2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hétindító: 15 év - 15 csúcskártya!

Avagy vitrinem tartalmának bemutatása és tesztje egy gigantikus cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

2007 - GeForce 8800 Ultra

A 8-as GeForce széria alighanem az eddigi legnagyobb változást hozta a VGA-k történetében. A DirectX 10 követelményeinek megfelelően alapjairól tervezték újra az egész GPU-t: a hagyományos pixel pipeline-ok helyét általános shaderek, úgynevezett Stream processzorok vették át. Ezek pixel és vertex shader funkciókat egyaránt el tudnak látni, így sokkal kiegyenlítettebb teljesítményt tud nyújtani a kártya minden körülmények között. A technológiai részletek iránt érdeklődőknek érdemes elolvasni a fentebb linkelt cikket, én most inkább a kártyákat mutatnám be. Elsőnek a csúcsmodell, a 8800 GTX jelent meg, mely sebességén kívül méreteivel, fogyasztásával, hőtermelésével, nameg nem utolsó sorban árával egyaránt sokkolta a közvéleményt. A kártya egy teljes értékű G80-as GPU-t kapott, melyben 128 stream processzor dolgozik. Ehhez 384 bites memóriabuszon keresztül 768 MB GDDR3-as memória csatlakozik. A kártya hossza minden addig megszokottnál nagyobb volt, és szinte teljes egészében beborította a hatalmas hűtőrendszer. A GTX mellé hamar megérkezett a 8800 GTS is, mely némileg szerényebb képességekkel rendelkezett: 96 Stream processzor volt aktív benne, és 640 MB-nyi memóriája 320 bites buszra csatlakozott. Ez a kártya is bőségesen elegendő volt a korabeli játékok maximális részletességgel való élvezetéhez. Később készült belőle egy 320 MB memóriával szerelt változat is a vékonyabb pénztárcájú vásárlók kedvéért. A 8-as GeForce széria csúcsát pedig a szintén G80 alapú 8800 Ultra jelentette, mely csupán emelt órajeleiben, és kicsit módosított hűtésében tért el a GTX-től.

Amíg a csúcskategóriában a 8800-as kártyák lenyűgözték a teljesítményükkel az embereket, addig a középkategóriába szánt 8600 GTS, valamint 8600 GT és 8500 GT már korántsem volt ekkora durranás. A csak órajelükben különböző 8600-asok 32 db, a 8500-as pedig csak 16 db Stream processzort kapott, 128 bites memóriabusz mellett. Emiatt ezek a kártyák nagyságrendekkel lassabbak voltak még a 320 MB-os 8800 GTS-nél is, így a kínálatban egy hatalmas űr keletkezett. Aztán, a 8-as széria életciklusának vége felé érkezett a következő nagy durranás: a G92 kódnevű GPU-ra épülő, 112 Stream processzoros 8800 GT és a 128 Stream processzoros "új" 8800 GTS, mindkettő 256 bites memóriabusszal és 512 MB memóriával. A kisebb csíkszélességgel készülő, emiatt olcsóbb és nagyobb órajelek elérésére képes G92-re épülő kártyák megjelenése örvendetes tény volt, ám az igencsak félresikerült termékmegnevezésekkel adtak egy hatalmas pofont az eddig jól bevált nevezéktannak. A bevezetett sémát (GT<GTS<GTX) alapjaiban rúgta fel, hogy a 8800 GT gyorsabb volt, mint a G80-as 8800 GTS-ek, az új 512 MB-os 8800 GTS pedig gyorsabb volt, mint a 640 MB-os 8800 GTS, és csaknem olyan gyors, mint a 8800 GTX. Ennek ellenére ezek a kártyák nagy népszerűségnek örvendtek kedvező áruk miatt. A selejtes G92-es GPU-kat 8800 GS néven adták el, 96 aktív Stream processzorral, 384 MB memóriával és 192 bites memóriabusszal.

Hirdetés

A kártya: referencia GeForce 8800 Ultra (EVGA)

A 8800 Ultrára rápillantva két dolog jut az ember eszébe: ez nagyon nagy és nagyon fekete. Bizony, vége már azoknak az időknek, amikor a csúcskártyák egyslotos hűtéssel rendelkeztek, mint a 7800 GTX. A sötét dizájn pedig az NVIDIA új arculatának a része: a megváltozott céglogó mellett innentől az összes csúcskártya fekete színben pompázik. A 8800 Ultra egy igazi nagyvas, a szó szoros értelmében. Hatalmas méretéhez tekintélyes súly is párosul, az egész kártyát befedő hűtésburkolat pedig brutális megjelenést kölcsönöz a legerősebb G80 alapú GeForce-nak. Az Ultra emellett oldalra kilógó ventilátort kapott, aminek hatására kicsivel több friss levehűhöz juthat. Ennek főleg 3-way SLI rendszer kiépítésekor van szerepe, ezekből a monstrumokból ugyanis akár hármat is összeköthetünk az erre alkalmas alaplapokban. Az NVIDIA logóra hajazó mintázatú műanyag burkolatot eltávolítva láthatóvá válik a hűtőblokk. A GPU-val érintkező rézbetétről két heatpipe segít elvezetni a hőt a lamellákra. A ventilátor "blower" felépítésű, és egész halkan teszi a dolgát. Még extrém terhelésre se hangosodik fel zavaró mértékben, ilyenkor is inkább csak szélzaj hallatszik mint motorhang. A kártya egyébként tetemes mennyiségű hőt termel, melynek csak egy része távozik kifelé, hiszen a burkolaton számos nyílást vágtak a tervezők. Emiatt egy ilyen 8800-as csúcsvas alaposan képes felborítani számítógépünk hőháztartását, erre mindenképp oda kell figyelni ha ilyen kártya beszerzését tervezzük. A hűtést eltávolítva láthatóvá válik a fekete nyák, és rajta a hatalmas G80-as GPU, mely fémsapkát, és egy fém keretet is kapott (utóbbinak nem sok funkciója van, hiszen a GPU-t amúgy sem lehet lesarkazni, így inkább csak díszként szolgál). Bal oldalon találjuk az aprócska NVIO chipet, melyben a RAMDAC és a kimenetek vezérlői találhatók. Erre azért volt szükség, mert a G80-as GPU hatalmas mérete miatt nem lett volna gazdaságos még ezeket az alkatrészeket is belezsúfolni. A GPU körül látható a 768 MB memóriát alkotó 12 db GDDR3-as chip (innen gratulálnék az előző tulajnak, aki ezüsttartalmú hővezető pasztát kent rájuk, amit aztán lehetetlenség nyom nélkül eltávolítani). Jobb oldalon a nyák több mint egyharmadát elfoglalják a tápvezérlő áramkörök, melyek közül néhány komponens szintén hűtést igényel, így összeköttetésben áll a hűtőblokkal. Láthatjuk, hogy a 8800 Ultra (a GTX-hez hasonlóan) 2 db 6 tűs PCIE tápcsatlakozóból nyeri az energiát. A hátoldalon nem sok érdekesség van, talán egyedül a hűtő rögzítési pontjait lehet érdemes megfigyelni, ezeket úgy helyezték el, hogy az összes hűtendő komponenshez rendesen hozzászorítsák a blokkot. A kártya dupla DVI és analóg TV kimenetet kapott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.