2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

2 processzoros titánok harca

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ebben a tesztben egymásnak feszül egy inteles és egy amd-s 2processzoros gép

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, ismerkedés

Akosf barátommal kitaláltuk, hogy a Dual P3-asomnak ellenfelet kéne állítani az AMD oldalról. Így az ötlet hamarosan egy két AMD processzoros géppé formálódott, így adódott lehetőségem, hogy megnézzük, hogy a Dual P3 Tualatin-om ellen hogy teljesít egy Dual Duron-al szerelt konfiguráció.

Természetesen tisztába voltunk, azzal hogy a Tualatinnak nem ellenfele a Duron, főleg nem azonos órajelen, hisz míg a Tualatinba 512KB L2 cache található, addig a Duron-ba csak 64KB található, de úgy gondoltuk, mégis ringbe küldjük a két egykori bajnokot egymás ellen, hátha tudnak meglepetést okozni a Duronok a Tualatinnak.

Még a tesztelés előtt pár sorban ismerkedjünk meg a platformok fontosabb tulajdonságaival

Ismerkedjünk meg először az Inteles platformmal:

Alaplapból az MSI Workstation MS-9105-et választottam, mert ez a lap azon kívül, hogy kezel 2 Tualatin processzort egyszerre, a VIA Apollo pro266 chipsetének köszönhetően már DDR memóriát is támogat.

Processzorból természetesen 2db 1400MHz-es Pentium III-S került a lapba, melyekbe CPU-ként 16KB L1 és 512KB L2 Cache került.
Ezek a processzorok 130 nanométeren készültek már, s úgy, mint korább Pentium III-as társaik, ezek is az MMX és SSE utasításkészleteket támogatják.

nagyban

AMD-s oldalon Gigabyte alaplapra esett a választás GA-7DPXDW néven, ez az alaplap 2 Socket462-es processzort támogat, s a két Duron processzorok mellé természetesen itt is DDR memóriák kerültek.
Sajnos AMD-s fronton nem válogathatunk annyira a chipsetek terén, hisz egyedül csak az AMD 760MPX chipset nyújt 2 AMD processzoros támogatást. Illetve volt még az elődje, a 760MP chipset, de az erősen bugos volt még

A Duronok gyorsítótárának felépítés is teljesen más, hisz a Tualatinok 16KB-os L1 cachével szemben a Duronok 64KB L1-et kaptak, igaz az L2 gyorstáruk is pont ugyanekkora, 64KB. Ezek a processzorok az SSE-n és az MMX-en kívül támogatják továbbá a 3DNow+ utasításkészletet is. Viszont ezek a processzorok is 130nanométeres csíkszélességgel készültek.

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy a Duron CPU-k nem tudnak Dual-ban működni. Illetve tudnak, de ehhez egy kis beavatkozást kell megejteni rajtuk, L5/4-es hidat kell bekötni.

nagyban

Készítettem, még egy kis táblázatot amiben könnyebben átfuthatók a CPU-k legfőbb tulajdonságaik:

A rövid ismertető után, gyorsan fussuk át, hogy milyen komponensekből épülnek fel titánjaink:

Intel Platform:
MS-9105 Alaplap
2X1400MHz-es Pentium III Tualatin processzorok
3X512MB ECC DDR RAM 266MHz-en CL2-es időzítéssel
AGP-s ATI Radeon HD3850 VGA kártya
40GB Maxtor HDD IDE + 2db 18GB SCSI IBM HDD
Windows Vista SP1 Operációs rendszer

nagyban

AMD Platform:
GA-7DPXDW Alaplap
2X1400MHz AMD Duron processzorok
2X1GB ECC DDR RAM 266MHz-en CL2-es időzítéssel
AGP-s ATI Radeon HD3850 VGA kártya
2X250GB SATA HDD (Külön vezérlőkártyán)
Windows Vista SP1 Operációs rendszer

nagyban

Az AMD chipsete végett elég nyűglődős volt, az összes 3D-s teszt, iszonyatosan nagy elmaradás volt mindenhol a várt reális eredménytől XP operációs rendszer alatt, de szerencsére Vista alatt elég jól megtáltosodott, ezért választottuk a Vista operációs rendszert.

Mint látható a VGA kártyák is azonosak, így a játék tesztek eredményeibe is csak a processzorok illetve a chipkészletek szólhatnak csak bele.

Igaz memóriából 512MB-al kevesebb van az Inteles konfigba, de ebbe a „vacak” alaplapba képtelen vagyok beleszuszakolni úgy 2GB ramot, hogy az stabilan, megbízhatóan kékhalálozás nélkül működjön. De mivel úgysem a legfrissebb játékokkal teszteltünk, így ez sem szólhat bele a végeredményekbe.

Továbbá akosf AMD-s gépe sokkal igényesebben van összerakva, mint az én Inteles vasam, de a Tualatinjaim így is vérszomjasan várják a megmérettetést, így ne is húzzuk tovább, csapjunk a processzorok közé!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.