2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 808 - A három muskétás

A már hivatalosan is az utolsó Symbian okostelefonról olvashattok, a Nokia 808 PureView-ról.

[ ÚJ TESZT ]

Szétszerelés és a Symbian^3 2013-ban

Disassembly, azaz szedjük szét!

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a csavarok eltávolítása már garanciavesztéssel jár! Arról nem is beszélve, hogy egy elektrosztatikus kisülés (ESD) hazavághatja az egészet. Tehát miután a nagymama műszálas pulóverét ledobtuk, nem szabad egyből nekiesni, mert lesz egy papírnehezékünk. Egy 6230-ast tettem már így hűvösre.

A készülék hardveresen felépítése nincs túlbonyolítva. Ez alatt azt értem, hogy nagyon egyszerű szétszerelni és cseréni az alkatrészek többségét (Youtube-on megtalálható a videó). Aki szedett már szét telefont, annak pofonegyszerű lesz. A 8 db csavar után mindenféle nehézség nélkül leemelhetjük a burkolatot. Ebben az elemben találjuk az egyszerűen cserélhető alkatrészeket, ez szervizes szinten megfelel a Level 1-2-nek. Itt van a jack csatlakozó, a vaku, a GSM antenna, a csengő hangszóró (ez van a 6300-ban, vagy az E90-ben, igaz, ott kettőt is találunk).

Akinek az az álma, hogy más színű telefont használjon, annak nincs nehéz dolga, csak pénz kérdése, mint a legtöbb dolog a világban. Kb. 15 + 5 ezer forint és egy Torx csavarhúzó kell. Ez a keret és a hátlap ára. Meg kb. 10 perc és készen is vagyunk. Nagy vonalakban. :)

A microSIM és microSD kártyaolvasó is külön elem, flex-szel csatlakoztatva a fődarabhoz.

A lelke a kamera. Ezt is sikerült nagyon egyszerűen megoldani. Talán kicsivel hosszabb idő cserélni, mint mondjuk a csengőhangszórót. A kérdés mindössze a "honnan szerezzünk másikat?".

A mikrofon, a "billentyű"zár csúszkája, azaz minden gomb olyan hiba, ami nem javítható otthon egy csavarhúzóval. Ezek már Level 3-4 szintű hibák. Alaplaphibát meg jobb meg sem említeni.

Az alkatrészek nagy része beszerezhető ebay-ről, kamera ~35e, burkolat ~8e, stb. Akinek nagyon nagy szüksége lesz alkatrészre, ide biztosan fordulhat. Angliából hamar ideér. :) Sőt, már olyan alkatrészek is elérhetőek, amikhez Level 3-4 szintű felszerelés szükséges, pl. a microUSB csatlakozó.

Symbian^3 2013-ban:

A jelek szerint a cél az, hogy eltűnjön a süllyesztőben a rendszer is és a telefon is. Nem elég, hogy ettől zeng az internet, már a boltok sem ajánlják, sőt olyanról is hallottam, hogy kamu dumákkal elhessegetik az érdeklődőket a kedves eladók. A telenorban pl. én világosítottam fel az eladót arról, hogy ti bizony forgalmazzátok a telefont, úgyhogy jó lesz, ha utánanézel, mert nekem ez kell. Ügyfélszolgálat zaklatás hatására néhány nap múlva hívtak is, hogy Dunakeszin van még egy.

A Symbian manapság

A cikk ezen részének írásának pillanatában várunk egy frissítést, ami javít valamit a 2G/3G kapcsolódás körül. Én legalább ezen a téren, de kivárok. Majd ha OTA-n megjelenik, feltelepítem, de aki nagyon nem fér a bőrébe, most is felrakhatja SIS fájl formájában.
A jelek szerint még mindig történnek fejlesztések-hibajavítások, hála istennek.

Úgy gondolom, sokat fejlődött a OS az utóbbi időben. Főleg a külsősöknek köszönhetően (erről a későbbiekben videó). Mivel manapság a design elég nagy erővel bír, így erre is próbálnak gyúrni a készítők. Pontosan tudom, hogy a Pistikének, aki totál más környezetben mozog és se ideje se kedve foglalkozni a telefonnal (nem is ért hozzá), annak az a jó ha a redőny olyan gyorsan megy fel, ahogy meglökte, vagy éppen cigánykereket hány a menürendszer, amikor lapoz egy főképernyőt. Ez váltja ki belőle a Must Have érzést.
Ha neki még azzal kellene foglalkozni, hogy milyen úton-módon telepítse fel azt a programot, amivel elő lehet csalni valami grafikát a telefonból, vagy éppen hogy netet osszon meg, hát nem biztos, hogy megvásárolná a telefont. Az a trend, hogy tepsi megvesz, bekapcsol, és azonnal megkérdezi mi a jelszó a fb-hez. A kényelem elvárás. Engem ez untat. Kell valami, amit kialakítok, és onnantól az "saját". Ezért is ódzkodom a hard reset-től, egy nap kell, mire mindent visszaállítok, de legalább valami egyedit alakítottam ki.

Ez a rendszer csak most jutott el arra a szintre, hogy kicsit felvegye a versenyt a többiekkel megjelenés terén. Az alap S^3-hoz képest ez már óriási fejlődés.

Az alap Symbian^3

Kicsit nézzünk vissza az N8-ra. Amikor a kedves tulajdonos megvásárolta és bekapcsolta, látott egy áttűnésektől mentes, unalmas menürendszert. Ahhoz, hogy a gyári témahatást be tudjuk kapcsolni, be kellett mászni a témákba, és ott nyomni egy opciókat:

Kérdem én: Miért kell ezt eldugni és miért kell alapból kikapcsolni? Kinek fáj ez? Mert esetleg kevesebbet megy a telefon? Garantálom, hogy úgy is kétszer annyit fog, mint egy droid. Sokszor látom, hogy azok, akiknek közük nincs a Nokiához (pl. allstar), sokkal többet tesznek a rendszerért, mint azok, akik ott ülnek a fűtött kis irodájukban. Miért nem lehetett kialakítani egy olyan szoftveres környezetet, amivel a témahatásokat lehet telepíteni? Áruházból megvásárol, és a beépített, vagy épp szintén innen megvásárolt programmal alkalmaz. Megmozgatja a készítőket, anyagilag is jó lett volna a cégnek, egyszóval történik valami. Soha nem történt semmi. Nézzünk rá egy 7650-esre. Ugyanazt láttuk a közelmúltig. Mint egy rohadó állóvíz. Most, hogy lassan lassan történnek dolgok, már késő. A trutyit akarjuk felkavarni és kitakarítani? Korábban kellett volna. Sok ilyen dolog van a Symbian körül. Nem fér az ember fejébe a "miért"! Folytathatnám a képernyőzár kérdésével is, de a hardverbe is bele lehetne kötni.

Ameddig MMMOOO, Harald Meyer, Alexander Fokin, MrAlshahawy és társai tesznek a rendszerért, addig nem lesz nagy baj.Ha megfigyelitek ezeket a külsős programokat, láthatjátok, hogy több design elemet tartalmaznak, mint maga a telefon (alapesetben). Bennem felmerül egy újabb kérdés: miért nem lehetett ezeket beleintegrálni a szoftverbe gyárilag? Konkrétan azon csodálkoztam a kezdetek kezdetén, hogy egy program About fülének előugrása több grafikai elemet tartalmazott, mint bármi más, amit addig a telefonban láttam.

Folytathatnám a sort a FlickrUP nevű programmal, ami gyönyörűen fut az egymagos processzoron, mégis szép és látványos. Pedig csak egy nyamvadt képfeltöltő alkalmazás. Ha ezeket korábban bedobják, és nem külön programként, akkor most nem itt tartanánk.

A következőkben láthattok néhány rövid videót, amiben pár jelentéktelen, olcsó (vagy épp ingyenes) alkalmazás lesz látható. Érdekességük az, hogy van grafikájuk. Ezekből gondolom azt, hogy megmérgezték a rendszert, ami abból állt, hogy hagyták lemaradni. Nem hiszem el, hogy 2 éve nem tudták volna ezeket megírni.

dUnlock 1.1 by Alexander Fokin

Bubble Unlock 1.0 by MMMOOO

Shake Unlock Pro 1.0 by MMMOOO

FlickrUP 4.02

Az áruház annak ellenére szolgál érdekességekkel, hogy Symbian van előtte. Mennyivel másabb lett volna a sorsa, ha ezek egy része gyárilag telepített? Erről ennyit!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Nokia Lumia 520

    Kellemes meglepetés a Lumia „leggyengébb” terméke, szerintem ár/érték arányban a lehető legjobb.

  • Nokia Camera gyorstalpaló

    Szeretnél minél jobb képeket készíteni Nokia telefonoddal? A cikkből mindent megtudhatsz erről!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.