2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

5800 – A Nokia iPhone-ja

Egy rövid Gy. I. K. ami annál inkább hasznosabb az újdonsült 5800 tulajoknak

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

A Nokia első érintés-vezérelt telefonja, amit maga tervezett és gyártott illetve nagy sikerre tett szert. Nagy szó ez mivel az Ájfón hatás elérte a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező mobiltelefon gyártót is.
Mivel az első touchscreen mobil, ezért vannak olyan funkciói, amik még kissé nevetségesnek tűnnek.

Kinek ajánlott?

A Nokia 5800 tulajdonképpen egy multifunkciós telefon. Képes filmek, zenék lejátszására, Interneten való barangolásra, fotózásra, videofelvételre, navigálásra, de akár azt is megmondja neked, hogy a barátod, ismerősöd éppen népszerű-e vagy sem. Ez a sokfajta funkcionalitás a Symbian operációs rendszernek köszönhető. A telefonon S60 5th Edition (ismert még Symbian^1 néven is) érintés-vezérelt kiadása fut. Ez egy nyílt operációs rendszer, melyen a SIS fájlok mellett a JAVA programok is futtathatóak.

Külső:

Összeszerelés szempontjából megoszlik az 5800 táborában a vélemény. Valakinél jól össze van rakva, hézagok nincsenek, viszont vannak akiknél, a készülék jobb felső sarkában egy jókora (1mm) lyuk tátong. A telefon háromféle színben kapható: kék, vörös, szürke. Emellett van egy technikailag megegyező Navigation Edition, ami a normál XpressMusic-hoz képest egy fém előlapot és egy teljes értékű OVI Maps-ot tartalmaz.

[KÉP]

Körítés, avagy mit találunk a dobozban:

Sajnos a Nokiát is elérte a válság, így csökkenteniük kellett a doboz tartalmát. A jelenlegi csomagban található: sztereó fülhallgató, USB kábel, pengető, töltő, 1db stylus, 8GB-os SDHC kártya, CD és a telefon.

Kijelző:

A készülék kijelzője rezisztív, ami azt jelenti, hogy ezt a kijelzőt elsősorban ceruzával való navigálásra találták ki, de nem ijed meg az ujjal való matatástól sem. A rezisztív kijelzőnek nagy előnye, hogy nem a bőr általi érintést érzékeli, hanem a kijelző megnyomását, így akár kesztyűben is vezérelhető a telefon. A kijelző mérete 3,2”-os 640x360-as felbontású (Nokia szerint nHD). A telefonra ajánlott egy védőfólia, ami megvédi a karcolásoktól. Sok tulajnak BRANDO fóliája van a könnyű felhelyezés (nem, ez nem tampon), mosás, illetve karcállóság miatt. Többek között beszerezhető innen.

[KÉP]

Belső:

Az 5800 kijövetelekor egy 369Mhz-es ARM11-es processzor hajtotta a telefont kisebb nagyon sikerrel. Későbbi firmware frissítés keretében ezt megnövelték egészen 434Mhz-re. Ehhez 128 SDRAM és 81MB belső, illetve 8GB külső memóriát társítottak. A memóriakártyát lecserélve egészen 32GB-ig tudjuk bővíteni a telefon kapacitását, ami szinte mindenre elég.

Akkuidő:

1320 mAh-s akkumulátor (BL-5J, ez tartja életben az X6-ot) 2-3 napig tudja hajtani a telefont. Ez a mai telefonokhoz képest nagyon jónak számít, de egy két trükkel meg lehet még egy kicsit fejelni ezt az időt is.

Garancia:

A vásárlás helyétől függetlenül 2 év garancia jár. Egy év szolgáltatói, illetve egy év gyártói garancia. Persze ezek alól kivételt tesznek a helyi SarkiGSM boltokban vásárolt példányok, amikre általában helyi garancia vonatkozik.

Útmutató:

Itt meg lehet találni mindkettőt, természetesen magyar nyelven, emellett a telefonban található súgó használata erősen ajánlott, minden újonc tulajdonosoknak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.