2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

4. Bacsis Retro Számítógép Kiállítása

"Még soha nem éreztem annyira, hogy van értelme annak amit csinálok".

[ ÚJ TESZT ]

Készüljünk fel a kiállításra

Szóval csak eljött 2018, és egyre beláthatóbb időn belülre került az idei BRSZK, azaz a Bacsis Retro Számítógép Kiállítása. Tudtam, hogy idén, azaz 2018-ban is meg fogom rendezni a kiállítást, annak ellenére, hogy minden évben elmondom, főleg az adott kiállítás előtti nap pakoláskor, hogy én aztán soha többet. Szóval január közepén egy átlagos szürke napon vettem egy nagy levegőt, és elkezdtem összeszedni fejben és fizikailag, hogy milyen gépekkel is készüljek az idei kiállításra.

Ahogy teltek a napok, úgy haladtam a kiállítandó gépek bekonfigurálásával, és ami fontosabb, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kellett fektetnem az egész rendezvény lebonyolításának a folyamatára. Tudtam, hogy nagyon sok gép lesz, és ehhez sok segítségre lesz szükségem, hiszen egyedül nem hogy az ideit, de még a tavalyi kiállítást sem tudtam volna összehozni. Szerencsére segítségből nem volt hiány, s ahogy közeledtünk a tavasz felé, úgy körvonalazódott, hogy ki fog tudni segíteni, kinek mi lesz a szerepe, és hogy egyáltalán hogy is fog kinézni a kiállítás.

Persze hiába a tökéletes szervezés, az embert akkor is érhetik meglepetések. És engem bizony értek. Az egyik ilyen pozitív meglepetés, hogy a kiállítás előtt 3 héttel megkeresett CocooN-z aki felajánlotta, hogy a kiállításon szívesen megjelenne, mint vendég kiállító egy igen impozáns videójáték-gyűjteménnyel színesíteni a rendezvényt. Természetesen nem mondtam nemet, hiszen ez ismét egy olyan dolog, ami óriásit lökött a kiállítás színvonalán.

De nem csak ez ért váratlanul, hanem a kiállítást megelőző napon felkeresett az M2 Petőfi Televízió főszerkesztője, hogy szívesen lejönnének a kiállításra, s forgatnának egy pár perces anyagot. Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy az én rendezvényem a 4 évvel ezelőtt még egy asztalsornyi gépparkból egészen idáig nőtte ki magát. Ez tényleg az én kiállításommal történik? Mondanom sem kell, hogy nagyon izgatottan vártam ezt az egészet.

Szép lassan elérkeztünk a kiállítást megelőző naphoz (2018. május 11.), azaz a kiállítás szokásos nulladik napjához. Idén is úgy mentem neki ennek a napnak, ha ezt túlélem, akkor már nem lehet gond.

A helyszín a szokásos fülei kultúrház volt, ezúttal is oda kellett felpakolni, ami a meló kisebbik része, s ott kellett a gépeket szépen elrendezve működésre bírni, és ez pedig a meló nagyobbik része volt. Előzetes egyeztetés után úgy alakult, hogy 17:00 magasságában tudunk előkészülni a kiállításra. Lényegében az összes barátomra szükségem volt, mindenkit befogtam, hogy segítsék a munkámat.

Én egész reggeltől készítettem elő a felszerelést, hogy majd csak be kelljen szórni az autókba a holmikat. Hogy minél gyorsabban megoldjuk ezt a feladatot, kora délután a házunk előterén átkelni már nem igazán lehetett.

Szerencsére több segítőkész kézre számíthattam a szállításban is, továbbá a munkánkat egy Ford Transit is könnyítette, mely segítségével (és pár személyautóval) 2 fordulóval a helyszínre vittük a kiállítandó számítógépeket, és egyéb kellékeket.

Először bepakoltunk...

Majd kipakoltunk...

Mint egy jó akciófilmben, előzetes leszervezés ide vagy oda, azért így is kijutott az izgalomból. Mint például, hogy kevés lesz az asztal. Nem kicsit. Nagyon. Újabb telefonálgatások jöttek, és tényleg mint egy filmben, hiába van asztal, az be van zárva, a kulcs nincs az illetékesnél, mert odaadta valakinek, aki meg elutazott, de esetleg van, akinek mégis van kulcsa hozzá, stb-stb. Szerencsére ezen a problémán is túllendültünk, persze jöttek az újabb gondok, hogy elszámoltam az elosztókat, és jócskán alulterveztem, vagy hogy nem győztünk variálni a fázisokkal, hogy elbírják a gépeket, és ne vagdossa le az automatát, de az is izgalmas volt, mikor az egyik XT-m füstgéppé változott. De a sorok helyett álljon itt egy 1,5 perces videó, ami kb. 5 órányi pakolást foglal magában:

Elmúlt éjfél, mire azt mondhattam, hogy a kiállítás az elvárt szint kb. 75%-át tudta. Még mindig nagyon sok munka volt hátra, de már mindenkinek lógott a nyelve, így hát aznapra befejeztük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.