2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

386-os PC a plafonon 1. rész

Egy olyan 386-os PC-ből hoztam ki a maximumot, ami még csak alig bejáratós.

[ ÚJ TESZT ]

Ötödik oldal

Szóval. Nem volt más választásom, mint alaplap csere! Irány a padlás, ahol a sok nem, vagy csak ritkán használatos kacatjaimat tárolom, és következő lépésbe ezt találtam:

Wow, micsoda fenevad! 8 memória foglalat, és cserélhető CPU! Továbbá az alaplapon bővíthető cache memóriáknak is van fent tartva hely, ott a memória foglalatok alatt. Igaz egy szem modul nincs benne, de nem baj, mégis csak egy 386DX-el van dolgunk. Összeraktam az alaplapot, és indítottam a két játékomat. Egy fokkal jobb lett. Tényleg! Érezhető a különbség. De még mindig lassú a játék. Lássuk a benchmarkokat!

3Dbench:

5,5-ről felment 8,2-re ez 50%-os gyorsulás.

Lássuk a Checkit-et:

Szépen gyorsult a gép, annak ellenére, hogy az órajele pedig csak 25MHz. Gondoltam CPU-t cserélek, de hiába raktam be 40MHz-es példányokat, mindig ugyanezt az eredményt kaptam, továbbá a cache memóriát sem tudtam bővíteni, mint utólag, e sorok írásakor jöttem rá, azért, mert nem elég a cache IC-ket berakni, TAG chipeket nem raktam melléjük!

Szóval gyorsabb, gyorsabb a gép, de még mindig nem az igazi, és éreztem, tudtam, hogy ennél még sokkal gyorsabb is lehet a gép!

Ismét alaplap keresés jött! át túrtam az egész padlást, és vagy 60 alaplapot, de egyet sem találtam, ami megfelelt volna igényeimnek… Elkeseredetten nézelődtem magam körül. Mikor egy barna cipős dobozt ide oda pakolva azon járt az agyam, hogy már itt van mióta, de soha nem néztem meg mi van benne. Hát kinyitottam, és mit látok:

Egy gyönyörű állapotban lévő 386-os alaplapot, amin ott az integrált 40MHz-es DX CPU, továbbá ott sorakoznak az alaplapi cache memóriák is,egész pontosan 64KB, ráadásul ott a hely, hogy CPU-t bővítsek!
Mert közben felhívták a figyelmem, hogy létezik egy úgy nevezett 486DLC processzor, ami lényegében egy 386-os csak hozzá csaptak még 1KB L1 gyorstárat, és simán megy a foglalatos 386-os alaplapokban! Szinte repülve jöttem a padlásról, hogy kipróbáljam, működik-e a lapocska!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.