2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

4th summer in the USA…

…szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

[ ÚJ TESZT ]

USS Becuna

1941-ben a hadba lépő Egyesült Államok már rendelkezett az év elején 6 Tambor-osztályú egységgel, amely felettébb impozáns mutatókkal bírt: a felszínen 20, merülésben majdnem 9 csomós sebességre volt képes, 35 másodperc alatt merült periszkópmélységre (60 láb), roppant erős szerkezetű volt, továbbá már passzív szonár is működött a fedélzeten. Ebből a tengeralattjáró-osztályból fejlesztették ki a későbbi igen sikeres Gato-osztályt, amikor is az egységeket alkalmassá tették nagytávolságú járőrözésre, módosították a diesel-meghajtást és megnövelték az akkumulátorok kapacitását is.

A GATO osztály sikerén felbuzdulva gyárak a legújabb típusra, a BALAO-ra koncentráltak. Az új hajó a korábban gyártottaktól nem igazán különbözött, leszámítva a megerősített hajótestet, és a módosított fedélzeti fegyvereket. A hajókon megjelent az addig csak kísérleti stádiumban létező radarrendszer is. A háború folyamán az amerikaiak összesen 118 darab Balao-osztályú tengeralattjárót építettek, ezzel a legnépesebb tengeralattjáró osztály jött létre amerikai hadiflottánál, és a "Gato-osztály" egységeivel együtt az amerikai tengeralattjáró flotta gerincét alkották. Az osztály névadó hajóját, az USS Balao-t (SS-285) a portsmouth-i Haditengerészeti Hajógyárban bocsátották vízre 1942 októberében, és 1943 februárjában állították szolgálatba.

(Ha valaki esetleg kedvet kapott, hogy egy tengeralattjáró kapitányaként kipróbálja magát, többek közt a fent említett hajóosztályok mindegyike is szerepel a Silent Hunter 4-ben, ami a Csendes-óceáni hadszíntérre kalauzolja el a vállalkozó szellemű játékosokat.)

Az USS Becuna-t a 1951-ben átalakították, és a hidegháború alatt az Atlanti-óceánon teljesített szolgálatot, de részt vett a koreai és a vietnámi háborúban is. A pályafutása végén kiképzőhajóvá alakították át, majd 1969-ben kivonták a hadrendből. Ugyanúgy, mint az USS Olympia az USS Balao is 1996-ban került a múzeum tulajdonába.


Elülső torpedószoba


Vészkijárat


Tisztek fürdője


Tisztek konyhája


Ez a rész a hajó központi része,


innen irányitottak mindent...

... és a létrán lehet feljutni a parancsnoki toronyba majd a hídra.


Rádiós szoba


Legénységi konyha...


...és mosogató..


...étkező...


...szállás...

...és WC


Snorkel = pipa (légzőcső), hogy periszkópmélységbe merülve is használható legyenek a dízel motorok


Hátsó torpedószoba

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.