2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

4th summer in the USA…

…szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

[ ÚJ TESZT ]

Montréal III. …

A kikötő

A világ legnagyobb folyami kikötője az óvárostól délre található, és 21 km hosszan húzódik a folyó partján a Victoria Pier (Viktória móló) végében áll az 50 m magas Sailors’ Memorial Tower (tengerészek emléktornya), azaz a Tour de l’Horloge (Óratorony), amelyet az első világháborúban elesett tengerészek emlékére állítottak.

A Szent Lőrinc-folyóba benyúló hosszú földnyelv csúcsán a Parc de la Cité du Havre (a kikötőváros parkja) látható, ahol az 1967-es világkiállításra megépítették az un. Habitat-ot, Moshe Safdie építész lakótömbjét.

Az Île Ste-Hélène (Szent Ilona sziget – St. Helen’s Island) közepén a Parc Hélène-de-Champlain foglalja el, a park keleti végén pedig a La Ronde vidámparkot találjuk. A parkban található Régi erődöt 1820-1824 között emelték, hogy az esetleges amerikai támadás ellen védjék a folyót és a várost, amelyre azonban soha nem került sor. Az erődben barakkok, fegyvertár és lőportár található, valamint Montréal és Kanada történetével kapcsolatos katonai eszközök, térképek és modellek. Az erődben katonai díszszemléket szoktak rendezni, melyek közül a legnépszerűbb a Festin du Gouverneur (Governor’s Feast, a Kormányzó Lakomája), ahol valódi 17. századi étkezésen vehetnek részt az érdeklődők korabeli ruhákba öltözött pincérekkel és mulattatókkal.

Az Île Notre-Dame (Notre-Dame Island, Miasszonyunk szigete), 1967-es világkiállításra kialakított mesterséges sziget, amelynek földjét a metró kiépítésekor kitermelt föld és törmelék segítségével emeltek. Ezen a szigeten terül el a Gilles Villeneuve-ről elnevezett Forma 1-es pálya.

Montréal belvárosától északra található az Olimpiai Park (Parc Olympique – Olimpic Park), ahol 1976-ban megrendezték a nyári olimpiát. Az Olympic Tower (Olimpiai torony) 175 m magas, melynek csúcsára drótkötélpálya visz fel, és tetejéről 80 km-es körpanorámát láthatunk. Innen látható az Olimpia Stadion is.

Az Olimpiai Stadionnal szemben található 75 hektáros botanikus kertet Jardin Botanique de Montréal-t 1931-ben alapította Marie-Victorin szerzetes. A Jardin de Chine (Kínai kert) „barátságkert”, melyet a Ming-dinasztia stílusában, ahol szeptember közepétől novemberig kínai selyemlámpásokkal rendezik meg a Magic of Lanterns (Lámpavarázs) ünnepséget. De található itt még japánkert és pavilon is, valamint rovargyűjtemény és terrárium is.

A Parc du Mont-Royale, Montréal királyi hegye 233 m magasan, melynek tetején esténként kivilágított kereszt áll. A feszületet Maisonneuve emelte, mert megfogadta, keresztet állít a hegyen, ha a település túléli az 1642-es, december 25-én tetőző árvizet. A parkot magát egyébként Frederick Law Olmsted amerikai tájkertépítő tervezte, aki a New York-i Central Park megálmodója volt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.