2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hétindító: 15 év - 15 csúcskártya!

Avagy vitrinem tartalmának bemutatása és tesztje egy gigantikus cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

2008 - GeForce 9800 GX2

A 8-as GeForce-okra az ATI-nak hosszú ideig nem volt érdemi válasza, emiatt az NVIDIA kissé elkényelmesedett. Így eshetett meg, hogy a kilencedik GeForce generáció lényegében érdemi fejlesztés nélkül, puszta átnevezéssel született meg. A 9800 GTX ugyanis ugyanazt a G92-es GPU-t használja, mint a 8800 GTS-512, csak némileg emelt órajelekkel, nameg az ezt lehetővé tevő strapabíróbb, és 3-way SLI-képes nyákkal készült. A 9800 GT kifejlesztésével még ennyit se fáradoztak: ez 1:1-ben egy 8800 GT volt, még az órajeleihez sem nyúltak hozzá. Persze közben egy csíkszél csökkentésen átesett a G92, így jött létre a kicsit emelt órajelű 9800 GTX+ jelzésű modell. Itt ismét volt egy kis nevezéktani bukfenc: a 9800 GTX nem, vagy csak elhanyagolható mértékben volt gyorsabb, mint a 8800 GTX, gyengébb memóriabusza miatt főleg magasabb felbontásokban vérzett el. Nem mondhatni, hogy valódi generációváltás történt tehát. A kínálat csúcsán pedig újra egy két GPU-s monstrum állt a 9800 GX2 személyében.

A középkategóriában már értékelhetőbb fejlesztést mutatott be az NVIDIA: a 9600 GT 64 Stream processzort, és 256 bites memóriabuszt kapott, ami jóval versenyképesebb megoldás volt az előző generáció középkategóriásnak nevezett, de valójában inkább alsókategóriás 8600-as kártyáinál. Persze ezek is tovább éltek 9500 GT néven. Megemlítendő még a 9600 GSO, ami a 8800 GS átnevezésével jött létre, megtartva annak felépítését (96 Stream processzor és 192 bites memóriabusz).

A kártya: referencia GeForce 9800 GX2 (BFG Tech)

Bár a csökkentett csíkszélességgel készülő G92b GPU-k fogyasztása és hőtermelése önmagukban már nem okoz túl nagy problémát, egy dupla GPU-s kártyát építeni köréjük mégis sokkal nagyobb kihívás volt, mint az előző szendvicskártya, a 7950 GX2 esetében. A mérnökök egy különleges megoldással éltek: a hűtőblokk középre, a két kártyarész közé került, és két oldalról (értelemszerűen GPU-s oldalukkal befelé) vannak hozzá rögzítve a nyáklapok. A kártyát kívülről egy masszív fémház takarja, és óvja a sérülésektől, így lényegében egy hatalmas téglának tűnik az egész. Ezt a felületet a gyártók előszeretettel matricázzák fel, szerencsére a BFG által tervezett díszítés visszafogott és elegáns. A burkolatot lebontva (amihez a tetemes mennyiségű csavar oldásán kívül némi feszegetésre is szükség van) szétszedhetjük a kártyát. A korabeli leírások részletesen bemutatják a folyamatot, ám azt azért hozzátenném, hogy korántsem olyan drámai feladat a szétszerelés, mint ahogy itt felvázolják, igaz újkorában, amikor a kártya még méregdrága volt, valószínűleg én sem estem volna neki olyan bátran, mint most. Sajnos az előző tulaj is ezt tette, és néhány helyen eltörte a fém burkolat rögzítő füleit, de ez szerencsére kívülről nemigen látszik. A nyáklapokra ránézve rögtön látszik, hogy a G92-es GPU sokkal kisebb, mint elődje, a G80-as. Nem kapott fémsapkát sem, így vigyázni kell a lesarkazással. A két GPU egyenként 512 MB memóriával rendelkezik, amit 8-8 db GDDR3-as modul alkot. A nyáklapok jobb szélén hatalmas nyílás van vágva a hűtőventilátornak. Maga a hűtőblokk hatalmas, súlyos darab, de belső felépítéséről nem sok derült ki. Az biztos, hogy a GPU-kkal rézbetét érintkezik, és számos lapos heatpipe is található benne. Sajnos a forró levegő nagy részét a gépházon belülre teríti a kártya oldalán vágott szellőzőnyílásokon keresztül. A ventilátor hangosabb, mint a 8800 Ultráé, de azért viselhető hangerővel dolgozik. A kártya egy 6 és egy 8 tűs PCIE tápcsatlakozóból szerzi a működéshez szükséges energiát. A kimenetek között 2 db DVI és egy HDMI csatlakozót találunk, utóbbihoz digitális SPDIF hang átkötési lehetőség is van a tápcsatlakozók mellett. Megemlítendő még, hogy a kártya működés közben úgy világít mint egy karácsonyfa: számos apró SMD LED világítja meg a nyílásait. Természetesen ez a kártya is képes Quad SLI módban üzemelni, de ahhoz már igencsak izmos tápegység szükséges.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.