2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

100 ezer forintos HP Compaq nx7300 - 2. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bekapcsolás után Bekapcsolás után a FreeDOS töltött be. Ezután kíváncsiságból...

[ ÚJ TESZT ]

Bekapcsolás után


[kép]

[kép]

[kép]


Bekapcsolás után a FreeDOS töltött be. Ezután kíváncsiságból beléptem a BIOS-ba. Egészen szimpatikus, más gyártókkal ellentétben ebben több beállítási lehetőség van. Legalábbis eddigi tapasztalataim szerint. Van benne egy kis rendszerinformáció, itt a processzor típusa, a memória mére olvasható. Nem próbáltam, de van merevlemez önteszt, és memória teszt. A rendszer beállítások pont alatt van a Boot beállítások lehetősége, itt tényleg szépen, precízen beállítható a sorrend, valamint az, hogy mennyit várjon a gép az induláskor a kézi kiválasztásra. A következő az eszközök beállítása pont. Itt egyetlen dolgot említenék meg. Amikor telepíteni kezdtem a Windows XP-t, a SATA vezérlőre kötött merevlemezt nem találta meg, ki kellett volna választani a kezdéskor a saját lemezről való driver telepítést. Hoppá! Ezt csak floppy drive-ról lehet beadni neki, viszont ilyen már nincs a gépben. USB-s meghajtót lehetne venni, de horribilis áron, nekem pedig nincs ilyenem. Ezért a SATA Native Mode-ot Disable-re kell állítani.
Még mindig a Rendszer Beállításoknál van a Port Beállítások pont, dícséretes ez a lehetőség, ugyanis itt ki-be kapcsolhatók az egyes részegységek, mint az USB, a FireWire vagy a PC kártya foglalat. Ugyan van itt még más is, de ezeket nem tartalmazza a gép ezen típusa.

A Windows XP feltelepítése után a korábban említett driver vadászat következett. A helyes meghajtóprogramok felrakása után minden rendben működött. A Broadcom Wi-Fi kereső alkalmazása tetszett.

A képi megjelenítéshez a gép alapesetben 8MB-ot vesz el a 256MB memóriából, maximálisan pedig 128-at foglalhat le a rendszerből, dinamikusan kezeli a méretét. Nagyobb rendszermemória esetén a legnagyobb lefoglalható érték 224MB lehet.

További tapasztalatok, vélemény

Amire szántuk a notebook-ot, arra tökéletesen megfelel, a teljesítményéről nem fogok írni, a konfigurációról a tapasztalt felhasználók úgyis kb. sejtik, hogy mit tudhat, aki pedig innen szeretné megtudni, hogy vajon mire alkalmas, annak megírom, hogy játékra természetesen nem, csak gagyi szinten, de én pont azokat szeretem. Egyébként nem vagyok nagy játékos, így nem érintene igazán. Ha valaki komoly grafikai célra szánja, vagy videó szerkesztésre, esetleg komoly programozásra, ahol pl. php szerver programot is szeretne futtatni, annak érdemes egy erősebb gépet választania. Ezekhez ugyanis szépen sorban jó videokártya, erősebb processzor, vagy sok memória szükséges.

Ezeket az új Celeron processzorokat viszont már nem nagyon szabad lenézni, a régi P4 2.0A-mat pl. leverné (ha még meglenne:-))

A két hangszóró hangereje megfelelő, sőt, inkább a hangosabbak közé tartozik. A hangzásról, mély hangokról nem írok, hiszen ez nem Hi-Fi. Sok helyen olvastam már, hogy nincs mélye stb. az illető notebook-jának, de szerintem egyedül a kis maximális hangerő lehet a bosszantó tényező egy hordozható gépnél.
Szerintem a legjobb a hangszórók elhelyezésénél ez az megoldás.
A hangkártya egyébként az Analog Devices HD Audio terméke.


[kép]


A kijelző egy 1280x800-as felbontású normál LCD. Pixelhiba nincs rajta. A válaszideje már megfelelő, a panelt az LG.Philips LCD gyártotta. Nem voltam elájulva tőle, a képen is látszik hogy a megvilágítása nem éppen egyenletes, de azért nem minden szögből ilyen látványos a hatás. Eddig azt hittem, hogy az új, különböző fényes bevonattal rendelkező kijelzők (CrystalBrite, GlareType, CrystalShine, ColorShine, Brightview, VibrantView stb.) megintcsak a vásárló hülyítését szolgálják, de most látom, hogy kicsit tényleg jobbak. Valahogy szebbek a színek, kontrasztosabbak, mint ezen a normál változaton. Hogy melyiket lehet könnyebben tisztítani? Talán a fényeset, és legalább egy plusz réteg is védi a kijelzőt. A fényerejét nagyon kis mértékben lehet csökkenteni (eddig a legjobb eredményt ezzel kapcsolatban az Acer gépeknél láttam), a léptetés a billentyű nyomásával folyamatosan csökken, nem kell többször nyomogatni.

Az LCD tartó zsanérok erősek, ilyen rövid idő alatt nem derült ki, hogy vajon a jövőben mennyire fognak megkopni, elengedni. Mindenesetre felhajtása közben a gép eleje nem emelkedett meg. A Lenevo-mnak például annyira erős, hogy megemeli az alját, ezért figyelni kell rá, mert működés közben ez nem túl jó a merevlemeznek.


[kép]

[kép]

[kép]


A csatlakozók elhelyezkedése megfelelő volt számomra, bal oldalon van egy USB, én ide csatlakoztattam egy USB elosztót, a jobb oldalon lévő két portot pedig csak alkalmilag használtam pendrive-hoz. Itt van még a mikrofon bement és a vonali hang kimenete is.

A tápkábel szép hosszú, és az adapter vezetéke is megfelelő, sőt, ezen van egy kis pöcök, amivel rögzíteni lehet felcsavarás után a kábelt, hogy ne tekeredjen szét.

Végszóként a notebook tetszett, az ára nagyszerű, és ha nagyon szeretnénk, később akár a processzort kicserélhetjük egy jobbra is, mivel ez az új Celeron M 4xx széria azonos foglalattal rendelkezik a Core Solo, a Core Duo, és Core 2 Duo bizonyos típusaival.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.