2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

2.1-es speakerek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mit kapunk a 20ezer forintig! Volt szerencsém találkozni 2 Logitech hangfallal.A...

[ ÚJ TESZT ]

Avagy mit kapunk a 20ezer forintig!

Volt szerencsém találkozni 2 Logitech hangfallal.A tesztemben egy Logitech X-230 és egy Z-4 fog szerpelni.

Mit mutatnak a számok:

X-230: Teljes effektív teljesítmény: 32 W
Magashangsugárzók: 12 W (effektív; 2x6 W)
Mélyhangsugárzó: 20 W
Összesített csúcsteljesítmény: 64 W
Frekvenciaátvitel: 40 Hz – 20 kHz
Hangsugárzók:
Magashangsugárzók: 2 darab 5 cm-es hangsugárzó hangszórónként
Mélyhangsugárzó: 13,3 cm-es, kivezető nyílással ellátott hangsugárzó
Hangszórók mérete (magasság x szélesség x mélység, centiméterben):
Magashangsugárzók: 20,3 x 6,4 x 7,6
Mélyhangsugárzó: 22,9 x 15,2 x 23,5
Jel/zaj viszony: >96 dB

Z-4: Teljes effektív teljesítmény: 40 W (effektív)
Magashangsugárzók: 17 W (effektív; 2 x 8,5 W)
Mélyhangsugárzó: 23 W (effektív)
Összesített csúcsteljesítmény: 80 W
Frekvenciaátvitel: 35 Hz – 20 kHz
Hangsugárzók:
Magashangsugárzók: 5,1 cm-es dómos hangszóró, 5,1 cm-es mélyhangsugárzó
Mélyhangsugárzó: 20,3 cm-es mélyhangsugárzó
Hangszórók mérete (magasság x szélesség x mélység, centiméterben):
Magashangsugárzók: 22,9 x 7,6 x 9,5
Mélyhangsugárzó: 22,9 x 22,9 x 23,8
Jel/zaj viszony: > 92 dB

Bizony nem minden a számokon múlik

X-230:A csomagunk tartalma 2db speaker és egy mélyláda.
Kezdjünk a speakerekkel:A vékony szövet réteg alatt 2 hangsugárzó bújik meg. Fokozott figyelmet kell fordítani kábeleire, mivel a vezérlő a bal oldali egységen helyezkedik el és ezért 3 kábel lóg ki belőle. Az egyik a mélysugrzóval(ami elég vastag), a második a másik hangfallal van összekötve, a harmadik pedig jack dugóval van ellátva. Így a hangfalak elhelyezése nem a legegyszerűbb.Viszont könnyedén a falra szerelhetjük ha megfordítjuk a műanyag talpakat.

Nézzük a mélyládát:Egy átlagos mélyládról van szó, amelynek szabályzója a hátulján található.

A másik jelölt egy kicsivel drágább Z-4:
A Z-4 csomagja szintén 2 speakert egy mélyládát tartalmaz viszont kapunk mellé egy vezérlő panelt,ezzel kényelmesen kezelhető a hangerő, a mélyhangsugárzó, a pótbemenet és a hálózati kapcsoló.A vezetékes távirányítóhoz könnyedén csatlakoztatható az MP3-lejátszó, a CD-lejátszó és az egyéb hordozható hanglejátszók .Ezt egy elég méretes kábellel lehet csatlakoztatni a mélynyomóhoz.A mélyláda hátulján található az összes ki és bemeneti egység, ide kell csatlakoztatni a speaker-eket a szabályzót ,és a jack dugót.Itt nincs reflex nyilás de viszont van egy 20,3 cm-es mélyhangsugárzó. A 2 hangsugárzó tartalmaz egyenként kettő 5,1 cm-es dómos magassugárzót, egy 5,1 cm-es mélyhangsugárzót.Itt a kábelek hihetetlen vékonyak hosszúak így könnyen elhelyezhetőek. Ezek öntött fém talpakon állnak,így elég tetszetősek.A fémtalpakat levéve lehetőség nyílik a falra szerelésre.

Most ugrik a majom a vízbe,szóval nézzük a tesztet!

A felhasznált muzsikák:Dj Rabaan - Anime Libera , MIMS - This is why im hot , Bullet For My Valentine - "Tears Don't Fall" , Requiem for a dream , 50 Cent feat. Justin Timberlake - Ayo Technology ,stb, Aki talán ezeket nem ismerné,az itt megkeresheti Youtube

Próbátam minden stílusból választani.Ezek a zenék minimum 192Kbps-os MP3 kódolásúak,Winamp 5.51-el játszottam le ahol természetesen kikapcsoltam az equalizert.Sajnos komolyabb hangkártyával nem rendelkezem,így maradt az alaplapra integrált,melyhez Realtek ALC889A Audio Codec-et telepítettem.

X-230: A teljesítménye kiemelkedő, szépen lehet vele bármilyen hangolt hallani,egy kontrája van az egésznek, ha a mélyládát teljesen lecsavarjuk még mindig erőssen érződik a mély lüktetés, így filmnézéskor zavaró ha az illető hangja kicsit dübörög.Viszont a disco hip-hop zenéknél kiváló teljesítményt tanúsít.Torzítást szinte csak ~90% fölött tapasztaltam zenénél.Volt szerencsém találkozni a rendörséggel, egy kis csendháborítás miattA mélynyomó hangja egyenletesen emelkedig a speakerek hangerejével.

Z-4:A drágább testvér hangja lenyűgöző,az összes stílusban szépen teljesített! Itt nincs olyan gond mint az X-230 nál, teljesen le lehet kapcsolni a mélynyomót, de ez nem szükséges mivel a mélyhangok teljesen tiszták,így még filmnézésnél is tökéletes. Egyetlen gondom akadt vele a torzítás, szinte már ~80% nál érezhető, a másik probléma, hogy kb ~70%-ig egyenletesen erősödnek a magas és mélysugárzók, és ettől mintha elvágták volna a mély hangereje megáll, a magasoké meg tovább emelkedig.Ez kicsit zavaró tud lenni.(Hallotam ez minőségi hangkártyával kiküszöbölhető)

Összegzés:
A Logitechre gondolva sok mindent gyárt,de viszont hangfal téren nagyon beletrafált.Mindkettő hangfal teljesíményével meg vagyok elégedve.Persze ez életstílus kérdése, aki szereti a korlátlan hangerőt(ki birja fizetni a csendhárorítási büntetést) és a modern zene iránt rajong annak az X-230 at ajánlom.Vannak ugye csendesebb típusok akik szeretik a minőséget, a tiszta hangokat ,és sokat néznek filmet azoknak a Z-4 et ajánlom.

Z-4 Pro:Desingos kivitel, polírozott burkolat,tiszta hang,basszus
Kontra:Hamarabb torzít mint az X-230, drágább

X-230 Pro:Maximális teljesítmény,erős mélylába,nagyon jó ár/érték arány.
Kontra:Vastag kábelek,durva basszus.

luw2win A fotók Nokia N73-al készültek

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.