telepítés előtt, hogy a témahatásokat az E meghajtó effects mappájából olvassa be. Sajnos 808-nál csak így van lehetőség a gyárin kívüli hatások használatára. Oda kell figyelni, mit használunk, mert az N8-ra írtak nem biztos, hogy működnek 808-on. Pl. mert más a fájl elnevezése, vagy mert egyszerűen nem működik, de a legbosszantóbb az az, hogy a hatás alkalmazásakor kapunk egy fekete képernyőt, amit a menügomb kétszeri megnyomásával javíthatunk ki többek között. 5 db fő hatás van, amit én eleve törlök minden csomagból annak érdekében, hogy a tárcsázó, a zenelejátszó, és a beállítások menü ne sötétüljön el.

app_start.fxml
dialer_close.fxml
dialer_open.fxml
viewswitch_left.fxml
viewswitch_right.fxml

Persze már tudom, milyen fájl miért felel, kb. mire számíthatok stb. Még így is vannak apró bugok, de a használhatóságot nem különösebben akadályozza. Inkább csak lustaság, hogy nem mélyedtem bele 150 fájl miért-mit-hogyanjába.

Példa

***************************

Kitaláltak, vagy talán kiszivárogtattak néhány ügyes-ötletes, vagy éppen haszontalan dolgot a telefonhoz, amit én előszeretettel teszteltem. Van itt rejtett LED bekapcsolása, kamera mod, és pár finomság.

Folytassuk a rejtett piros LED bekapcsolásával. Ez a menügomb alatt található, és ha kettő fájlt megfelelő helyre másolunk be, akkor töltés alatt pirosan világít a gomb. Ha feltöltött az akkumulátor, a LED is kialszik. Haszontalannak tűnhet, de megspórolok egy képernyőzár oldást. Ha látom, hogy nem világít, készen van.

***************************

Következzen egy sokkal hasznosabb okosság is, ha már egyszer a telefon a kamerára gyúr. Maga az életrekeltés egy fájl telepítésével, és egy másik bemásolásával történik. Ez a Kamera Mod több felbontást tesz lehetővé. Nekem az a gyanúm, hogy a következő szoftverben gyárilag benne lesz ez is és a LED mod is.

***************************

Ezek voltak az értelmesebb módosítások. Az alábbi kettő már csak unaloműzésnek jó, meg talán arra, hogy jobb legyen ránézni a telefonra.

Joshlog Patch - Ezzel lehet átalakítani, beszínezni az akkumulátor ikont és társait. Ennek az életre keltése és változtatása valamivel nehezebb, mint az eddigiek. Első körben be kell másolni egy DLL fájlt a megadott helyre. Kétféle DLL létezik, a C és az E meghajtót megcélzó. Én az E meghajtósat választottam. Ezek után a belső memóriából kimásoltam ~390 db fájlt az E meghajtó megadott mappájába. A kívánt stílust felülírjuk, és újraindítjuk a telefont. Voilà, szép kék lett.

Ha cserélni akarunk, már nem fogja engedni a fájl felülírását, arra hivatkozva, hogy a fájl használatban van. Ekkor a telefont adattároló üzemmódba kell tenni és számítógépről bemásolni, majd újraindítani a készüléket, és kész.

***************************

Font Zoomer
Ő egy betűstílust és -méretet változtató program. Különlegessége, hogy áruházból is elérhető. :D

A sort lehetne folytatni, nagyon hosszan.....

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

  • Nokia Camera gyorstalpaló

    Szeretnél minél jobb képeket készíteni Nokia telefonoddal? A cikkből mindent megtudhatsz erről!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.