2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

3D nyomtató építés a nulláról II.

Ilyen tempóval haladva pont leírom a teljes sztorit addig, míg a házi barkács teleportok el nem kezdenek terjedni idehaza…

[ ÚJ TESZT ]

Egyengessünk tengelyeket

Talán az egyik legnehezebben javítható hiba a görbe tengely, ha nincs megfelelő szerszám hozzá. Leszögezem, hogy tökéletes sosem lesz, ahhoz szükség lenne egy kiegyensúlyozó gépre vagy akár egy esztergára. Utóbbi még viszonylag könnyen elérhető, az előbbi már kevésbé. A tengelyeim esztergán lettek ellenőrizve a házi módszer után. Szerencsére csak minimális hiba volt bennük, így ha bátran nem is, de mindenképp ajánlom a következő módszert.

Az egész úgy működik, hogy a két prizmába lehetőleg a tengely két legtávolabbi pontját tesszük. A prizma helyettesíthető bármivel, amiben forogni tud a tengely, adja magát, hogy 608ZZ csapággyal is, ami biztosan van mindenkinél otthon, aki nyomtatót épít. Az „egyengető eszközt” érdemes lerögzíteni kétoldalú ragaccsal, vagy ami épp kézre esik. A jelölőfilccel, miközben kézzel forgatjuk a tengelyt, adott távolságot tartunk, így ha görbe a tengely, nyomot hagy rajta a festék. Amint ezen túl vagyunk, a filc nyománál óvatosan megkoppintjuk gumikalapáccsal vagy valami nem túl kemény eszközzel. A mértékét nem tudom megmondani, érezni kell. Nagyon kókány és végtelen egyszerű megoldás, ellenben tökéletesen működik. Forgatva a tengelyek hamar megmutatják magukban a hibát, ha radikális, akkor szemmel is látható lesz mozgás közben.

Ugyanez alkalmazható a menetes szárakra, esetleg golyós orsóra. Balra látható az egyengetett, de még csapággyal nem rögzített menetes szárak után produkált kalibráló macska.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.