2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

9800GX2 tápellátás mizéria

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Tehát elhatároztam, hogy jó lenne egy tuti GX2! Jókat írnak róla, tényleg alsó hangon...

[ ÚJ TESZT ]

Tehát elhatároztam, hogy jó lenne egy tuti GX2! Jókat írnak róla, tényleg alsó hangon teker 14 ezer pontot 3DM06-ban és akinek egy PCI-aljzata van annak ideális megoldás a multi-GPU-ra. Van a jó kis Aerocool M40-es házam; előző BLOG-om és láttam, hogy van még abban hely. Meg maradt még pár flex korongom is :D Úgyhogy belevetettem magam a GX2-es bepaszírozásába az M40-be.

De rafkós voltam és előtte kipróbáltam. Ekkor ért a nagy meglepetés. A 600W-os Zalman tápom nem bírta meghajtani rendesen. Hosszas kísérletezgetés után beindult a kártya rendesen, de komolyabb terhelésre eldobta magát a rendszer. Oké, hogy aki vesz egy nettó 100.000,- Forintos kártyát az ne nyavalyogjon, hanem vegyen hozzá egy rendes tápot. Igen de az nVIDIA weblapján talán 20 féle táp van ami GX2 kompatibilis, és nem olcsó tápok, átlag 30 ezer feletti az áruk. Ezért nekiálltam kibogozni ezt a csomót!

Az alábbiakban a GX2 tápáramkörének a lelkivilágát szeretném ismertetni. Van rajta egy 8 pin-es és egy 6 pin-es tápaljzat. Az ember azt hinné, hogy a 8 pin-esen több áramot tud felvenni a de nem. Ez az aljzat arra szolgál, hogy több ágon tudjon felvenni áramot, ezzel megosztva a tápegység terhelését, kímélve azt. És ami a rafinéria ebben, hogy a kártya nem a +12V-os bemenő ágat nézi, hanem azt, hogy ezek az ágak ne legyenek "összetestelve"!
Azoknak akiknek nincsen olyan tápjuk amin van 8 pin-es és 6 pin-es tápcsatlakozó, ezért adnak a 8 pin-es csatlakozóhoz egy Y kábelt amivel a két 6 pin-es PCI-E csatlakozónkat tudjuk rákötni, és egy szokásos 6 pin-eshez egy további Y kábelt amire két MOLEX (régebbi vinyó és CD tápcsati) csatlakozót lehet dugni. DE! És a lényeg itt jön; a kártya figyeli, ugyancsak a testelésen keresztül, hogy a MOLEX-es 6 pin-es körön se legyenek további fogyasztók! Ha azon az ágon van még további MOLEX csati és azokat valami perifériába dugjuk akkor azokat "észreveszi" és - most jön a fura dolog - a 8 pin-es csatlakozót átkapcsolja pirosra és a kártya nem ad képet!
Végül úgy oldottam meg, hogy kimértem a tápom egyik különálló ágát és arról leágaztattam a testelést és azt vezettem oda a 8 pin-es csatlakozóhoz! A képen egy adapter van ami egy floppy csatiról veszi le a független testet:

A bűnös 8 pin-es:

És a csattanó a történet végére; a kártya bent van, megy is rendesen, a tápcsatlakozók zöldek, a szám a fülemig ér, és ekkor jött a hideg zuhany, be akartam a CD meghajtókat is kötni:

A kártya rálógott a SATA csatlakozókra!! ÁÁÁÁááááá.....Megyek és beledőlök a kardomba! Szerencsére a nagyker visszavásárolta :D

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.