Hirdetés

2020. november 27., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hétindító: 15 év - 15 csúcskártya!

Avagy vitrinem tartalmának bemutatása és tesztje egy gigantikus cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

2006 - GeForce 7950 GX2

A hetedik GeForce generáció az NV40-el sikeresen bemutatkozott architektúra szélesítésével jött létre. A széria elsőként érkező tagja a 7800 GTX volt, melynek G70 kódnevű GPU-ja (valamilyen okból elhagyták az eddig jól bevált kódnévgenerálási módszert, és nem NV50 lett az új chip neve) 24 pixel pipeline-t és 8 vertex shadert kapott. Természetesen a gyártástechnológia is fejlődött, így az új kártya kevésbé melegedett, emiatt egyslotos hűtéssel is beérte. A 7800 GTX-et minden idők legelegánsabb csúcskártyájának tartom: gyönyörű, halk és erős kártya volt. Érdekesség még a GTX elnevezés bevezetése, ami azzal magyarázható, hogy terveztek egy erősebb változatot is kiadni, ami a 7800 Ultra nevet kapta volna, de erre végül nem került sor.

Hamar megérkeztek az olcsóbb kiadások is: a felső kategóriába a 20 pipe-osra butított, valamint olcsóbb (és sokkal hangosabb) hűtőrendszerrel szerelt 7800 GT érkezett, amely rögtön nagy népszerűségre tett szert kiváló ár/teljesítmény aránya miatt. Sajnos ennél a generációnál már nem működött a korábbi pipeline feloldós trükk, így semmi esély nem volt GTX-et faragni a GT-ből. A középkategóriában a 12 pipe-os 7600 GT versenyzett, mely 128 bites memóriabusza ellenére nagyságrendileg a 6800-as széria teljesítményét hozta, elérhető áron. Az alsóbb szegmensekben megemlítendő még a 8 pipe-os 7300 GT, melynek DDR3 memóriával szerelt változata a kispénzű játékosok körében vált népszerűvé.

A G70-es GPU erős volt ugyan, de előállítása nagy mérete miatt sokba került, ezért ésszerű döntés volt a csíkszélesség csökkentésével faragni a költségeken. Nem is kellett sokáig várni az új G71-es GPU-ra, mely kisebb, kevesebbet fogyaszt, kevésbé melegszik, és nagyobb órajeleket bír a G70-nél. Az új chipre a 7900-as széria épült, köztük a brutális méretű heatpipe-os hűtővel szerelt 7900 GTX, amely talán a valaha gyártott legcsendesebb NVIDIA csúcskártya volt. Persze gondoltak az anyagilag kevésbé jól eleresztett vásárlókra is: a 7900 GT ezúttal nem szenvedett el pipeline csonkítást a GTX-hez képest, ám a nagyszerű hűtőt egy apró (és nagyon hangos) megoldás váltotta rajta, amit szinte kötelező volt azonnal lecserélni. Később, a selejtes chipek felhalmozódásával a 7900-as szériában is megjelent a "kötelező" 20 pipe-osra butított változat 7900 GS néven.

Hirdetés

A G71-es GPU bevezetése még egy érdekességet hozott: megjelent az első hivatalos dupla GPU-s NVIDIA kártya a 7950 GX2 személyében. Bár egyes gyártók korábban is készítettek saját szakállukra ilyen termékeket, például a Gigabyte 6600 GT-ket, míg az ASUS 6800 GT-ket és 7800 GT-ket kötött össze, ezek inkább csak amolyan techdemo jellegű kártyák voltak, melyek az egyes gyártók technológiai fejlettségét voltak hivatottak prezentálni, és nem az üzleti siker volt a céljuk. Az NVIDIA azomban látott fantáziát az ötletben, így hivatalosan is elkezdődött a 2 GPU-s csúcskártyák kora. Ráadásul ezekből a kártyákból (a fentebb felsorolt egyedi modellektől eltérően) betehettünk egymás mellé 2 db-ot is, vagyis összesen 4 GPU dolgozhatott egyszerre, Quad SLI üzemmódban.

A koncepciót először 7900 GX2 néven mutatták be, ám ez a kártya még túlságosan nagy méretű, és drágán előállítható volt ahhoz, hogy nagyobb számban piacra dobják. Elsősorban OEM gyártók vásároltak belőle (például a DELL a csúcskategóriás XPS gépeibe), de ahhoz, hogy jobban elterjedhessen, a kártya előállítási költségének csökkentésére volt szükség. Így született meg a 7950 GX2, amely már méretét és árát tekintve is versenyképes lehetett, mint önálló termék.

A G70/G71 architektúráról érdemes még megjegyezni, hogy a Playstation 3-ban dolgozó RSX GPU alapját képezi.

A kártya: referencia GeForce 7950 GX2 (Gigabyte)

A 7950 GX2 lényegében két különálló kártyából áll, melyeket egymás fölé helyeztek, és pár csavar oldása után könnyen szétválaszthatóak egymástól. Ami első pillantásra feltűnhet, az a hűtő mérete. Bizony az aprócska légkavaró, és az alumíniumlemezből hajtogatott hűtőborda nem túl sok bizakodásra ad okot, és az előítéletek jogosak: a GPU-val érintkező rézbetét, és a lamellák alatt megbújó heatpipe ellenére a GPU-k vészesen, jócskán 100 °C fölé melegednek, mindeközben pedig a ventilátorok (főleg a beszorított, ezáltal kevesebb friss levegőhöz jutó alsó kártyáé) éktelen sivításba kezdenek. Helyszűke ide vagy oda, ennél elegánsabb hűtési megoldást érdemelt volna az újkorában méregdrága termék. A hűtő furcsa nyúlványát az indokolja, hogy az alsó kártyán (amelyen a PCI Express csatlakozó látható) itt található a GPU-k közti kommunikációért felelős vezérlőchip. Erre azért volt szükség, hogy nem SLI-képes alaplapokban is működhessen a kártya 2 GPU-s üzemmódban. A két nem túl nagy nyáklapon egyébként viszonylag szellősen helyezkednek el az alkatrészek, nyoma sincs a csúcskártyákra jellemző túlzsúfoltságnak. A GPU-k a kártya jobb szélére kerültek, körülöttük található a kártyánként 512 MB memóriát alkotó 8-8 db GDDR3 chip, melyek szintén aktív hűtést kaptak. Érdekes, hogy bár két GPU-t kell etetni, kiegészítő tápcsatlakozóból mégis csak 1 db-ot találunk a kártyán. Ez azért lehetséges, mert az órajeleket eléggé visszafogták a fogyasztás (nomeg a melegedés) csökkentése érdekében. Csatlakozók terén az akkoriban megszokottnak tekinthető választékot nyújtja a kártya: 2 db DVI, és 1 db analóg TV kimenet található rajta, vagyis hiába van 2 GPU a kártyán, nem tudunk 4 monitort meghajtani vele. Összességében a 7950 GX2 elég felemás képet mutat: egyrészt technikai különlegesség, mérnöki bravúr, és egy új korszak (a dupla GPU-s csúcskártyák korszakának) kezdete volt, másfelől viszont a spórolás jelei mutatkoznak rajra, ami egy ilyen kategóriás terméknél véleményem szerint nem megengedhető. Egy gondosabban megtervezett hűtőrendszer mindenképp ráfért volna, de a Gigabyte és az ASUS munkáját látva, nem lett volna lehetetlen feladat a két GPU egyetlen nyákra helyezése sem, ami mindenképp költséghatékonyabb és elegánsabb megoldás lett volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.