2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

1986. április 26.

Csernobil előtt is voltak komoly erőművi balesetek, de hogy jutottunk el a mindmáig legsúlyosabb esetig?

[ ÚJ TESZT ]

Teller és a reaktorbiztonság

Egyik legnagyobb tudósunk fektette le a mai reaktorbiztonság alapjait. Először is szigorúan megtiltotta az új technikák és technológiák villámgyors adoptálását a nukleáris erőművekben. Máshol van lehetőség az utólagos finomításokra, módosításokra, a civil nukleáris ipar azonban nem ilyen. Mivel tagja volt a Roosevelt által létrehozott Uránium Bizottságnak, az ő beleegyezése is szükséges volt az új reaktorok építésének engedélyezéséhez. Felismerte, hogy a grafit, mint moderátor, veszélyes: sokkal gyengébben lassítja a szabad neutronokat, mint a víz, ráadásul a vízhűtésű, grafitmoderálású reaktorok üregtényezője pozitív: ilyen esetben, ha a hűtőközeg elforr, az abban megjelenő buborékok (üregek) nem lassítják, hanem gyorsítják a reakciót, ami szélsőséges esetekben a reakció megszaladásával is járhat. Ezen felül pedig ott volt a Wigner Jenő által felfedezett jelenség (wigneritisz): a grafitban a szabad neutronok kilökhetnek egyes atomokat a kristályrácsból. Ha sok ilyen kristályhibát tartalmazó grafit felmelegszik, a kilökött szénatomok visszarendeződnek a rácsba, mindeközben pedig nagy energia szabadul fel, ami akár a grafit meggyulladásával is járhat. Megelőzhető a gyulladás, ha a grafitot gyakran felmelegítik, így nem szabadul fel akkora energia a visszarendeződéskor, ami nem kívánt mellékhatásokhoz vezetne.

Mindezek alapján Teller megtiltotta a grafitmoderálású, vízhűtésű reaktorok megépítését és elérte a kormányzatnál, hogy a már meglévőket is állítsák le, így megkapta a "reaktorellenző" gúnynevet...
További fejlemény volt a hanfordi reaktorok működtetése kapcsán, hogy felfedezték a xenon-mérgezés vagy -lengés jelenségét: alacsony reaktorteljesítményen megjelenik a xenon-135-ös izotóp. Egy meglehetősen gyorsan elbomló gáz, de a neutronelnyelő képessége óriási. Hanfordban az alacsony teljesítményen üzemelő reaktor többször is leállt, majd újraindult, mire felfedezték a probléma forrását. Ebből eredeztethető, hogy bizonyos teljesítmény alatt nem szabad reaktorokat üzemeltetni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.